/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +11 -2
    Çok önemli Edit: Delidedelik Çüğü Partisi olarak yönetime el koyduk (bkz: Çüğü rekoru picten alıyoruz) Herkesi bu entryi Çüğülemeye davet ediyorum

    Merhaba arkadaşlar ben bu gün çok dertli olduğumdan sizlerle vakit geçirmek hem de bilgilenmek amacıyla açtım bu entryi ideolojilere bakacaz.

    1-Anarşizm

    Sertliği ve bir hakkı zorla elde etmeyi hedefleyen bu ideoloji eylemler ve direnme yoluyla yani zorla kazanma peşindelerdir bazı haklı yönleri olsada haksız yönleri de vardır.

    2-Komunizm

    işçi iktidarını yani proloterya devrimini destekleyen bu ideoloji hak eşitliği ve burjuvazi karşıtı örgütlenmedir önderleri Lenin engels marx ve Stalindir

    3-Muhafakarlık

    Din ile siyaseti bir tutan bu ideoloji ülkenin dini yüzdesine göre politika takınır Müslüman ülkelerde islami muhafazakarlık Hristiyan ülkelerde isevi muhafazakarlık desteklenir her devlete göre değişkenlik gösterir

    4-Cevrecilik

    Siyasetlerini çevre üzerinden yapan bu ideoloji dünya iklimi küresel ısınma ve benzeri konuları vurgular partileşmeden çok örgütlenmeyi hedefler. Greenpeace bunlara örnektir.

    5-Feminizm

    Kadın siyasetini hedefleyen erkek egemenliği altında yaşamak istemediğini anlatan kadın iktidarını ve çoğulcu demokrasiyi hedeflerler (Amlılar hareketi)

    6-Liberalizm

    Tek gayesi ekonomi olan bu ideoloji serbest ekonomi modelini ele alır kamu mülkiyetinden çok özel mülkiyet önemlidir özelleştirme teşvikleri yapılır devlet elinden çıkarılarak özel sektör teşvik edilir.

    7- Milliyetçilik

    Bir ırkı hedefleyen o ırkı yücelten ve ulus devlet ilkesi çerçevesinde oturtulan bir ideolojidir anti komünizmi hedefler. Fransız devriminden sonra çok fazla hissedilir bir ideoloji olmuştur büyük imparatorlukları küçük ulus devletler haline getirmiştir. Musollini, Hitler,Enver paşa en önemli temsilcileridir.

    8-Sosyalizm

    Her ne kadar komünizm ile benzeşsede komünizmden farklıdır sosyal insani haklar çerçevesinde özel mülkiyet fazla olmamak şartıyla vardır öncelik kamu mülkiyetidir işçi emekçi sınıf iktidarını hedefler önemli temsilcileri Che Guevara, Fidel Castro, Nelson Mandela dır.

    Diğer entry fotoğrafsız olduğu için silindi anlayışınız için teşekkürler.
    ···
   tümünü göster