/i/Tespit

  1. 1.
    +4
    ‘”Beni kaldırınız’ dedi

    “Oysa yatırınız demek istemişti. Böyle olduğu anlaşılınca yatırıldı.
    Bu sırada baş ucuna yaklaşan Hasan Rıza Soyak’ın:
    ‘”Buz iyi geldi mi efendim?” sorusuna:
    “‘Evet’ cevabını verdikten sonra kendisini kaybetti. Komaya girmişti. Sık sık başını iki tarafa çeviriyordu. Bir yandan da ‘aman’ kelimesini uzatarak:
    ‘”Aman dil, aman’ diye söylenmeye başladı.”

    “18 Ekim Salı sabah saat 10.30’dan başlamak üzere sık olarak ‘Aman dil, aman dil, bu geceden efendim’ sözlerini tekrarladı. 17.30’dan itibaren 65 dakika süre ile uyudu. 17.37’de bol idrar dolayısı ile yatağı değiştirildi. 19.45’te aynı hal tekrarlandı.

    “19 Ekim: çamaşırları, bu arada yatmakta olduğu büyük karyola çarşaflan ile birlikte küçük bir karyolayla değiştirildi. Saat 15.30’da kendisinden istenilen hareketleri yapabildiği dikkatleri çekti. Örneğin söylendiğinde dilini gösterdi. Vakit vakit uyukluyor ve etrafı ile ilgileniyordu. Saat 17.00’de kendiliğinden şişeyi isteyerek idrarını yaptı.”

    “21 Ekim: M. Kemal gözlertni açtı ve karşısında o anda yanında olan Başsofracısı ibrahim Ergüven’i gördü ve ona:
    ‘”ibrahim, sen burada mısın? Bu yatağı ne zaman değiştirdiniz?’ diye sordu.

    “ibrahim Ergüven, bazı durumlardan dolayı yatağı sık sık değiştirdiklerini, bir defasında da dört kişinin yardımı ile kendisinin bir battaniyenin üzerinde başka bir yatağa alındığını, bu sırada üzerine çıkılan karyolanın kırıldığını ve şimdiki ile değiştirildiğini anlattı.”

    “7 Kasım 1938 Pazartesi: Bu günün ilk dakikalarında Atatürk arka üstü yatarken, bir ara tükürdü ve tükürüğünde kan dikkati çekti. Çok sıkıntı içindeydi. Arada bir öksürüyordu. Gece, aralıklı olarak bir saat uyudu. El ve ayaklarında farkına varılan soğukluk oğuşturularak giderilmeye çalışıldı.

    “Aynı günün sabahı saat 10.30’da doktorlar yanına geldiler. Karnında toplanan sudan o kadar rahatsız olmaktaydı ki bunun mutlaka alınmasını istedi.

    “M. Kemal o gün öğleden evvel Dr. Nihat Reşat Belger’i çağırdı ve ona:
    “‘Doktor, karnımdaki bu suyu çekmek
    ···
   tümünü göster