/i/Nostalji

eski değil eskiyemeyen konular
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +10 -2
    Beyler dedem 2007 yılında bilmem 90 kaç yaşında vefat etti.O sırada gazi mustafa kemal paşanın anadolu şehirleri ziyareti sırasında kendisiyle ve köy ahalisi ile arasında geçtiği hikayeyi anlatacagim. Hikaye uzun değil ama parça parça yazacağım ve ilk entryle editlicem zahmet çekmeyin diye.

    Gazi pasa anadolu ziyaretleri sırasında yalovaya uğrar. Yıl 1929.Dedemin anlattıklarına göre paşa yalovada birkaç gün konaklamis.Bir gün yalovayi gezerken(ozamanlar yalova zaten köy gibi bir yer nerdeyse)dedemlere bir adam koşa koşa gelmiş. Agalar paşa gazi mustafa paşa geliyor diye seslenmiş. Tabi ordaki herkesi heyecanla karışık bir sevinç sarmış.

    Beyler ilgi olursa anıya devam edicem
    ediorum
    Neyse efendim gazi paşa önde arkasında adamları kahvehaneye doğru yaklasiyormus. Kahvehanedeki herkes paşa yi görünce ayağa kalkmış. Paşa eliyle kahvehaneyi işaret ederek birseyler demiş. Dedemin dediğine göre oraya gitmek istediğini söylemis adamlarina. Tabi kahvedeki herkesin eli ayagina dolanmis. Kahvehanenin sahibi hemen pasa ya yeni bir kahve demlemeye koyulmuş.

    çok az daha ilgi olursa devam edicem

    devam ediyorum.

    Gazi paşa masaya oturmuş, köylülerle sohbete dalmış, o sırada ikindi ezanı okunmaya başlamış. Tabi zaten insanlarda ozaman hiç din eğitimi almadığı için ezanı anlamıyormus. Dedem dedmişki paşam bu ezanı anlamıoz biz,bu ezanı türkçe yapta anlayalım,ama daha önce türkçe diye bir dil uydur. Sonra ömrümüz yeterse öğreniriz demiş. Atanın kafasına bu yatmış sonra tüm ahali gitmişler ikindiyi kılmışlar paşamda imam olmuş. ismet paşada müezzinlik yapmış

    Buna canı gönülden inanan laik arkadaşlarım şukulayabilirmi
    ···
   tümünü göster