/i/Müzik

Müzik, ancak hissedebiliyorsan gerçektir
  1. 1.
    +106 -8
    Öncelikle Metal ve Rock duayeni olmadığımı söyleyeyim ama ciddi bir süredir bu müzik tarzını dinlemekte ve icra etmekteyim. Metal müzik dinlemeye başlayacak veya yeni tarzlarla kendisini geliştirmek isteyenler olursa diye bu başlığı açmak istedim.



    Black Sabbath



    Tür: Heavy Metal
    Etkinlik Yılları: 1969-Devam

    Yanlış bilmiyorsam bu sene son final turlarını düzenleyecekler ve ardından bir albüm daha sürüp bitirecekler. Black Sabbath cidden Metal için çok anlamlı bir gruptur. Heavy Metal'in babalarından kabul edilmektedir. Çok fazla kişiye örnek olmuş, çok fazla kişiyi etkilemiştir. Ozzy Osbourne ile vokal performansına uzun bir süre de Ronnie James Dio eklenmiştir. Bu iki Heavy Metal efsanesinin de böyle efsane bir grupta çalması zaten direkt grubu dinlenecekler listesine alıyor. Grupla ilgili olarak, Tony Iommi'nin grup toplantısına gelirken "insanları Sinemanın önünde görüyorum. Deli gibi korku filmi izliyorlar. insan niye korkmak için para verir ki?" demiştir ve o andan sonra korku müzikleri yapmayı planlamışlardır. Genel olarak sert riffler ve dedikleri gibi ağır parçalar bulabileceğiniz bir gruptur. Tony Iommi bu grubun elektro gitar yükünü tek başına çekmektedir ve Mart 2008'de Dünyanın en iyi gitaristi seçilmiştir. Ayrıca grupta bir sürü müzisyen çalmasına rağmen gruptan ayrılmayan tek kişi Tony Iommi'dir.

    Grupla ilgili olarak Ben Ozzy'yi okuyabilirsiniz. Genel olarak Ozzy Osbourne'un hayat hikayesi olsa bile Black Sabbath'ın kuruluşu ve ilk albümleri hakkında ciddi bir bilgi birikiminiz olur.





    Metallica



    Tür: Thrash Metal
    Etkinlik: 1981-Devam

    Bu grubun öncelikle Thrash Metal'in Big 4'u arasında bulunduğunu söyleyeyim. Buradan bile kumaşını anlamışsınızdır. Zaten Metallica ile alakalı fikri olmayan çok az insan vardır. Metallica birçok Metal grubundan daha öndedir tanınırlık olarak. Ayrıca yaptıkları ilk albüm olan "Kill Em All" albümü de ilk Thrash Metal albümü kabul edilir. Thrash Metal'in yaratıcılarındandır. Kendileri de Motörhead, Black Sabbath gibi gruplardan etkilenmişlerdir. Gayet hızlı, biraz sert müzikler bulabileceğiniz bir gruptur. "Metallica Black Albüm'den sonra bozdu ya" diyenlere takılmayın, Black Albümden sonra da gayet sağlam albümler çıkmıştır. St Anger'ın beğenilmemesinin nedeni Metallica seviyesine göre düşük olmasıdır ama Metal müzik için gayet kaliteli bir albümdür. St.Anger'ın değişik bir anlamı daha vardır. Dağılma haline gelen Metallica'yı uzun bir süre tekrardan stüdyoya sokarak yeni bir albüm yaptırmıştır. Kill Em All, Ride The Lightning, Master Of Puppets, And Justice For All ve Black Album gibi sürekli kalitesini arttıran albümlere sahiptir. Sadece bu 5 albüm bile Metallica'yı Metallica yapan nedenler arasındadır. Ayrıca Cliff Burton gibi bir ismi de içinden çıkartmıştır. Şöyle söyleyeyim Metallica sırf Cliff için San Francisco'ya taşınmayı kabul etmiştir. Ayrıca da Dave Mustaine gibi bir gitarist de Metallica bünyesinden olaylı bir şekilde ayrılmıştır. Dave Mustaine'in Kill Em All albümünün yanılmıyorsam tüm şarkılarında emeği vardır ama onları kaydedememiştir. Bunun yanında Ride The Lightning albümünde de Mustaine'in yazdığı içerikler mevcuttur. (Solo, söz, riff vs)

    Ayrıca Sadi Tırak ve Erdem Tatar'ın yazdığı "Metallica: Mahşerin Dört Atlısı" kitabını okuyarak grubu iyice tanıyabilirsiniz.





    Motörhead



    Tür: Heavy Metal
    Etkinlik Yılları: 1975-2015

    Lemmy Kilmister'ın Hawkind adlı gruptan kovularak kurduğu ve ünlendiği gruptur. Hawkind'den kovulma sebebinden kısaca bahsedelim ve gruba geçelim. Lemmy, grubun turnesinde Kanada'da uyuşturucu ile yakalanmıştır ve zaten grup ile arası bir süredir kötü olan Lemmy direkt şutlanmıştır. Lemmy cidden kafa bir adamdır önce onu söyleyeyim. Çok sağlam bir heriftir. Cidden RockNRoll kültürünü en iyi yaşayan adamlardandır. Sex, Drugs and RockNRoll kültürünü kendine göre harmanlamıştır. Ayrıca "RocknRoll yapan bir insanın evlilik hayatı olmaz. Düşünsene 7 ay turnedesin ve eşin bu durumu kaldırabilecek mi? Yolda kaç tane kadınla düzüştüğünü düşünecektir. O yüzden bir seçim yapman gerek; ya RockNRoll'u seçeceksin, ya evliliği. Fakat cikste en keyifli anın yarım saat sürdüğünü düşünürsek, bir konserde bile 3 saat geçiriyorsun. Bence tartışma bitmiştir" demiştir. Motörhead'de ciddi olarak sert bir müzik bulacaksınız. Hızlı, sert ve gürültü. Motörhead gürültülü bir müzik yapmaktadır. "Zaten her Metal grubu gürültülü değil mi?" diyebilirsiniz ama Motörhead cidden kelime anlamıyla "Gürültülü"dür.

    Ayrıca Lemmy The Movie filmiyle grubun vokalisti Lemmy'i tanıyabilirsiniz. Film 2010 yapımıdır. Türkçe link bulamadım ama filmi youtube'dan indirip, ayrıca Türkçe altyazı indirerek izleyebilirsiniz.

    Neden grup hakkında değil de Lemmy hakkında bir şey paylaştın diyenler için de, Lemmy bu grup için cidden önemlidir. 2015'de kanserden vefat ettiğinde grup üyeleri devam etmek yerine grubu kapatma kararı almıştır.






    Megadeth



    Tür: Thrash Metal
    Etkinlik: 1983-Devam

    Megadeth, Metallica başlığında bahsettiğim gibi Dave Mustaine'in gruptan yollandıktan sonra kurulmuş bir gruptur. Bir nevi Metallica ile sidik yarıştırmasıdır Dave Mustaine'in. Mustaine cidden sağlam bir gitaristtir. Bunu rifflerinde görebilirsiniz. James Hetfield vs Dave Mustaine diye başlıklar açılır ve hep karşılaştırılır bu iki isim. Fakat bana göre Mustaine gitarda, James ise vokalde öndedir. Dave Mustaine ayrıca harika yazarlık yapmaktadır. Söz yazarlığı müthiştir. Megadeth'te bolca sert ve hızlı riffler, müthiş çılgın sololar bulabilirsiniz. Ayrıca Megadeth de Thrash Metal'in Big 4'u arasındadır. Dave Mustaine'in muhalif kişiliği nedeniyle Amerikan hükümetine karşı yapılmış şarkılar, albümler bulabilirsiniz.





    Iron Maiden



    Tür: Heavy Metal
    Etkinlik: 1975-Devam

    Benim de maalesef geç keşfettiğim gruplardandır. ingiliz bir Heavy Metal grubudur. Grubun halen bas gitaristi olan Steve Harris tarafından kurulmuştur. Hızlı, sert ve coşkulu parçalar bulursunuz. Cidden dinlediğinize tereddüt etmeyeceğiniz, açtığınız için pişman olmayacağınız bir gruptur Iron Maiden. Baba gruplardandır ve kesinlikle dinlenilmesi gerekmektedir. ingiliz müzik devleri arasındadır.





    Yngwie Malmsteen



    Tür: Senfonik Metal
    Etkinlik Tarihi: 1978-Devam

    Bu baba da eski olmasına rağmen çok fazla bilinmez. Genel olarak isim yapmış olsa bile bir grubu vardır. Saniyede bir sürü notaya basarak hayvani gitar çalmaktadır. Zaten bu adamı dinleyenler ne demek istediğimi anlamıştır, dinleyecekler de anlayacaktır. Cidden çok hızlı gitar çalan bir adamdır Yngwie Malmsteen. Kendisine ruhsuz diye eleştiriler gelmektedir ama Rising Force albümü bile yeter cevap için. Eski klagib parçaları da Metal müziğe göre yorumlamaktadır kendisi. Yanılmıyorsam dünyanın bilinen en hızlı gitaristi seçilmiştir kendisi. Rivayete göre saniyede 26 nota basabiliyor. Hızını fark etmek için sadece Far Beyond The Sun parçasını açabilirsiniz. Çok yetenekli fakat ülkemizce az bilinen bir gitaristtir.




    Diğer grupları yazmak istemedim. Anthrax, Slayer, Slipknot, Children Of Bodom gibi gruplar da vardır. Fakat bu üstteki gruplar cidden Metal müzikte bazı şeylerin öncüleri olmuştur. Unuttuğum büyük gruplar da olabilir kusura bakmasın kimse. Rock olarak da dinleyebileceğiniz sağlam gruplar vardır. The Beatles, Everly Brothers, Nirvana ve aklıma gelmeyen bir sürü grupta dinlenebilir.



    Edit: Beyler lütfen şu niye yok, bu niye yok demeyin. Ben buraya kendi dinlediğim favori grup ve insanları yazdım. Ayrıca bana bu niye yok diyerek Rock grubu isimleri veren var. Burada Metal gruplarını yazdım sadece bildireyim.




    ···
   tümünü göster