/i/Dertleşme

Derdini anlatmayan derman bulamaz..
  1. 1.
    +1 -1
    Oyun Dünyasına Damga Vuran 15 Oyun! Bazı oyunlar vardır ki, hemen hemen bütün oyunculara hitap etmeyi başarır ve oyun dünyasında derin izler bırakır. işte oyun dünyasında derin izler bırakan 15 oyun!20.07.2015 / 20:00

    Oyun dünyası gün geçtikçe kalabalıklaşmaya, yeni oyunlarla sınırlarını genişletmeye devam ediyor. Bu dünyanın sınırlar genişledikçe birçok oyun unutulup giderken, bazıları ise zamana meydan okumaya devam ediyor.

    Zamana meydan okuyan bu oyunlar üzerinden ne kadar süre geçse de unutulmuyor. Milyonların ruhuna dokunan, iz bırakan bu oyunlar, nesilden nesile aktarılarak ilk gün ki gibi heyecanla oynanmaya devam ediyor.



    Mutlaka oynamanız gereken 15 oyunu görmek için tıklayın!

    Oyun dünyasına damga vuran, oyuncularda iz bırakan bu oyunları sizler için listeliyoruz. Şimdiden belirtelim, elbetteki bu listede olmasını düşündüğünüz daha farklı yapımlar olabilir. Seçtiğimiz bu oyunlar, "Metacritic" puan ortalamaları ve kullanıcı puanlamalarıbaz alınarak gerçekleştirilmiştir.

    1) Half Life

    Valve ve Sierra Studios işbirliği ile geliştirilen Half Life, ilk olarak 19 Kasım 1998 tarihinde PCiçin yayınlanmıştı. 1997 yılında gerçekleşen E3fuarında sahne alan Half Life, büyük bir ilgiyle karşılanmıştı.



    işlerin yolunda gitmediği bir deney sırasında Dr. Freeman'ın, Black Mesa'dan kaçışını konu alan yapım kısa sürede büyük bir başarıya imza atmıştı. GoldSrc isimli grafik motoruyla geliştirilen Half Life, 19 milyondan fazla satarak o zamanlar için rekor sayılabilecek bir grafik yakalamıştı.

    Yayınlandığı sene Yılın En iyi PC Oyunuödülünün sahibi olan Half Life, 3 yıl sonra yani 14 Kasım 2001'de o zamanların popüler platformu PlayStation 2 içinde yayınlanmıştı.

    2) Super Mario Bros.

    ilk olarak NES (Nintendo Entertainment System)  için yayınlanan Super Mario Bros. 13 Eylül 1985 yılında satışa sunulmuştu.

    Super Mario Bros.'un asıl patlaması ile 90'lı yıllarla beraber başladı. NES taklidi atarilerin çoğalmasıyla birlikte, Super Mario Bros.'ta atari olan her eve girmeye başladı.



    Shigeru Miyamoto tarafından tasarlananMario karakteri yakaladığı başarı sayesinde kısa süre içerisinde Nintendo'nun en önemli markalarından biri haline geldi.

    Günümüze kadar onlarca oyunda yer alan Mario, 210 milyondan fazla oyun satarak kırılması zor bir rekora da imzasını attı.

    Nintendo'nun aldığı katı kararlar gereği, Super Mario'yu Nintendo imzalı platformların dışında görmemiz ne yazık ki mümkün değil. (Atari vePC emulatörleri hariç)

    3) Mighty Final Fight

    Capcom'un side-scroll tarzına yeni bir yorum getirdiği oyunu Mighty Final Fight, 1993 yılında NES (Nintendo Entertainment System) için özel olarak yayınlanmıştı.

    Tokura Fujiwara tarafından yaratılan Mighty Final Fight, özellikle oynanış dinamikleri ve kurgulanmış hikayesiyle ön plana çıkan bir yapım olmuştu.



    Hikaye bazında; Haggar isimli karakterin kızı Jessica'nın kaçırılmasıyla başlayan olayların, Jessica'nın sevgilisi Cody ve Cody'nin en yakın arkadaşı Guy'ın devreye girmesiyle birlikte değişen olayların konu alındığı yapım daha sonra bütün atarilerde boy gösterme fırsatı bulmuştu.

    Capcom, orjinal Mighty Final Fight'ın devamı niteliğinde oyunlar geliştirse de, hiçbiri ilk oyunun yanına yaklaşamamıştı.

    4) Metal Gear Solid

    1987 yılında yayınlanan Metal Gear serisinin 3. oyunu olan Metal Gear Solid, 30 Temmuz 1998 yılında satışa sunulmuştu.

    PlayStation için satışa sunulan Metal Gear Solid, gizlilik ve aksiyon türlerini müthiş bir şekilde kombine etmeyi başarmış ve kısa sürede Metal Gear markasından sıyrılarak kendi serisine öncülük etmiştir.



    Konami'nin en önemli isimlerinden biri olanHideo Kojima tarafından hayata geçirilen Metal Gear Solid, PlayStation'un ardından kısa süre sonra PC için de yayınlanmıştı.

