/i/Tespit

  1. 1.
    +1 -3
    Liste var doluşun!!

    Liste baya uzun ama ben sadece gündelik hayatta sık kullandığımız kelimelerden bahsettim kısa ve öz bir liste. Umarım inci sözlük ailesi olarak beğenirsiniz

    1- Kaltak

    Hepimizin bildiği gibi huur anldıbına gelen kelime. Ama gerçek anlamı şuan kullandığımızdan daha farklıymış. Eski Türklerde at üstüne rahat binmek için eğerler yapılırmış. Bu günümüzdeki eğerlerden farklı olarak daha çok savaşmak içinmiş. Atlı okçuluk vs gibi. Kişi at üzerinde daha rahat olması için erkeğin bacak arasını daha güvende tutması için erkeğin bacak arasına gelen bu yere "kaltak" adı verilmiştir. Günümüzdeki anlamı da burdan gelmektedir.

    2- ÇIĞIR

    Kar üzerinde açılan keçi yoluna deniyormuş diye duyduk, kimileri de çığın ardından karın üzerinde açılan yola denildiğini söylüyor. Çığır açmak her halükarda önemli bir iş.

    3- HERGELE

    Denilir ki binek olmaya ya da yük taşımaya alıştırılmamış eşek veya at sürüsü. Anldıbını bilince hergelelik yapmak daha güzel geliyor kulağa. Boş boş bir işe yaramadan gezip durmak.

    4- KIYAK

    Öğrenmemizle bayağı şaşırmamız bir olan kelime. Efendim bunun anlamı atların çiftleşmesi esnasında erkek ata yardımcı olmak, el ile yol göstermekmiş. Artık “bi kıyak geçerken” iki kez düşüneceğiz.

    5- YAVŞAK

    Ağza çok güzel oturan bu kelimenin bir de güzel anlamı varmış. Bit ya da pire yavrusuna yavşak denirmiş.

    6- YOSMA

    Güzel alımlı kadın anldıbına gelen bu kelimenin anlamı gitgide kolay kadına doğru kaymıştır, neden böyle olmuştur bilmesek de doğru anlamıyla kullanabilen insanlar nadir de olsa vardır hâlâ.

    7- LAVUK

    Bu da hiçbir anlamı olmasını beklemezken anlamlı çıkan bir kelime. Genel evlerde çıkışta kolonya tutan, iki film birden sinemacılarında konuklara peçete ikram eden kişinin adıymış bu. Yapılacak iş değil gerçekten de.

    Bir şukuyu çok görmeyin. Şuku verek parmaklarınız dert görmesin..
    ···
   tümünü göster