1. 1.
    0
    donanım haber'de en büyük oyun topluluğu olan "metal gear serisi" hakkında, hayran sayfasında adını bulamadığım bir kullanıcı dev bir yazı yazmış, "mgs" hakkında, ben anlamadım, metal gear alemini çözemiyorum" diyenler için ilaç niyetine olacak, kafanızı biraz daha karıştıracak: (oyunlar çıkış krohnolojisi değil, konu kronolojisinde incelenmiştir, bu yüzden "metal gear solid 3 snake eater" baştadır.)

    ""
    metal gear | önemli bilgiler -

    metal gear by konami (by hideo kojima)

    tactical espionage action game series

    1987 - metal gear

    1990 - metal gear ii: solid snake

    1998 - metal gear solid

    1999 – metal gear solid: integral

    1999 – metal gear solid: vr missions

    2004 – metal gear solid: the twin snakes

    2001 – metal gear solid ii: sons of liberty

    2003 – metal gear solid ii: substance

    2004 – metal gear solid iii: snake eater

    2005 – metal gear solid iii: subsistance

    2006 – metal gear solid: portable ops

    2007 – metal gear solid iv: guns of the patriots

    -
    ana hikayeden bağımsız oyunlar:

    1990 - snake's revenge

    2000 - metal gear: ghost babel

    2005 - metal gear acid

    2006 - metal gear acid 2

    metal gear evreni

    uyari: bu yazı içerdiği önemli detaylardan dolayı oyunlardan alacağınız tadı yok edebilir. okumadan önce bu oyunları oynadığınızdan, ya da oynamak istemediğinizden emin olunuz. aksi takdirde okumayınız. – müdüriyet –

    aslında bir film yönetmeni olmak isteyen hideo kojima, tesadüfen girdiği konami’de 1987 yılında yarattığı metal gear isimli oyunla ne kadar büyük bir
    süreci başlattığının farkında bile değildi. o zamanki bilgisayar sistemlerinin kısıtları ve genç hideo’nun içindeki atom bombası korkusu ona bir dahi olmanın yolunu açmıştı. şimdi ise geldiği noktada dünyanın en iyi oyun yapımcılarının arasında ve yarattığı seri yirmi milyondan fazla sattı. işte kojima’nın mükemmel senaryoları ile yarattığı metal gear evreni’nin en önemli beş oyunu ve bütün dünyanın merakla beklediği altıncı oyun ile ilgili tüm bilinenler.

    metal gear solid 3: snake eater
    2004 / playstation 2

    eski zamanlara uzanan bu oyunda, kahramanımız solid snake’in babası big boss’un hayatının önemli bir bölümünü anlatıyor. efsanevi askerin hocası the boss’u tanıyor ve revolver ocelot’un toy halini görüyoruz.

    kojima diyor ki… “destanın başlangıç noktası”

    amerika 1963 ve 64’deki kennedy suikastı ve vietnam savaşı ile birlikte tarihindeki kara zamanlara girmişti. ben de mgs3 için çok zengin malzeme sunan bu zaman dilimini seçtim. kariyerimde babalık ile ilgili yeteri kadar oyun yaptığımı düşündüğüm için bu oyunda “analık” temasını ön plana çıkartmak istedim ve bunu sağlayacak bir karakter yarattım. bu karakter sonradan the boss’a dönüştü. bu ana – oğul tarzı ilişki sayesinde senaryom 60’ların klagib ajan hikâyelerinden daha farklı bir boyut kazanmış oldu. the boss, snake’i seviyordu, onun hocasıydı ve bir anne gibiydi. fakat bir şekilde komplike ve çekişmeli bir ilişkileri vardı. annelik tarafını her şeyden çok ifade etmek zorunda olduğumu biliyordum. boss’u tasarlarken tek göğsü dışarıda, çocuğunu emziren bir ana hayal ettim. onu ilk dizayn ettiğimde göğsü civarında snake’in bir dövmesi vardı. ateş ettiği zaman göğsü sallanacak ve snake’in resmi gülüyormuş gibi olacaktı. böyle bir efsane olacaktı, gülen yılanı gördüğünüzde hayatınız son bulacaktı. bu düşünceden vazgeçmeme rağmen boss unutulmaz bir karakter oldu ve jack’i (big boss) tanımladı.

    neler oldu...

    2. dünya savaşın sonunda dünya doğu ile batı olarak ikiye bölünmüştü ve soğuk savaş başlamıştı. 1962’de sovyet bilim adamı nikolai stepanovich sokolov, bir amerikan ajanı ile konuşarak iltica talebinde bulundu. kendisi bir silah uzmanıydı ve ruslar’ın ilk insanlı uzay roketinin yapımına da yardım etmişti. talebin sebebi, sokolov’un bir süre sonra yaptığı silahların gücünün kontrolden çıktığını anlaması ve görevi bırakmak istemesiydi. bu durumda önce ailesi, ardından da sokolov ülkesinden kaçırıldı. binbaşı zero, sokolov’u berlin duvarından geçirmeyi de başardı fakat yolculuktan dolayı kötü durumdaki sokolov’un batı berlin’de hastaneye yatırılması gerekiyordu. o sırada amerika, ruslar’ın küba’dan füzeleri kaldırmayı reddetmesinin krizini yaşıyordu. dünya bir nükleer krizin eşiğindeydi. başkan john f. kennedy, bir şekilde sovyetler birliği ile anlaşma yapmak ve füzeleri çektirmek zorundaydı. insanlara amerika’nın anlaşmadaki rolünün türkiye’de bulundurduğu nükleer silahları çekeceği olarak lanse edildi. gerçekte ise amerika, sokolov’u ruslar’a geri vermeyi kabul etmişti. ruslar onu silah geliştirmeye devam etmesi için zorladı.

    the cobra unit

    cobra birliği, 2. dünya savaşı sırasında the boss ve arkadaşları tarafından kuruldu. altı üyenin her birisinin farklı üstün özellikleri vardı. güçlerini birleştirip savaşta müttefiklerine yardım ederek savaşın kazanılmasını sağladılar, fakat kısa süre sonra birlik dağıtıldı. ama onlar tekrar bir araya geldiler
    ve albay volgin’in shagohod’ı seri üreterek 3. dünya savaşı çıkartma rüyasına ortak oldular.

    1964 yılında sokolov’un bir nükleer silahı tamamlamak üzere olduğu ve sovyetler birliği’ndeki virgin cliffs’de testlerini yapacağı öğrenildi. cia bu testlerin sokolov’u ele geçirmek için tek şans olduğunu düşünerek yeni oluşturulan fox birliği’ne operasyon emri verdi. başarılı olunursa fox resmi hale gelecekti. birkaç gün sonra görev başladı ve jack (naked snake, hatta snake) paraşütle virgin cliffs’e indi. operasyonu yöneten ve naked snake’e telsizle destek olan binbaşı zero, sokolov’un kurtarılmasından sonra onlara bir kurtarma balonu gönderileceğini haber verdi. snake’in yanında silah veya yiyecek yoktu, ayrıca kimseye görünmemesi gerekmekteydi. snake’in hocası the boss, 2. dünya savaşı’nda efsaneleşmiş bir kadın savaşçıydı. kurduğu cobra birliği savaşın kazanılmasında çok etkili olmuştu. snake, sokolov’u kuzeyde terk edilmiş bir fabrikada buldu. sokolov bir an önce ülkeden çıkmak istedi çünkü albay volgin peşindeydi. albay volgin, küba krizinden beridir gücünü kaybetmeye başlayan sovyetler’in lideri khrushchev’in değişmesini isteyen bir gruptandı. snake köprüye geldiğinde the boss ortaya çıktı ve snake’i bir güzel dövüp köprüden aşağı attı, sokolov’u da aldı ve volgin’ e teslim etti. bir süre sonra kendine gelen snake, sokolov’a zorla yaptırılan ve nükleer saldırı kapasitesine sahip shagohod’un helikopterler ile taşındığını gördü. volgin, helikopterden sokolov’un işyerine nişan aldı ve taşınabilir nükleer füzesini ateşledi. bu sırada kendisi için gelen kurtarma balonuna binen snake’de nükleer patlamaya şahit oldu. görev sona ermişti.

    ertesi gün sovyetler birliği lideri khrushchev, abd başkanı lyndon b. johnson’ı arayarak silah tasarım bürolarından birisinin nükleer patlama ile havaya uçurulduğunu söyledi ve bundan amerika’yı sorumlu tuttu. patlama sırasında radarda görülen amerikan uçağı (snake’in paraşütle atladığı) hem hava sahası işgali, hem de patlamayı kimin yaptığının kanıtıydı. khrushchev, amerika’nın iyi niyet ve masumiyetini ispatlamak için boss’u yakalayıp çaldıklarını iade etmemesi halinde nükleer savaş başlatacağını duyurdu. fox’un adını temize çıkarabilmesi ve varlığını koruyabilmesi için operation: snake eater iyi bir fırsat olacaktı.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster