/i/Tespit

  1. 576.
    0
    (#175424275) burada Türk tarihi için bazı okuma önerileri vermiştim.
    eğer tarihe sıfırdan başlayacağım dersen "Genel Tarih" ile başlangıç yapman iyi olacaktır. Tarih metodolojisi ve eski çağ kültür ve medeniyetini anlatan bu eserler eğer biraz daha kapsamlıysa günümüze kadar kısa, öz, gerekli ve ileri okumalar için ufuk açıcı içerik sağlıyorlar. Bende Prof. dr. Ekrem Memiş'in Genel Tarih kitabı var ama artık basımı oluyor mu bilmiyorum, en azından internetten ben bulamadım.
    Tarihin ne olduğunu, nasıl bir bilim olduğunu öğrendikten sonra ilgini çeken alanlarda araştırma yapabilirsin. Fernand Braudel'in Akdeniz medeniyeti üzerine güzel çalışmaları var (la mediterranee l'espace et l'histoire). Ayrıca "Uygarlık Tarihi" adı verilen uygarlığın oluşumundan günümüze gelişimleri, mekanizmaları, düşünürleri ortaya koyan bir dal da mevcut. Server Tanilli bu alanın Türkçe ilk eserini ortaya koydu. Sonrasında benzer bir üslupla Aleaddin Şenel Uygarlık Tarihi eseri var, daha hacimli ve detaylı bir çalışma.

    Özünde tek bir kitapla olacak şey değil. insanın 200.000 yıldır var olduğunu, 50.000 yıldır modern insan davranışlarını sergilediğini, mö. 3000 civarında yazının bulunduğunu göz önüne alırsak bu birikimin parçalı bir biçimde incelenmesini normal karşılamak gerekir. Sen hele bir Genel Tarih, Uygarlık Tarihi ile giriş yap gerisi elbet gelecektir. "Al sadece şunu oku" demek de istemiyorum, mantıklı olacağını da düşünmüyorum. ilgini çeken tarihsel döneme doğru okudukça yönelirsin.
    ···
   tümünü göster