/i/Ben

Discord Sunucumuz Açıldı!
discord.gg/incisozluk
  1. 1.
    +3
    Üniversite sonuçları açıklanmış. Öğrencilerime her daim tavsiye ettiğim şeyleri buradan da paylaşayım. Bu tavsiyelerin bir kısmını iyi uygulayabildim, bir kısımını pek uygulayamadım. Genel anlamda mutlu, mesut bir üniversite hayatı yaşasam da, epey miktarda da pişmanlıklarım oldu. Tecrübelerden yararlanmak isteyen buyursun.
    1-) ilk önce hayırlı uğurlu olsun. Hayatınızda belki de en mutlu geçireceğiniz bi döneme girdiniz. Ben uzun ve yorucu bi üniversite hayatı geçirsem de, tekrar böyle bi dönem geçirmek isterdim.
    2-) Üniversite hayatında yeni arkadaşlıklar, dostluklar kuracaksınız.. Bu arkadaşlarınız genel anlamda pozitif, bi şeyler üretmeye çalışan; dedikodu, kısır çatışmalar peşinde koşmayan; kriz anında çözüm odaklı olan kişiler olursa bu üniversite hayatı cennete döner. Hem siz kazanırsınız hem onlar kazanır. Olumsuz kişilerle pek haşir neşir olmayın, onlar hem sizi hem kendilerini o karamsarlıklarında boğarlar. Suçu hep başkalarına atarlar; bazen içinde bulundukları sorunun kaynağını kişilerden bazenden de toplumdan bulurlar. Ama hiç doğru düzgün bi şeyleri yoktur. Yaptıkları şeyleri de dev aynasında görürler. iletişimi kesmeyin ama çok da bulaşmayın. Aman deyim.
    3-)Eğer bi sosyal bilimcisi iseniz fen bilimlerinden, eğer fen bilimcisi iseniz sosyal bilimlerden bi alanda az veya çok ilgilenmeye çalışın. Bu sizi tek tip olmaktan kurtaracak, nöronlarınızı artıracak beynini daha kullanışlı hale getirecektir.
    4-) Sporla, sanatla, edebiyatla ilgilenin.. Sadece biriyle de ilgilenirseniz de olur. Artık zamanınız elverdiği şekilde ilgilenmeye bakın. Bu alanlarda edilgen olmaktan sıyrılıp etken olmaya bakın. Yani spor yapanları takip etmektense sahaya inin siz de yapın.. Mesela bigibletçileri televizyondan seyredebilirsiniz ancak sizde binin, gezin, dolaşın onunla.. Tabii tiyatroya, sinemaya, maça da gidin.. Bazen seyirci olmak da iyidir.. Her şeyi kendimiz yapamayız kardeşlerim..
    5-) Yeni insanlar keşfedin.. Sizden büyük özellikle 60 yaş üstü yaşamış, görmüş geçirmiş kişilerin tecrübelerinden faydalanın.. Tabii burada bazı riskler de mevzcut.. Bu abiler veya ablalar yaşamları boyunca bazı önyargılar içinde boğulabiliyorlar ve burada sizin de boğulmanıza neden olabilirler. Bi de zaman farkı var, zamanın ruhu var; bu yüzden o önyargılar sizi koruyabilebilir de, boğabilir de.. Aman deyim, her denilenin arkasından gitmeyin, kendiniz değerlendirdikten sonra yaşayın bazı şeyler.. Siz çok güçlüsünüz, kendinizi küçümsemeyin..
    6-)Hiç kimseyi küçümsemeyin. Üniversiteye başlayınca ben oldum deyip insanları küçümsemeye başlandığı dönemlerdir de ayrıca.. Herkesin içinde bir hazine vardır, onu görmeye çalışın.
    7-)Dil öğrenin dostlarım. Dik kullanılmayınca sadece kurallarını öğrenerek öğrenilmiyor, haberiniz ola.. Öğreneceğiniz dil ile ilgili filmler seyredin, kitaplar okuyun, o dilde konuşabilen yabancı kişilerle muhabbet edin.
    8-) Bi mülteci ile iletişim kurun, gerekirse onun dilinden öğrenin. Bu size kendinizi kaybedip, uçmanızı engelleyecek, hayatın bazı karanlık taraflarını gösterecektir. Ben bi Suriyeli abi ile tanıştım geçen sene, ben umutsuzken yaşadıklarına rağmen hayat mücadelesini görerek bana umut kaynağı oldu; ve hayat toz pembe gibi göründüğü zamanda gerçekleri gösterdi. Hayat denge sanırım. Vasat olmak iyi gibi..
    9-) Bütçeniniz elverdiği kadarıyla gezin, dolaşın yeni yerler keşfedin özellikle bulunduğunuz yerdeki tarihi yerlerin havasını içine çekin. Bu içine çektiğiniz hava belki de dünyanın kaderiniz değiştiren bir yer olmayabilir ama size geçmişten bu zaman kadar yaşanan süreci hayal etmenize, şaşırmanıza neden olacaktır. Şaşırmak, hayal etmek, merak etmek güzel şeyler.. Kafanızda her daim soru işaretleri olsun.. Bu kafanızdaki soruları çözmeye çalışırken geliştiğinizi, vizyonunuzun genişlediğini fark edeceksiniz.
    10-) Alanınızla ilgili derinleşebildiğiniz kadar derinleşin, alanınızla ilgili bir yerde çalışın. Çalıştığınız yerden kazandığınız paraya pek bakmayın. Alanınızla ilgisi olmayan yerde de zaman buldukça çalışsanız iyi olur bu arada.. Hayatın gerçekliklerini görmenize vesile olur.
    11-) Kısır tartışmalara girişmeyin. Bu tartışmalar da anlık keyifler alabilirsiniz ancak size neredeyse hiç bir getirisi olmaz. Aslında pek bilgisi olmayan kişiler böyle tartışmalara girer. Güncel, kısır polemikler içeren kitaplar yerine biraz derin kitaplar okumaya çalışın. Bu tartışmalar, kitaplar genelde dedikodudan öteye gitmez. Siz ben ne çok şey öğrendim, ne çok bilgiliyim, etraftakiler ne kadar mal diye düşünürken, hiç bir halt etmemiş olursun. Tabii gündemi takip edeceksiniz, yoksa etrafta armut gibi gezersiniz. Dengeli olun, birey olun.
    12-)Futbol seyretmeyi seviyorsanız o ilin maçlarına gidin.

    Uplayin arkadaşlar üstte kalsın
    ···
   tümünü göster