/i/Osmanlı

Devlet-i Âliyye-i Osmanniye.
(Osmanlı İmparatorluğu)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +2
    Amerikanın simgesi Dünyaca ünlü Özgürlük Heykeli..
    Hemen hemen herkesin bildiği bu heykelin normal bir hikayesi vardı. Taa ki 2004 yılına kadar.
    Tarihçi Murat Bardakçı bu heykelin Osmanlı Padişahı Abdülaziz Han tarafından o dönemde Osmanlı toprağı olan Mısıra koyulmak üzere yaptırdığını yazmasıyla ve yerli yabancı bazı tarihçilerin bunu onaylaması ile olay biraz daha karmaşık bir hal aldı.
    Abdülmecid Han dan sonra tahta çıkan Abdülaziz Han Denizciliğe ve ticarete büyük önem veriyordu ayrıca bu projenin mısıra bambaşka bir stratejik önem getiriceğini bildiğinden ötürü 19 mart 1866 da çıkardığı fermanla kanalın açılmasına izin verdi.
    Heykel zaman kaybetmeden Fransa'nın ünlü heykeltraşlarından Frederic Auguste Bartholdi tarafından yapılmaya başlandı.
    Bir iki sene içerisinde heykel mısırda monte edilmek üzere parçalar halinde yapıldı ve artık Mısıra doğru yola çıkmaya hazırdı..
    Fakat Said Paşa'nın ölümünden sonra Mısır valiliğine geçen ismail paşa, böylesine büyük bir heykelin müslüman bir ülkede hoş karşılanmayacağını, ileri ki dönemde heykelin putlaştırılabileceği düşüncesi ile mühendis Ferdinand de Lesseps'e heykeli istemediğini ve Mısıra getirilmemesi talimatını verdi.
    Fransa ve Amerika Devleti'nin o dönemde diplomatik olarak ilişkileri çok iyiydi. Çıkarları doğrultusunda birbirlerine hediyeler gönderip jestler yapıyorlardı. ve Fransa Amerıka'ya Hedıye Etmek Icın Bır Heykel Yaptırmaya Basladı Bu Heykelı ozgurluk Heykelının Heykeltrasına Yaptırdı Ve Heykeltras Hıc Ugrasmayarak Osmanlı Icın Yaptırdıgı Heykelının Elındekı Kıtabı Yıkıp Yerıne Mesale Koyup Fransa'ya Teslım Ettı

    1960'lı yıllara kadar siyahilere yapılan ırkçı uygulamalara bakınca Tarih Özgürlüğün sadece heykel ile olmadığını gözler önüne seriyor.
    ···
   tümünü göster