/i/Tespit

  1. 1.
    +1 -2
    Bilinmeyen bir bilgi...

    ★ Habil ve Kabil kıssasını bilmeyenimiz yoktur, Kabil kardeşi Habil'i öldürmüş ve yeryüzündeki ilk cinayeti işlemiştir. Peki bu olayın asıl sebebini soracak olursak buna kaç kişi cevap verebilir ?

    işte olayın aslı...

    ★ Hz. Havva yirmi batında, ikizler hâlinde kırk çocuk doğurmuştur. Bu ikizlerden biri oğlan, diğeri kız oluyordu. Allah Teâlâ Âdem (a.s)'a, bu ikizlerden her birinin kız ikizini, diğer ikizin erkeği ile evlendirmesini vahyetmişti. Bu hükme uyularak, Âdem (a.s)'ın büyük oğlu Kâbil ile daha küçük oğlu Hâbil de birbirinin kız ikiziyle evleneceklerdi.

    ★ Fakat Kâbil'in ikizi olan Aklimâ, Hâbil'in ikizi Lebudâ'dan daha güzeldi.

    ★ Bu sebeple Kâbil bu değişmeye razı olmamış, Aklima ile kendisi evlenmek istemişti. Âdem (a.s) bu isteğin gayr-i meşrû olduğunu ne kadar izah etti ise de Kâbil'e söz dinletemedi. Sonunda Kâbil'in ikizi Aklimâ hakkında birer kurban takdim etmelerini, hangisinin kurbanı kabul görürse Aklimâ ile onun evlenmesini çare göstermiş, bunun üzerine Allah'a birer kurban takdim etmişlerdi.

    ★ Tefsirlerde ve diğer islâmî eserlerde geçtiği gibi Kâbil ziraatçı, Hâbil ise çobandır. Kâbil'in kurbanı değersiz cılız başaklardan oluşan bir demetti. Üstelik cılız başaklar arasındaki dolgun bir başağı kurban etmeğe kıyamayarak yemiş, Hâbil ise beğendiği bir koyunu, hem de geciktirmeden, kurban etmişti. Hâbil'in kurbanı kabul görmüş, o zaman âdet olduğu üzere gökten inen beyaz bir ateş parçası Hâbil'in kurbanını yakmıştı...

    Olayın bundan sonraki gidişatında Kabil olanları kendine yediremez ve kardeşi Habil'i öldürür. Yeryüzündeki ilk cinayette böylelikle işlenmiş olur...

    Şukuları ekgib etmeyin panpalar
    ···
   tümünü göster