/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +12 -4
    1- Tutankamon’un meşhur altın maskesinde betimlendiği üzere; firavunlar bir taç ya da “nemes” adı verilen bir başlık takarlardı ve saçlarının tek bir telinin görünmesine dahi izin vermezlerdi.

    2- Firavun Pepi II, sinekleri kendisinden uzak tutmak için, çevresinde vücudu balla sıvanmış bir kaç köle bulundururmuş.

    3- Hem kadın hem erkek tüm Antik Mısırlılar makyaj yaparlardı.

    4- Antibiyotik kullanımı, 20. yy’da başlamadı. Erken halk hekimliği, küflü gıdalar ya da enfeksiyonlar için toprak kullanımı dahil antibiyotik kullanımının temeli Mısır’a dayanıyor.

    5- Mısır’daki yüksek sıcaklık nedeniyle, erkek-kız ya da zengin-fakir gözetilmeksizin 12 yaşına gelene kadar çocuklara kıyafet giydirilmezdi.

    6- Zengin Mısırlıların kadını da erkeği de saçlarını kazıtır ve peruk kullanırlardı. Diğer sınıflara mensup olanlar ise ya saçlarını uzatır ya da domuz kuyruğu takarlardı.

    7- Eski Mısırlılarda temizlik ve görünüm, büyük önem taşıyordu.

    8- Günlük beslenmenin en önemli kısmı ekmek ve biraydı.

    9- Sfenks’in burnunu kimin tahrip ettiği bilinmiyor. (burnu kırık)

    10- Eski Mısırlılar tıpkı pancake gibi dünyayı hem düz hem de yuvarlak olarak kabul etmişlerdi. Nil de, Dünya’nın merkezine doğru akıyordu.

    11- Eski Mısır’daki her bir tapınakta Firavun’un yüksek rahip görevlerini yapması gerekirken Firavun’un yerine bu görevleri genellikle baş rahip üstleniyordu.

    12- Firavun Djoser’e ait MÖ. 2600’de inşa edilen ilk piramit, yaklaşık 10 metre uzunluğunda ve 15 kapısı olan bir duvarla çevriliymiş. Bu kapılardan yalnızca biri açılırmış.

    13- Yapılan kazılarda ortaya çıkarılan mezarlar, sanılanın aksine piramitleri inşa edenlerin köleler değil, Firavun’un kalıcı olarak istihdam ettiği Mısırlı usta ve işçiler olduğunu gösteriyor.

    14- Firavunlar öldüklerinde, hizmetçileri de öldürülüp, kendileriyle birlikte gömülmüyordu.

    15-Mumyalama işleme sırasında beyin, çengele benzeyen bir alet yardımıyla burun deliklerinden parça parça çıkarılırdı.
    ···
   tümünü göster