1. 26.
    0
    metal gear solid 4: guns of the patriots
    2007 / playstation 3

    büyük bir satış rakdıbına ulaşan ama sonunda çok fazla soru işareti bırakan mgs2’den sonra üçüncü oyun da geçmişe dönünce yanıtlar için tüm dünyanın merakla beklediği oyun oldu metal gear solid 4: guns of the patriots. hideo serinin son oyunu diyor, ama büyüklerimiz de playstation3’ün dünyasına bir giren bir daha iflah olmaz demişler.

    kojima diyor ki… “destan sona eriyor”

    sons of liberty büyük bir başarı yakaladı ancak oyunun sonunda insanların kafasında hikâye ile ilgili çok fazla soru kalmıştı. aslında mgs4’ü yapmayı düşünmüyordum ama baskıya dayanamayıp havada kalan tüm soruları yanıtlamak ve iyi bir kapanış yapmak için kolları sıvadım. the patriots, vamp’in ölümsüzlük sırrı, olga’nın kaçırılan çocuğu, foxdie virüsü gibi konuların hepsini açıklığa kavuşturacağım. herkese çok komik gelse de liquid’in kolu, ocelot’u esir alabilir; onu da açıklayacağım. oyunun nasıl sonlanacağını şu anda ben bile tam bilmiyorum ama metal gear solid 4’de seriyi öyle bir bağlayacağım ki msx2’deki metal gear ile ilgili bile tek bir soru işaretiniz kalmayacak. bu benim son metal gear solid projem olacak ve destan sona erecek.

    neler olacak…

    gösterilen fragmanları, hideo’nun söylediklerini ve bizim bildiklerimizi birleştirince şimdi okuyacaklarınız ortaya çıktı. doğruluklarını garanti edemesek de en makul bilgiler olduklarından emin olabilirsiniz.

    guns of the patriots, manhattan’daki big shell olayından altı yıl sonra; yani 2015 yılında geçiyor. ülkelerin birbirlerinin topraklarında asker bulundurma sınırlamaları kalktı. böylelikle taraflara vekâleten savaşacak paralı asker toplulukları ve otomatik silahlar sağlayan pmc’ler (özel askeri şirketler) kurulmaya başlandı. bir süre sonra kurulan en büyük beş pmc’nin aslında tek bir şirkete bağlı olduğu ortaya çıktı: outer heaven (aynı zamanda big boss’un dünyayı tehdit edebilecek kadar güçlenen paralı askerler topluluğunun da adıydı). daha da önemlisi bu durumda outer heaven’ın sahip olduğu asker ve donanımlar, dünyadaki tüm ülkelerin toplam askeri güçlerine eşit oluyordu. bu gafletin sebebi ülkelerin başından beridir pmc’lere çok güvenmesiydi. metal gear rex’in de yapımcısı olan armstech, amerikan ordusu gibi outer heaven’a da silah ve diğer donanımlarını sağlıyordu. liquid snake’in başında bulunduğu outer heaven, böylece çok fazla askeri yığıntı yaptı ve dünyayı umulmadık bir krizin eşiğine getirdi. birleşmiş milletler, solid snake’i, outer heaven’ın ortadoğu’da yer alan karargâhına sızması için görevlendirdi.

    savaş değişti…

    snake 43 yaşında olmasına rağmen klonlanma işleminin doğal bir sonucu olan “hızlı hücre dejenerasyonu” nedeniyle olduğundan çok daha yaşlı görünüyor. hafif çökmüş, bıyık bırakmış, gözüne taktığı solid eye system ile de neredeyse big boss’un bir “kopyası” olmuş. sağlık durumu pek iyi sayılmaz, sık sık öksürüyor ve sanki kan şekeri düşmüş gibi bir kenara çöküp kalıyor, hemen ardından kendisine insülin benzeri bir enjeksiyon yapıyor ve rahatlıyor. tabi öksürüğünün sebebi bir türlü bırakamadığı sigarası, foxdie virüsü veya aşırı hücre yaşlanması da olabilir.

    ortadoğu’da, savaştan harabeye dönmüş bir bölge. kojima tam yerini söylemese de irak olma ihtimali yüksek. her tarafta özel eğitimli askerler, silahlı araçlar ve seri üretilmiş yeni metal gear gekkou’lar var. artık savaşlarda vatanseverlik yahut sadakat gibi unsurlar önemli değil, çünkü savaşmak sadece bir meslek. savaş alanlarına hükmetmek kolay, çünkü sadece makineler değil, insanlar da vücutlarındaki nanomachine’ler sayesinde uzaktan kontrol edilebiliyorlar (kan dolaşımına eklenen ve vücudun kontrolünü sağlayan 1 ila 100 nanometre boyutundaki maddeler). savaş alanları kontrol edildiği için kavgalar asla bitmiyor ki para akışı durmasın. snake’in gözünün üstüne takılı solid eye system, termal dürbün, gece görüşü ve radar yerine geçtiği gibi aynı zamanda düşmanların sağlık ve silah durumu gibi taktik destek verilerini de sağlıyor. saklandığı yerde cephanesi biten snake’e dolu bir şarjörü otacon’un uzaktan kumanda ettiği bir metal gear mk. ii getiriyor. destek amacı ile sürekli snake’i izleyen ekranlı bu robot sayesinde bağlantı kurmak için codec kullanma ihtiyacı ortadan kalkmış oluyor. tuttuğu askerleri anında yere indiriyor, demek ki solid snake, the boss’un öğrettiği cqc’ı (yakın dövüş tekniklerini) sıkça kullanacak. adamları dövmek kolay, ya üzerine gelen metal gear gekkou’lara ne yapacaksın? snake tüm gücüyle kaçıyor ama binaları bile yıkıp ilerleyen gekkou’lardan saklanamıyor. yine de performansı snake “amca” için gayet iyi. en sonunda giysisinin yeni octocamo özelliğini kullanarak yıkıntıların yanına gizleniyor ve paçayı kurtarıyor (octocamo bulunduğu yere göre rengini, şeklini, hatta bazen dokusal yapısını bile değiştirebilen octopus, yani ahtapottan geliyor).

    zamane metal gear’ları da çok afiliymiş doğrusu. artık kendi yapay zekâları var ve bacakları organik. bu, onlara hız, esneklik, çeviklik, yüksek zıplama gibi avantajlar sağladığı gibi kolay kesilebildiği için zayıf nokta da oluşturuyor. neyse ki snake yalnız değil. hideo kojima, mgs2’de serinin fanatiklerinin antipatisini kazanan raiden’ı çöpe atmak yerine çok güzel kullanmış; yeni oyundaki ninja karakterimiz olmuş kendisi. çocuğun tipi de müsait, oldukça yakışmış, karizmatik olmuş. otobüste snake amcasına yer vermeyi ihmal etmeyen raiden, savaş alanında da onun arkasını kollamayı ihmal etmiyor. raiden tahtakurusu gibi, tam bir metal gear düşmanı. snake amcası kenarda bir yerde saklanırken, raiden cacığa salatalık doğrar gibi nasıl doğruyor gekkou’ları anlatamam size, yaşamanız lazım. kojima bu kez raiden karakterini herkesin seveceği konusunda çok iddialı.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster