/i/Yardım

  1. 1.
    +27 -4
    ilk gitarımı şu anda kullanıyorum. gitarımı almadan önce hiç gitar çalmışlığım, denemişliğim de yoktu. gidip birinden rica et, gitarı çal bir bak değil mi? yeteneğin falan yoksa ne yapacaksın? ama işte öyle ekmek alır gibi elektro gitar almaya çıktım ve alıp geldim. içeriye girdik * böyle yukarıda gitarlar asılı duruyor.

    b: merhaba, elektro gitar alacaktım. başlangıç
    s: buyurun, çeşitlerimiz bunlar.

    işte baktık, ucuz yollu bir boston ampli de ayarladık ona göre bir şey ve çıktık. tabi gitarı elime aldım, adam birkaç hareket gösterdi ve onları yaptım sadece. adam "bunda gelecek var" diyince o gitar oradan alınmadan çıkmadı tabi. ama sap ayarı, entonasyon, tel değişimi hiçbir şey bilmeden aldık. tabi şimdi iyice öğrenince sıkıntıları anlıyoruz.

    öncelikle:

    madde 1: daha önce gitar çalmadıysanız ve gitardan anlamıyorsanız, mutlaka yanınızda bilen birisiyle gidin. öyle bir imkanınız yoksa bile internet'de, youtube'da bir sürü videolar var. gitar alınırken nelere dikkat edilir gibi. mutlaka onları izleyin.

    madde 2: gitarın yapım ağacını öğrenin. ağaçlar kesinlikle çok önemlidir. ses çıkışları ağaçtan ağaca değişmektedir.

    madde 3: sap ayarını mutlaka kontrol edin.

    madde 4: gitarı elinize alıp çalın. çalın dediğim master of puppets çalın demiyoruz. perdelerde parmaklarınızı dolaştırın, aşağı yukarı inin ve rahatlığınızı kontrol edin.

    madde 5: mutlaka ve mutlaka bunu yapın arkadaşlar. gitarı kucağınıza alın çalarken tuttuğunuz gibi dizinize yaslayın ve öne, arkaya yatık olmasın. yani gitara üstten bakar konumda olun. sap ile tel arasındaki boşluğa dikkatlice bakın. teller eğer sapa çok uzaksa o gitarı almayın veya ayarlarını yaptırın. çünkü teller ne kadar uzaklaşırsa o kadar çalmanız zorlaşacaktır. çünkü o telleri, o bulunan demirlere kadar değdirmeniz gerekiyor ki ses çıksın. eğer teller çok yukarıda olursa bunu yapmak daha büyük zaman alır ve hızlı çalma konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. keza tellerin çok çok yakın olması da iyi değildir. bu da gitardan çok değişik sesler çıkmasını ve bastığınız perdedeki sesi tam alamamanızı sağlayacaktır. o yüzden tellere değecek kadar yakın ama tellere tam değmeyen bir gitar bulunuz.

    madde 6: ayakta öpülmek istemiyorsanız piyasa araştırması yapınız. zuhal müzikte başlangıç gitarlarına 1000 tl gibi bir fiyat biçilirken; yılmaz ipek saz sarayına gittiğimde 1000 tl gibi bir fiyata gitar + ampliyi almıştım. o yüzden gitar araştırması yapın ve ortalama fiyatlarını öğrenin.

    madde 7: dolar kurunu takip edin. ben geçen sene ağustos ayında almıştım. hükümet kurulamadığı dönemdi bu 7 haziran seçimlerinden sonra, bir sürü şehit haberi geldiği ve ülkenin allak bullak olduğu dönemdi. o yüzden dolar da normalin üzerindeydi. gitarlar genellikle dolar üzerinden geldiği için, piyasaya da dolar üzerinden giriyor. yani bir ay önce baktığınız gitar 1100 tl iken, bir ay sonra gittiğinizde 1000 tl'ye bulabilir, aynı şekilde bir ay önce 1000 tl olan gitarı da 1200 tl gibi bir fiyatla görebilirsiniz. o yüzden bir borsacı tanıdığınız olsa iyi olur.

