/i/Sağlık

sağlık ile alakalı her şeyin sorulup paylaşılacağı yer
  1. 1.
    +6 -2
    Öncelikle sigara bağımlısı olduğumu belirterek başlayayım.
    Sağlınızı giber. Demem bi işe yaramayacak, içen içmeyen herkes biliyor fakat içmeyenler için bunun 15 yıl sonra kanser edecek olmasından başka çok kısa sürede ortaya çıkan zararlarını anlatacağım. Futbola hevesli biriyseniz, içmeye başladıktan en geç üç ay sonra, top oynarken iki sağlam koşunun ardından daha hiçbi yerinizde yorgunluk yokken, sadece nefesiniz kesildiği için koşamadığınızı görünce, başladığınız güne lanet edeceğinizi söyleyebilirim.
    Uykularınızın tam manasıyla hissettirmeyecek hızda taklaştığını anlatabilirim. Başladıktan bir ay sonra %90 horlamaya başlarsınız, uyku apneleri yaşamaya başlarsınız. Öncesinde yaşıyorsanız en az iki katına çıkar.
    Uyandığınızda, pgibolojik olarak olan ekgiblikleri sigara içtiğinizde kapatmanız mümkün olsa bile, fiziksel olarak ekstra bir yorgunlukla uyanacağınızı söyleyebilirim. Uyandıktan hemen sonra kalkıp banyoya gidiyorsanız, banyoya girdiğinizde nefes nefese kalabilirsiniz.
    Önceden banyoya gitmiyorsanız da, gitmek isteyeceksiniz. Çünkü boğazınızda külçe şeklinde bir balgam ve ağzınızda tak tadıyla uyanacaksınız.
    Uykuda salt salgılanan bir dopamin miktarı vardır. Bu gün içinde ekstra bir şey yaşamadıysanız kolay kolay değişmez. Fakat sigara içiyorsanız dopamin reseptörleriniz nispeten daha az olacaktır. Dolayısıyla etki eden dopamin daha az olacaktır ve bu kabus görme oranınızı artırır. Huzursuz bi uyku geçirirsiniz.

    Organlara giden oksijen azaldığı için, daha çok yorulursunuz. Her zaman ve her alanda.
    Bilhassa bu çok yavaş olur ve hemen hiç fark edemezsiniz. Fakat yaklaşık altı ay içinde daha uyuşuk bir insan olur çıkarsınız.

    Bir de para mevzuu var. Ortalama fiyat 10 tl. Başladıktan 3 ay sonra günde ortalama bir paket içersiniz.
    Eğer günde 10 tl sizin için hiçbir şeyse gibtir edin ama eline haftalık 300-400 tl harçlık geçen bir öğrenciyseniz, bir gün, yapmak istediğiniz şeyden kısıp sigaraya para vermek zorunda kalacaksınız.
    Aylık yıllık şu kadar hesabına girmeyeceğim. O para içseniz de gidecek içmeseniz de.

    Ucuz yolları var tabii ki,
    Kaçak alırsanız büyük ihtimalle pkk ya kazandıracaksınız
    Sarma içerseniz, gerçekten mecbur olduğunuz için içebilirsiniz. Şu an sarma içiyorum ve gerçekten içimi hiç keyifli değil.
    Ha eğer sınıra yakın bir yerde oturuyorsanız geçiş için 20 tl verip gümrükte saklayabildiğiniz kadar getirirsiniz. Pkk nın kaçırdıklarına benzemez tadı güzeldir ama yine de paket başı ortalama 5 tl bir ödemesi olur. En yakın sınırda bile iki oturma alanı arası 1 saatten kısa sürmez araçla, gümrükte geçecek zaman da cabası.

    Başlama mevzuuna gelince, eğer şu anda içmiyorsanız daha önce bir dönem içmediyseniz, tabii ki ben başlamam durumundasınızdır. Fakat şu an içen tanıdıklarım (ben dahil) içmeden önce %90 oranında bu lafı etmişti.

    Başlarsınız, çok kolay başlarsınız. Bir kere heves etmeniz yeter. Görünürde tadı çok kötüdür fakat, içeride mutlu eder. Kısa bir süreliğine.
    Sonrasındaysa,
    Sadece içmediğinzde mutsuz olursunuz

    Özet: içen de ölüyo içmeyen de. Ama içmeyen bazı şeyleri daha güzel yaşıyo.
    ilkokulda özet çıkarmayı beceremezdim. Okuyun amk işte!
    ···
   tümünü göster