/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +1 -2
    90 bin askerimizin Sarıkamış ta kurşun bile sıkamadan donarak şehit olmasına sebep olan, ülkeyi yıkılırken de ülkeyi kurtaramadık diyerek 'göz yaşları içinde' terkeden 'turan şehidi'
    ···
    1. 1.
      -1
      1-) Paşanın savaş başlamadan önce düşmanı uyaracak her şeyden kaçınılması emrini Hafız Hakkı Paşa dinlememiş, gereksiz bir saldırı yapmıştır.
      2-) Hafız Hakkı Paşa'nın verilen güzergahta değil, kendi kafasında çizdiği güzergahta gitmesi. Yani Rusları tam anlamıyla kuşatacak olan Kötek-Sarıkamış yolunun değil de Oltu-Ardahan yolunun izlenmesi, bu kuşatmanın 15 kilometre uzatılması anldıbına geliyordu. Dahası bütün şiddetiyle yağan kar ve dondurucu soğuklar askerimizin işini her geçen dakika zorlaştırıyor, birliklerimizi yorgun düşürüyordu. Ama bütün bu gecikmelere rağmen harekatı başarı şansı hâlâ yüksekti, çünkü Ruslar Enver Paşa'nın planını ancak harekat başladıktan ancak 3 gün sonra çözebilmişlerdi.
      3-) Hafız Hakkı Paşanın Enver Paşanın verdiği emre uymamasının yanında büyük bir kolorduyu iki Rus alayının peşine takması ve böylece hedeften uzaklaşılması, bunu 9. ve 10. Kolordular arasındaki bağlantı kopukluğunun izlemesi.
      4-) Enver Paşanın Rusların zayıf noktalarını iyi bildiğinden ileri harekata devam kararında ısrar etmesine rağmen kumandanların işi yavaştan alması.
      5-) Kolordular arasındaki bağlantı kopukluğunun istihbaratsızlık tehlikesini doğurması ve Enver Paşanın yanlış bilgilendirilmesi.
      6-) Mevsim şartlarının izin vermemesi.
      Sonuç olarak Sarıkamış Harekatı büyük bir hezimetle noktalanmış, Ali ihsan Sabis Paşanın deyimiyle " Enver Paşa sevgilisine kavuşamamıştı".
      Ayrıca, Sarıkamış Harekatına 9. Kolordu Kurmay Başkanı olarak katılan Şerif Köprülünün, Enver Paşaya karşı duyduğu husumetin etkisinde kalarak yazdığı anıları, Enver Paşa ve Sarıkamış Harekatını karalama kampanyasının öncülüğünü yapmıştır.

      Ülkeyi terk etti dediğin adam kafkasyada slav pisliğine karşı savaşmış ve şehid düşmüştür

      ayrıca sarıkamış zaiyatı 90 bin değil 20 bindir
      ···
    2. 2.
      +1
      Zayiatın sebebi enver paşadır kafakasyadaki kışa ragmen güneyden ince kıyafetli askerleri donatmadan oraya göndermiştir. ittihatçıların savunulacak hiçbir yanı yok. Ülkeyi alman hayranlığından dolayı savaşa sokan da onlardır.
      ···
   tümünü göster