    öneriler:

    - mutlaka yedek tel alın. eğer müzik market yakın değilse, gitar telini kopardığınız an da o gitarı bir daha kullanamazsınız. 5 tane telle ne çalışması yapacaksınız? ertesi güne kadar da beklemeniz gerekir. o yüzden bir tane yedek tel mutlaka bulunsun. müzik markete tam 2 aktarma ile gittiğim için bu olaydan çok muzdaribim.
    - eğer benim gibi düzensiz ve incin birisiyseniz mutlaka pena alın. zaten en baba 3 tl falan oluyor. alın şöyle 5-6 tane. çok sık kaybederseniz sıkıntı olabilir.
    - ilk gitara çok para vermeyin. kimsenin ilk gitarı, son gitarı olmayacak. o yüzden ortalama grupların çaldığı gitarlarla başlamayın. gitara yazık etmiş olursunuz.

    ve mutlaka şu bilinen yanlışı yapmayın. "önce klagible başla sonra elektroya geçersin" diyenlere kanmayın. özellikle bir satıcı bunu diyorsa "tamam, iyi günler, kolay gelsin. " diyerek oradan arkanıza bakmadan uzaklaşın. bu tamamen daha fazla gitar satma amaçlı bir hareket. şimdi 200-500 tl arası bir klagib alacaksınız, sonra yine o kadar paraya bir akustik, üstüne bir de elektro gitar + amfiye o kadar para vereceksiniz. hiç gerek yok. çünkü farklardan şöyle bahsedeyim:

    - elektro gitar sapı yapısal olarak daha incedir; klagib gitar sapı ise daha kalındır.
    - elektro gitar telleri birbirine daha yakındır; klagib gitar tellerinde daha fazla aralık vardır.
    - elektro gitarda teller birbirine daha yakın olduğu için daha hızlı çalınır. klagib gitara parmaklarınız alıştıktan sonra, elektro gitar çalarken zorlanabilirsiniz. parmaklarınız elektro'da daha hızlı çalışacağı için pek klagib gitarlık bir durum yoktur burada.
    - ikisinin telleri daha farklıdır.
    - bu arada ikisi arasında bir fark yoktur. yani ilk seviye klagib, orta seviye akustik ve bölüm sonu canavarı elektro gibi gösterdiler ama klasiği iyice öğrenen biri elektro çalabileceği gibi, elektro gitar çalan da klagib gitar çalabilir. bu şey gibi düşünün, düz vites araba kullananın otomatiğe, otomatik kullananın düze geçmesi gibi bir şey.
    - elektro gitarın kendisine özgü teknikleri, hareketleri vardır.

    yanisi "önce klagib al, sonra elektroya geçersin" diyenlere kanmayın sakın.

    Not: Bunu bir yere daha yazdım. Çaldı falan demeyin, oraya yazan da benim.

    Edit: Amacsiz Metalci panpamızın önerileri:

    -Önce ne yapmak istediğinize karar verin. Gerçekten elektro gitar mı çalmak istiyorsunuz, solo atmak riff çalmak mı istediğiniz, yoksa karı kız tavlamak ortam yapmak mı?
    Eğer amacınız buysa çıkın gidin buradan boşuna masraf yapmayın 2 ay sonra odun olur o gitarlar. Önce buna karar verin

    Karar verdikten sonra yukarıda arkadaşımın dediği gibi araştırma yaparak alın gitarınızı. Sakın tek başınıza acemice gitmeyin.

    -Tarzınıza göre alın resimdeki gibi bir stratocaster kasa alıp da metal yapacağım derseniz babayı alırsınız tabi eğer 10bin liralık ekipmanınız yoksa..

    Bu arada tarz demişken akustik farklıdır klagib farklıdır elektro farklıdır. Oraya gittiğinizde veya çevrenizde muhtemelen önce klagible başlanır diyenler olacaktır, gibin onları! Ayrı şeyler bunlar alakası yok.

    -Yeni başlıyorsunuz floyd rose dediğimiz o hareketli köprü sisteminin olduğu gitarlardan uzak durun! ileride bile kaliteli olmadıkça uzak durun ben şuan acısını çekiyorum yeterince. Çok uğraştırır sizi.

    -Başlangıç için en temizinden çakma olmayan bir stratocaster alın, tarza göre alın diye bastırdım ama metalci bile olsanız ilk sene bir Strat size iyi gelecektir hem rahatlığı hem tarz aralığı ile. Öğrendikten sonra gibtirin gidin schecter mi alıyorsunuz esp mi alıyorsunuz karışmam önce rahat basit bir şey ile öğrenin, squier bullet veya affinity serisi iyidir.

    -Yatırımı paso amfiye ekipmana yapın (ileri seviyelerde) 3 bin liralık gitarı 100 liralık amfiye takınca bi gib olmuyor maalesef. Ama 100 liralık gitarı 3 bin liralık amfiye takınca bir şeyler oluyor.
    ···
   tümünü göster