/i/Haberler

İnciden al haberi
  1. 1.
    +4
    "Amerika şu sıralar ülke tarihinin en adaletsiz tecavüz davasıyla çalkalanıyor. Stanford Üniversitesi öğrencisi Brock Turner geçen yıl işlediği tecavüz suçundan sadece 6 ay ceza aldı ve bu cezanın 3 ayını yattıktan sonra serbest bırakılacak.

    Tecavüz olayı üniversitede gerçekleşen bir partide yaşandı. Brock gözüne kestirdiği bir kızı parti boyunca sarhoş olmasını bekledi. iyice sarhoş olup bilinci kapandığını farkedince de kampüste bulunan bir çöplüğe sürükleyerek tecavüz etmeye başladı. O sırada bigibletleriyle oradan geçen 2 öğrenci bunu gördü ve kızı kurtarmak için ona doğru koşmaya başladı. Brock kaçmaya çalıştı ama öğrenciler tarafından kısa sürede yakalanarak polise teslim edildi.

    Brock okul hayatında iyi bir öğrenciydi, iyi bir yüzücüydü ve zengin bir soya sahipti. Mahkeme sürecinde ailenin gücüyle gözleri boyanan basın onu 'geleceği kararan başarılı yüzücü' olarak lanse edip polis tarafından çekilen fotoğrafı yerine gülümseyen fotoğraflarını kullandı. Halka olayı farklı bir açıdan yansıtmaya çalıştı. Tecavüz mağdurunu ise kimse dinlemek istemedi. Bundan güç alan Turner ailesi tecavüz mağdurunu araştırması için bir dedektif görevlendirdi ve ülkenin en güçlü avukatlarını kendilerini savunması için tuttu. Dedektif ve avukatlar kızın geçmişinde bulunan tüm detayları bu süreç boyunca koz olarak kullandı.

    Tecavüze tanık olan iki öğrencinin ifadeleri göz önüne alınmak yerine tecavüzcünün babası tarafından "Hayatı hiçbir zaman hayal ettiği ya da olması için çabaladığı gibi ilerlemeyecek. Bu, 20 dakikalık bir hareket için fahiş bir bedel" cümleleriyle dikkat çeken ifadesi göz önüne alındı. Davanın görüldüğü son celse de ise Aaron Persky adlı yargıç, üç ayrı suçtan ceza alması gereken sanık için 6 ay hapis cezasını uygun gördü. Bu kararın üzerine yargıcın görevinden alınması ve kararın bozulması için 1 milyon kişinin imzaladığı bir kampanya başlatıldı.

    Tecavüz mağduru "Şahitler vardı, kirlenmiştim, kaçtı ama yakalandı. Mahkemeye gitmeden dava üzerinden anlaşacağımızı, resmi bir özür olacağını ve herkesin kendi yoluna gideceğini düşünmüştüm. Onun yerine özel hayatımı araştıracak güçlü bir avukat, bilirkişiler ve özel detektif tuttuğunu öğrendim. Olay sırasında yerde olmamızın nedeni yere düşmemdi. Yere düşen bir kadının kalkmasına yardım edersiniz, tecavüz etmezsiniz" sözlerini içeren bir açık mektup yayınlayarak karara isyan etti.

    Evet görüyorsunuz, dünyanın her yerinde güç kimin elindeyse adaleti de o yönlendiriyor. Ellerindeki güç insanlara istedikleri şeyleri yapıp bundan ceza almadan kurtulmasını sağlıyor. Böyle bir dünyada yaşadığımızın farkında olalım. Bu sadece bizim ülkemizdeki bir sorun değil, bu tüm dünyanın sorunu. Bunun çözümü de bizim elimizde. Biz bunun ne kadar farkında olursak toplumun bakış açısı o denli doğru olur."
    ···
   tümünü göster