/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +2
    birinci olarak tabiki Zülfikar

    Kelime anlamı olarak, "sahip" anlamındaki "zû" ile "omurga, boğum" anldıbına gelen "fekār" kelimelerinden oluşan zülfekār, Türkçe’ye zülfikar şeklinde geçmiştir. Bedir Muharebesi sonrasında, yedi karış uzunluğunda ve bir karış kalınlığında olan kılıç savaş ganimeti olarak islâm peygamberi muhafazid' e geçmiş ve kendisi kılıcı Ali' ye verene kadar kullanmıştır. Merzûk es-Sakīl adında bir usta tarafından yapıldığı rivayet edilen kılıç, genel kabule göre Bedir’de öldürülen Âs b. Münebbih’e aittir. Kılıcın Ali' ye ne zaman verildiği kesin olarak bilinmemekle birlikte genel olarak Uhud Muharebesi'nde verildiği kabul edilmektedir.

    Yatağan

    atağan, Türklere özgü bir kılıç türüdür. Osmanlı yönetimindeki Anadolu’da ve Balkanlar’da 16. yüzyılda kullanılmaya başlamış, 19. yüzyıla kadar yaygınlığı ve etkisi devam etmiştir. Sırpların 1
    9. yüzyılda ulusal kılıç olarak kabul ettilkleri yatağan, Türklere özgü bir eğimle, ağırlık merkezinin farklılaşması sonucu kullanımında zorluklar yaratmıştır. Ama bu kılıcı hakkıyla kullanan biri, o dönemde kullanılan diğer kılıçlara nazaran daha fazla tahrip yaratır.

    Szczerbiec

    11'inci yüzyılda Kral Bloeslaus tarafından kullanılan bu kılıç, şehrin kapılarının açılmasını sağladı. Kılıç daha sonrasında taç giydirme törenlerinin efsanevi simgesi haline geldi.

    Tomoyuki Yamashitanın Kılıcı

    17'inci yüzyılda Tomoyuki Yamashita tarafından, üretilen kılıç Japonların önemli bir silahı oldu.
    ···
   tümünü göster