    Metal Gear Solid, MGS efsanesinin başlangıcı olarak kabul edilir.

    5) Star Wars: Knights of the Old Republic

    Geliştirdiği RPG oyunlarıyla ismini duyurmayı başaran Bioware'ın en iyi işlerinden biri olarak kabul edilen Star Wars: Knights of the Old Republic, ilk olarak 2003 yılında Xbox'a özel olarak yayınlanmıştı.

    Xbox için yayınlanmasından kısa süre sonra PCve Mac içinde yayınlanan Star Wars Knights of the Old Republic kısa sürede başarılı bir satış grafiğine ulaşmıştı.



    Casey Hudson tarafından hayata geçirilen projede Odyssey isimli grafik motoru kullanılmıştı.

    Lucas Arts, akıllı telefon ve tabletlerin yaygınlaşmasıyla birlikte Star Wars Knights of the Old Republic'i iOS ve Android platformları için de yayınlamıştı.

    6) Counter Strike

    1998 yılında satışa sunulan Half Life'ın basit bir eklentisi olarak geliştirilen Counter Strike kısa sürede büyük bir başarı elde etmişti. Counter Strike'ın yakaladığı başarıdan etkilenen Valveekibi, oyunun isim haklarını satın alarak geliştirmeye devam etmiş ve oyunu Steamüzerinden satışa sunmuştu.



    1999 yılında yayınlanmasına rağmen asıl patlamasını 2001 yılında gerçekleştiren Counter Strike, bir anda en çok oynanan online oyunlardan biri olmuştu.

    Valve, Counter Strike'ı Contidion Zero isimli oyunla hikayeleştirmeye çalışsa da bu yapım ilgi görmemiş ve seriye"yalnıza çoklu oyuncu" olarak devam edilmesi kararı alınmıştır.

    7) Age of Empires 2

    Microsoft bünyesindeki Ensemble Studiostarafından geliştirilen Age of Empires 2, 30 Eylül 1999 yılında yayınlanmıştı. içerisinde 13 farklı uygarlık bulunan oyunda çeşitli görevler aracılığıyla tarihin önemli olaylarına tanıklık etmekte mümkündü.

    Age of Empires 2'nin asıl patlaması ile içindeTürk milletinin de yer aldığı The Conquerorsisimli eklentiyle gerçekleşmişti.



    Online desteği de bulunan yapımda ittifak mücadeleleri gerçekleştirilebiliyordu. O senelerde oynanabilecek doğru dürüst strateji oyununun olmaması da Age of Empires 2'nin önünü açan en büyük etkenlerden birisiydi.

    Kısa sürede efsaneleşen oyun, halefi Age of Empires 3'ü bile gölgede bırakmayı başarmıştı.

    8) Rome: Total War

    Strateji oyunu denildiğinde akla gelen ilk serilerden biri olan Total War'ın zirveyi yakaladığı yapım hiç şüphesiz 2004 yılında yayınlanan Rome Total War'dur.

    Gerçek zamanlı strateji ve sıra tabanlı strateji kavramlarını mükemmel bir şekilde harmanlayarak oyunculara sunan Creative Assembly, Rome Total War'la oyun severlerin takdirini kazanmıştı.



    Milattan önce 270 ve milattan sonra 14 yılları arasında Roma imparatorluğu dönemindeki olayları ve ırkları konu alan yapımın üç boyutlu savaş animasyonları, strateji oyunları adına yeni bir sayfa açılmasına neden olmuştu.

    9) Portal

    Amatör bir proje olarak start alan Portal, oyuncuların aşırı ilgi göstermesi sonucunda, 2007 yılında Valve tarafından profesyonel kanada geçirilmiştir.

    Valve'nin 9 Ekim 2007 yılında satışa sunduğuPortal, kısa bir oyun olmasına karşın içerdiği bulmacalarla bir hayli dikkat çekmeyi başarmıştı.



    Aperture Science Handheld Portal Deviceisimli silahla, duvarlarda ve belirli yüzeylerde portallar açarak bulmacaları çözmeye çalıştığımız yapım kısa sürede kendisine has önemli bir hayran kitlesine ulaşmayı da başarmıştı.

    10) Deus Ex

    içerdiği Siberpunk temasıyla RPG oyun tarzına yeni bir tat getiren Deus Ex, 22 Haziran 2000'de satışa sunulmuştu.

    2052 senesinde dünyada yaşanan kargaşa ortdıbını konu alan yapım, siber Teknolojilereodaklanarak önemli bir hikaye kurgusuna ulaşmıştı.

    11) Need for Speed: Most Wanted

    Seri boyunca inişli çıkışlı grafiklere imza atan Need for Speed, özellikle Underground ve Underground 2 ile pozitif yönde büyük bir ivme yakalamıştı.

    Underground ve Underground 2'de ekgib olan hikaye kurgusu, Need for Speed Most Wantedile seriye kazandırılmış ve Most Wanted serinin gelmiş geçmiş en çok satan oyunu unvanını ele geçmiştir.
    ···
   tümünü göster