/i/Kız Meselesi

  1. 1.
    +2
    Özgüven Geliştirmek için 1. Güzel ipucu

    1. içindeki aşağılık duygusunu keşfet ve diğer insanların senden üstün olduğu kuruntusunu devre dışı bırak.

    insanlar, ya aşırı derecede egoist olurlar ve bu benmerkezcilik, özgüven hastalığına dönüşür veya aşırı derecede aşağılık duygusu yaşarlar ve bu duygu, pgibolojik rahatsızlıklara kapı aralar.

    Bu iki durum da, kurtulunması gereken durumlar olduğu halde, biz konumuz gereği ikinci madde ile ilerleyeceğiz. Şöyle ki:

    Eğer, diğer insanların senden üstün olduğu kuruntusunu yüreğinde taşıyorsan ve bu kuruntunun etkisiyle kendini değersiz ve kıymetsiz görüyorsan, muhtemelen aşağılık pgibozu içinde bulunuyorsun.

    Peki, aşağılık pgibozundan kurtulmak için ne yapmalısın? Elbette ki düşünce şeklinin mantıksız ve kanıtsız olduğunu idrak edip kendi düşünce biçimini değiştirmelisin.

    Aslında bunu yapmak çok kolay ve bunun için illa ki bir terapi sürecine girmek de gerekmez; çünkü kişi, kendi mantıksız düşüncelerini rahatlıkla tespit edebilir ve bu saptamayı yaptıktan sonra da özgüven geliştirme yolculuğuna devam edebilir.

    Özgüven Geliştirmek için 2. Güzel ipucu

    2. Gerekli yerlerde kendini şımart ve ikinci plana atma.

    insan, bazen kendinden taviz vermek uğruna başka kişilere "hayır" demeyi beceremez ve kendinden ödün verdiği için de kendi kendini ikinci plana itmiş /atmış olur.

    Oysaki özgüven geliştirme yolculuğu, kişinin kendisine sınırsız bir şekilde "evet" diyebileceği bir yolculuktur. Dolayısıyla önce, bunun zihinsel altyapısını oluşturarak kendini ikinci plana atmaktan vazgeçip önceleme planı yapmalısın.

    Yani, diğer kişilerle ilişkilerinde birinci plana alıp öncelemen gereken ilk kişinin, sürekli olarak birlikte olduğun kendi özün olduğunu bilmelisin.

    Bu konuda, sınırı ve ölçüyü aşmamak şartıyla kendini şımartmanı önerebilirim; çünkü özgüven geliştirme yolculuğu, kendini şımartmak ile çok yakından ilişkilidir.

    Özgüven Geliştirmek için 3. Güzel ipucu

    3. Geçmişteki başarılarını düşünüp gelecekteki başarılarına odaklan.

    insanın en çok mantık hatası yaptığı konulardan biri de kendi başarıları ile ilgili olan mantık hatalarıdır. Gerçekten de insan, kendi başarılarını örtbas etme konusunda oldukça başarılı bir iş çıkarır.

    Halbuki özgüven geliştirme konusunda güzel, etkili ve işlevsel yöntemler arayan her insan, ilk olarak kendi geçmişine odaklanıp kişisel başarılarını hatırlamak zorundadır. Emin ol, her insanın geçmişi, bir yığın başarı hikayesi ile dolu olduğu halde, bu başarılarından hareket edip güç alan insan sayısı oldukça düşüktür.

    Şimdi geçmişine odaklanıp biraz düşünmeni istiyorum:

    Söyler misin, özgüveninin tam da olması gerektiği düzeyde ve yeterlilikte olduğu hiçbir anın yok mu? Olmaz mı?

    işte o anlardan veya anılardan bir tanesi üzerine biraz düşünüp kendini motive etmeye çalış. Hatta gerekirse belli bir dönem, sadece geçmişte yaşa. Madem şimdiki günlerin seni yeterince tatmin etmiyor ve mutsuzluğa sürüklüyor; öyleyse birkaç saatliğine geçmişteki mutlu anılarında yaşar.

    Bu yöntemin özgüven geliştirme konusunda çok etkili olduğunu bizzat deneyimledim; sana da gönül rahatlığıyla öneririm.

    Özgüven Geliştirmek için 4. Güzel ipucu

    4. Kendi olumlu taraflarına odaklan ve bunları besle.

    Bu yöntem, 3. yöntem ile bir yönüyle benzeşiyor; fakat bu taktiğin farkı şu:

    Geçmişteki başarılarına odaklanmak yerine hali hazırda senin şahsiyetinin ayrılmaz bir parçası olan güzel yönlerine odaklan. Düşün bakalım, hiç mi güzel ve takdire şayan bir yönün yok?

    işte o takdire şayan yönlerin, özgüven geliştirme hususunda senin yakıtın olabilir; çünkü şahsiyetinin olumlu yönleri üzerinde düşünmen, seni motive edip tabiri caiz ise gaza getirecektir.

    Zaten özgüven geliştirme sanatı da bir nevi "gaza gelme sanatı"dır; tabi bu tabirin bütün olumsuz yönlerini elinin tersiyle itip olumlu yönlerine bakmak şartıyla.

    Hangi insanın diğer insanlara nispeten çok belirgin bir şekilde iyi olan güzel yönü yok ki? işte bu yönlerini bir kağıda kaydedip işe başlayabilirsin.
    ···
   tümünü göster