/i/Tespit

  1. 1.
    +5 -2
    Beyler öncelikle selamın aleyküm ben vatanını milletini canından çok seven milliyetçi bir kardeşinizim, ırkımı severim fakat diğer ırklardan nefret etmem (malum ırkın belli kesimi dışında tabi).Ülkemin gelişmesi için ekgiblerimizi tespit edip bu tespitler aracılığıyla neler yapmamız gerektiği hakkında bir araştırma yaparken aklıma şu soru geldi.Ulan 90 küsür yıllık devletiz neden bunları yapmamışız? . insan soruyor beyler bakın mevcut hükümet bugün yerli bir savaş uçağı için 10 yıllık bi süreden bahsediyor.Peki bundan önceki hükümet yapsaydı yada ondan önceki hükümet yapsaydı peki ondanda önceki hükümet yapsaydı.Bu 10 yılı 0'dan yerli bir savaş uçapı yapmaya vakit harcamamış Abd,Çin,Rusya gibi 5. nesil savaş uçağı teknolojisi üzerinde çalışıyor olurduk.Haberiniz olsun yerli yapılan savaş uçağı 4. nesil.Yani çok şey demek.Neyse eğer başlıktan ötürü ön yargılı okuyorsanız lütfen ön yargınızı bir kenara bırakıp kanıtıyla beraber anlatmama izin verin.

    Hani dedim ya önceki hükümetler yerli uçak yapımına başlasaydı diye. Zaten başlamışlar beyler başlamakla da kalmayıp yapmışlar üretmişler yolcu uçağı modelini yapıp onuda üretmişler ve Avrupa'dan sipariş bile almışlar. Peki kim bu babayiğit kim bu girşimci . Bu abimizin adı Nuri Demirağdır . Peki kim bu Nuri Demirağ ;



    Nuri Demirağ






    Nuri Demirağ, Mühürzade Mehmet Nuri Bey (1886; Divriği, Sivas - 13 Kasım 1957, istanbul), Türk iş adamı, siyasetçi.

    Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları inşaatının ilk müteahhitlerindendir. Türkiye’nin 10 bin km'lik demiryolu ağının 1250 km’lik bölümünün inşasını gerçekleştirmiş ve bu nedenle kendisine Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Demirağ” soyadı verilmiştir. Cumhuriyet döneminin sayılı zenginleri arasına girmiş ve hayırseverliği ile tanınmış bir iş adamıdır.

    Türkiye’de ilk uçak fabrikasının kuruluşu, ilk sigara kağıdı üretimi, ilk yerli paraşüt üretimi gibi ilkleri gerçekleştiren, istanbul Boğazı üzerine köprü yapılması, Keban’a büyük bir baraj yapılması düşüncelerini ilk kez gündeme getiren kişidir. Özellikle havacılık sanayisinde başarıları ile anılır.

    Gelelim milli uçak yapılması fikrini vermesine.O yıllarda yani 1936 yılında ülkenin uçak ihtiyacı zengin iş adamları ve halktan toplanan bağışla karşılanıyordu.Kendisinden uçak satın almak için başlatılan bir bağış kampanyasına katılması istendiğinde “Benden bu millet için bir șey istiyorsanız, en mükemmelini istemelisiniz. Mademki bir millet tayyaresiz yaşayamaz, öyleyse bu yaşama vasıtasını başkalarının lütfundan beklememeliyiz. Ben bu uçakların fabrikasını yapmaya talibim.” sözleriyle karşılık vermişti.Ve yerli uçağı neden yapacağını da şu sözleriyle açıklamıştır ''Avrupa'dan, Amerika'dan lisanslar alıp uçak yapmak kopyacılıktan ibarettir. Demode tipler için lisans verilmektedir. Yeni icat edilenler ise bir sır gibi, büyük bir kıskançlıkla saklanmaktadır. Binaenaleyh kopyacılıkla devam edilirse, demode şeylerle beyhude yere vakit geçirilecektir. Şu halde Avrupa'dan ve Amerika'nın son sistem tayyarelerine mukabil, yepyeni bir Türk tipi vücuda getirilmelidir. ''

    Fabrikayı memleketi Divriği’de kurmayı planlamıştı. Ancak öncelikle istanbul’da bir deneme atölyesi kurulacaktı. Bu amaçla Çekoslovak bir şirketle anlaştı. istanbul’da Barbaros Hayrettin Paşa iskelesi’nin yanında atölye binası inşa edildi (Deniz Müzesi’nin solunda bulunan büyük sarı bina). Deneme uçuşlarını yapabilmek için Yeşilköy’deki Elmaspaşa Çiftliği’ni satın aldı ve üzerinde büyük bir uçuş sahası, hangarlar ve uçak tamir atöleysi yaptırdı. Uçuş sahası, Avrupa’nın en büyük havalimanı olan Amsterdam Havalimanı büyüklüğünde idi[4]. Bu alan, günümüzde Uluslararası istanbul Atatürk Havalimanı olarak kullanılır.

