/i/Tespit

  1. 1.
    +13 -3
    bir panpamiz denizde hayatta kalmanin yollarini yazmis. peki issiz bir ormanda yalniz kalmaniz gerekirse ne tak yiyeceksiniz ?

    vahsi dogada hayatta kalmak cok zordur.. yillar yili discovery channel, animal planet gibi kanallari eblek gibi izlemis biri olarak soyleyebilirim ki vahsi hayat dedikleri şey iki gergedanin cilginca sevisip disco disco atmasi diil, dereyi gecerken korkudan bir guzel salmanizdir.."oh ilik ilik" igrencligine de girememenizdir..

    öncelikle durumu anlamaniz lazim "kayboldum" diyip kabullenmemek "gunes ordan dogru demekki orasi kuzey veya guney diil neresi ama orasi" demek gerekir.. ayrica belirtmem gerekir ki yon bulmak hic bir işe yaramaz.. afrikada tundra da kaybolup da "yuruum ben kuzeye coban yildizindan bakip kurtulurum o zaman" diyenler sahra çölünde cilgin geceler yasamislardir.

    yardim diye bagirmamalisiniz bu vahsi hayvanlarin veya vahsi insanlarin vahsi dagin tasin dikatini ceker.. kesin kurtulus gordugunuz ana kadar bagirmamalisiniz "kimse yok mu" diye bagirmak yerine "siz ordakiler cabuk gelin beni kurtarin" seklinde bagirmalisiniz.

    temiz su bulamiyorsaniz baska sey icmeyin, deniz suyu sizi susatacak, idrar sizi komik duruma dusurecektir..kan içebilirsiniz.. denk geldi vahsi hayvan oldurdunuz, vahsi hayvan derken burayi okuyacaklarin ancak kazaran sincap, kanarya,tosbaa öldürebilecegini dusunuorum, onunh kanını kusana kadar içebilirsiniz.. deve kanı ise sahanedir.. buldugunuz yerde için diycegim lakin ben icmiorum yanlis anlamayin.

    tehlikelik bir durumda "tas yok mu zopa yok mu" diye arayacaginiza elinizde bir tasli sopa tasiyabilirsiniz.. ayakkabi bagciklari ile tasa baglayacaginiz sopa size "yeminimi bozduuum uleeeyn" tepkisi verdirtebilecektir.. sahane olacaktir..

    yemegi sorun etmeyin dememistim sanirim simdi diyorum. dogada hayvanlarin yedigi her seyi yiyebilirsiniz..ona gore hayvanlara yanasip "vaay haci nasil bu guzel mi tadi" die sorabilirsiniz "hayvandan hmm baldan tatli" cevabi gelmeyecektir.. lakin hayvan kirmizi seyler yiyorsa yanina yaklasmayin.. gerci hayvan coktan doymus sizi yemek istemeyebilir lakin "bunu da paket yapalim evde cocuklar yer" diyebilir.. yirtici hayvanlar haggaden yirticidir..

    akbabanin basin ustunde dolasmasi diye bir durum yoktur.. hareket ederseniz dolasmazlar.. panik yapmayin.. baktiniz dolasiyorlar sahada solda leş vardir.. yemeye calisin..yok kendiliginden kipirdiyorsa et yemegin.. kipirdamayi kurtlar sagliyordur..bu yirtici hayvanlarayrica kurban derisini tuzlamaz kurtlanmaya birakirlakr..hem yirtici hem cahil hem pistirler.. yani uzak durun yirtici hayvan bellediklerinizden..

    edit: oha amk trende girmisiz biraz suku atinda yukselek panpalar

    (bkz: 10 maddede modern yerlerde yasamin kurallari)
    ···
   tümünü göster