/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +41 -8
    Not: Bu başlığı (bkz: lozan zafermi hezimetmi) başlığına karşı açtım, iyi okumalar.

    - Yunanistan'dan savaş tazminatı olarak para yerine Karaağaç alındı.

    - Musul Kerkük sorunu lozanda çözülemedi ve sonraya ertelendi. Şeyh Sait isyanı yüzünden kaydedildi.

    - Hatay Fransa'ya verilmedi. Resmi dili Türkçe olacak bir şekilde özerk devlet kuruldu bölgede

    - Türkiye Avrupa'nın açık pazarı haline gelmemiştir. Kabotaj yasası ile denizlerde yabancıların üstünlüğü önlenmeye çalışılmış. Tüm şirketlerde millileşmeye gidilmiş ve batılı devletlerin elindeki demiryolları, şirketler devlet tarafından satın alınmıştır.

    - 12 ada italyanlar'a Balkan Harbi'nin çıkması üzerine Osmanlı tarafından verilmiştir. Daha sonrasında italya bu adaları Yunanistan'a vermiştir.

    - Türkiye bu anlaşma ile tam bağımsızlık kazanmıştır. Bu anlaşma Türkiye'nin tapusudur. Türkiye batı bloğu ile olmamış aksine Şark milletlerinin bağımsızlığını savunmuştur.

    - ingiliz'in açıklamaları ile ilgili de gerçek olduğunu sanmıyorum. Ve Lozan sandığın gibi gizli maddeleri olabilecek bir antlaşma değildir. Milletlerarası antlaşmalarda gizli madde olmaz OLAMAZ.
    Yalnız itilaf devletleri ile yapılmamıştır. Japonya, Romanya, Yugoslavya da imza atmıştır. Ayrıca Rusya, ABD gibi devletler de gözetmen olarak katılmıştır.

    Ek olarak Lozan Osmanlı'yı yıkmamıştır. Osmanlı zaten yıkılmış bir devlettir, Sevr Antlaşması ile tüm hakları kısıtlanmış ve ufacık bir toprak parçasına hapsedilmiştir. Sevr Antlaşması Türk milletini asimile etme amacına sahiptir. Büyük Türk milleti asimile olmayı reddetmiş ve düşmana karşı savaşıp zafer kazanmış ardından da olabilecek en iyi şartlara sahip antlaşmayı imzalamıştır.

    "Lozan Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseridir."
    Mustafa Kemal Atatürk
    ···
   tümünü göster