    Uçakları kullanacak Türk pilotların yetişmesi için bir havacılık okulu kurmak gerekiyordu. Pistin bulunduğu arazide Gök Okulu kuruldu. Okul, 1943 yılında kadar 290 pilot yetiştirdi. Yeşilköy’deki Gök Okulu’ndan önce Divriği’de de bir Gök Ortaokulu açtı. Sivas’ın hiçbir ilçesinde ortaokul yokken açılmış bu okulda öğrencilerin tüm masrafları karşılanıyor; öğrenciler havacılığa özenmeleri için istanbul’a getirtilip uçuş dersleri veriliyordu.

    Beşiktaş’taki uçak fabrikasında üretilecek uçak ve planörlerin planını Türkiye’nin ilk uçak mühendislerinden Selahattin Reşit Alan çizdi. 1936’da ilk tek motorlu uçak üretildi ve Nu.D-36 adı verildi. 1938’de Nu.D-38 adlı çift motorlu 6 kişilik yolcu uçağı yapıldı. NuD-38, 1944 yılında dünya havacılığı yolcu uçakları A sınıfına alındı. ilk uçak siparişini 1938 yılında Türk Hava Kurumu (THK) verdi.



    ilk Yerli Yolcu Uçağımız Nu.D-38



    Nu.D-36 Fotosunu bulamadım beyler






    Bir Gazetete Uçağımızın Haberi






    Gördüğünüz gibi uçağımızı yaptık uçurdu ve sipariş aldık. Peki ne oldu bu uçaklara neden bu uçakları gelirtirmek yerine airbus tan sipariş verilip yolcu uçağı alıyoruz.Peki neden Nu.D-36 savaş uçağımızı geliştirip kullanmak yerine Abd'den F16 ,F4 alıyoruz.işte cevabı ;

    Bu uçak N.U.D. Uçak Fabrikası kapatılınca hava kuvvetlerinden emekli olmuştur. Hizmet dışı olduğu yıl 1942 yılıdır. N.U.D. Avrupa'dan siparişler almaya başlar. Ancak Türkiye'de böyle bir başarının özel sektör marifeti ile yapılması bazı çevreleri rahatsız eder ve hükümet yurtdışına silah satışını yasaklar. Siparişler birer birer iptal olur. Nuri Demirağ bu uçak fabrikasının kapatılmaması için o dönemin Cumhurbaşkanı ismet inönü'den yardım ister. Hatta gazetelerden "ismet inönü'ye açık mektup" başlığıyla ilanlar verir. Ancak bu çabalar sonuç getirmez. Ayrıca fabrika arazisi bugünkü Atatürk havalimanının yapımı için yok pahasına istimlak edilir. itiraz edilsede mahkeme kararıyla fabrika kapatılır ve Nud-36'lar müzelik olur. Nud-36'lar diğer Türk yapımı savaş uçakları gibi o zamanın en iyi ve en kaliteli uçaklarından biri olmuştur.

    Böyle birşeyi bir devlet adamı neden yapar ki ? Atatürk biraz yaşasaydı keşke diyoruz ya , boşuna demiyoruz işte . Adam 1938' de vefat ediyor. Meclis ismet i Cumhurbaşkanı seçiyor ve adam göreve gelir gelmez başlıyor Atatürk'ün yaptıklarını baltalamaya.Ülke işgal edilse bu kadar zarar gelmez diyebiliriz neredeyse dıbına koyayım.

    Bu sebep ismeti hain ilan etmeme yeter fakat sadece bu değil onlarca sebep var, ha tek hain ismet mi ,tabi ki değil Atamızın vefatından hemen sonra iktidara gelen bütün adamlar ülkemizin gelişmesine zerre katkı sağlamamış aksine gelişmememiz içiçn uğraşmışlardır. Ülkeyi kim geliştirmeye çalışmışsa onu asmıştır . zehirlemişlerdir. Ülke ne zaman toparlanmaya başlasa mutlaka darbe olmuştur. Bunu çok yakın bir zamanda tekrar yaşamıştık..
    ···
   tümünü göster