1. 26.
    0
    kedi bakımı

    tebrikler! evinize bir kedi alarak hayatınıza sevgi ve neşe katacak bir ilişki için ilk adımı attınız. yeni arkadaşınızla ilgili pek çok sorunuz olmalı. i̇şte size yardımcı olacağını düşündüğümüz cevaplar…

    kedi için hazırlanmak

    kedinizi eve getirmeden önce bazı şeyleri hazırlamalısınız. yemek ve su için derin olmayan kaplar, whiskas® kedi maması, catsan® kedi kumu, eve getirmek ve veterinere zütürmek için kedi sepeti, oyun oynayabilmesi ve öğrenmesi için zararsız oyuncaklar, fırça, tarak ve (mobilyalarınızın iyiliği için) tırmalama direği. i̇sterseniz yatak alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz. bir tarafına giriş kesilmiş ve içine battaniye serilmiş bir karton kutu yeterli olacaktır. son olarak da zehirli bitki ve temizlik malzemeleri gibi tehlikeli eşyaları kediniz gelmeden ortadan kaldırmalısınız.

    yerleştirmek

    i̇deal olarak kedinize tüm ilginizi vermek için birkaç gün ayırmalısınız. onu eve sabahtan getirmeye çalışın. araştırma, oynama ve beslenme ile geçen uzun bir günün sonunda yorulup mutlu ve güvenli bir şekilde uyuyakalacaktır. başka ev hayvanlarınız da varsa onları kedinizden ilk birkaç saat uzak tutun. eğer bunu yapamazsanız eski hayvanlarınıza kıskanmamaları için bol bol ilgi gösterin. yemek zamanı gelince ilk önce onlara yemek vermek iyi bir fikirdir. kediniz çabuk öğrenir. evinize alışma evresini en kolay şekilde yaşamak için en baştan ona bir rutin uygulayın. i̇lk dersi mutlaka kumu olmalıdır. annesi tarafından zaten tuvalet eğitimi verilmiş olacaktır ama yeni kumunu tanımayabilir. kedinizi kuma sabahları ilk iş olarak ve akşamları son iş olarak ve yemeklerden sonra koyarsanız çabuk alışacak ve ne için olduğunu anlayacaktır. bir sonraki adım, mama ve su kaplarını göstermektir (kapları kumundan uzakta tutun). yatağını gösterin ve daha sonra etrafı araştırması için onu serbest bırakın. aşıları yapılmadan kedinizi dışarı çıkarmayın. aşıları yapılmış bile olsa, ilk 2-3 hafta dışarı çıkarmamak iyi bir fikir olacaktır. nazik, sevecen ve sabırlı olun; böylece bu ikiniz için de eğlenceli bir zaman olabilir.
    yemekte ne var?

    yavru kediler çabuk büyür ve iştahları geniştir. ancak, mideleri küçüktür. dolayısıyla ilk önceleri günde 4-5 küçük öğünle beslemeye başlayın. altı ayın sonunda öğünlerini günde iki büyük öğüne düşürebilirsiniz. yetişkinlerde olduğu gibi kedinizin diyeti et üzerine kuruludur ama ek besin ihtiyaçlarını da almalıdır. örneğin, özel formüle edilmiş whiskas® yavru kedi maması yiyebilir. yavru kediler çok yemez, bu yüzden istediği kadar yemesine izin verin. genelde 20 veya 30 dakika sonra doyacaktır. kediler kirli kapları sevmediğinden mamasını temiz kaplarda vermeye özen gösterin. ayrıca, içecek suyu da her zaman hazır olmalıdır.
    taramak

    bildiğiniz gibi kediler dilleri ile kendi kendilerini tararlar ve düşen tüyleri yutup ara sıra öksürerek tüy yumakları çıkarırlar. bu doğal ve zararsızdır ancak tüy yumakları mide ağrılarına sebep olabilir. tüy yumağı riskini kedinizi düzenli tarayarak azaltabilirsiniz (eğer tüyleri uzunsa her gün taramak gerekir; değilse haftada bir yeterlidir). kedilerle ilgili diğer konularda olduğu gibi bunda da erken başlamak çok önemlidir. kedinizi ne kadar erken taramaya başlarsanız ileride bu konuda o kadar rahat olacaktır. geniş dişli bir tarak kullanın ve başından kuyruğuna doğru tarayın. tararken kegib, şişiklik, pire ve parazit izlerini de kontrol edin. gözlerini nemli pamukla, kirli kulaklarını kuru pamukla silin. kirli kulaklara (kulak mite’ları) ve kırmızı gözlere (göz enfeksiyonları) dikkat edin. ayrıca, kedinizin ağız ve dişlerini de düzenli olarak kontrol etmelisiniz. dişleri temiz ve dişetleri pembe olmalıdır. gençken bir şey yapılması gerekmez. ancak ileri yaşlarda dişlerini fırçalamanız gerektiğinde veya ilaç vermeniz gerektiğinde şimdiden alışmış olması çok faydalı olacaktır. aynı sebeple, tırnaklarını da erken yaşlarda kesmeye başlamak iyi bir fikirdir.
    veteriner

    acil bir durum olmasını beklemeyin ve kedinizi bir veterinere derhal kaydettirin. veterinerin numarasını kolay bulunabilecek bir yerde saklayın. kedinizi sağlam bir kedi sepeti içinde zütürün, kontrol ettirin. aşıları, kurtlar, beslenme ve genel sağlığı ile ilgili tavsiyeler alın. ayrıca, sigortayı da düşünmelisiniz çünkü kazalardan sonra yapılan tedaviler oldukça pahalıdır.
    acil durumlar

    kedinizin sağlıklıyken nasıl olduğunu biliyorsanız bir sorun olduğunda derhal fark etmeniz daha kolay olacaktır. uyarı işaretleri arasında uyku, zayıflık ve iştahsızlık sayılabilir. kediler hastalık numarası yapmazlar; o yüzden gördüklerinize inanın. eğer belirtiler bir veya iki gün sürerse derhal yardım çağırın. geç kalmaktansa veterineri erken aramayı tercih edin. kedinize asla kendi reçetesiz ilaçlarınızdan vermeyin.
    aşılar

    feline infectious enteritis (fie), feline viral rhinotracheitis (fvr), feline calicivirus (fcv) ve cat influenza çok tehlikelidir. neyse ki onlara karşı etkili aşılar vardır. kedinin ilk aşısı genelde 9. haftada, ikincisi ise 12. haftada yapılır. influenza aşısı genelde burun damlası olarak verilir. bağışıklığının gelişmesi iki hafta sürebilir; o yüzden bu zaman içinde onu evde tutmalısınız. unutmayın, aşıları her yıl yenilenmelidir. eğer seyahate çıkarken kedinizi bir bakım evine bırakırsanız bütün aşılarının belgelerini vermelisiniz. bu yüzden onları iyi bir yerde saklayın. eğer kedinizi de tatile zütürmek isterseniz kuduz aşısı da olmalıdır. ayrıca, kedinizi lösemi virüsüne ve feline chlamydia’ya karşı da aşılatmanız gere
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster