/i/Devlet

  1. 1.
    +9
    Resmi adı Kazakistan Cumhuriyeti, başkenti Astanadır. Soğuk Dubai olarak da bilinir. Sebebi fotoğrafta görüldüğü gibi yatırım merkezi olan ve gökdelenlerin çokluğudur.

    Günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Keneşi ve TÜRKSOY'un üyesidir.

    Dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir.

    Müslüman ülkelerin ve Türk devletlerinin yüzölçümü bakımından en büyüğü, doğal kaynaklar bakımından da en zenginidir.

    Kazakistan Türk tarihinin önemli devletlerinden olan Saka, Hun, Göktürk, Kıpçak, Karahanlı, Altın Ordu gibi devletlerin merkezüssü, Kıpçak, Oğuz, Karluk gibi Türk boylarının beşiği olmuştur.

    Gayrisafi Yurt içi Hasıla kişi başına $12,950'dur.

    Yer altı kaynakları bakımından çok zengindir.

    Kazakistan'da 1225 tür mineral ihtiva eden 493 yatak bulunmaktadır. Uranyum, krom, kurşun ve çinko yataklarının zenginliği itibarıyla dünya ikincisi, mangan itibarıyla dünya üçüncüsü, bakır itibarıyla de beşincisidir. Kömür, demir ve altın rezervleri itibarıyla Kazakistan dünya sıralamasında ilk on ülke arasında, doğalgaz, petrol ve aluminyum rezervleri itibarıyla da, sırası ile ilk on iki, ilk on üç ve ilk on yedi ülke arasında yer almaktadır. Kazakistan'da 1996 yılında dünyanın en büyük üçüncü altın madeni bulunmuştur. Dünyadaki kromun %26'sı, altının %20'si, uranyumun %17'si Kazakistan'dadır.

    Ülkenin mineral ve hammadde üretimi ise, kendi ihtiyacının çok üstündedir. Bu nedenle metalik bizmut, süngersi titanyum, kil ve rafine bakır, mangan ve konsantreleri üretiminin yüzde 90'ı, petrol, metalik kurşun ve çinko üretiminin yüzde 80'i ile doğalgaz, kömür, demir cevheri ve krom üretiminin de yüzde 50'den fazlası ihraç edilmektedir

    Not: Kendi fikrim yakında Türk Devletlerinin lideri olacaktır, Turan eğer kurulursa en büyük faydayı sağlayacaktır. Ekonomisi gelişen ve gayet iyi bir ülkedir. Türk töresi ve geleneklerine bağlıdır. Kızları ise kezban değildir, batıya özenmezler kısacası tam evlenmelik kızları vardır.
    ···
   tümünü göster