/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +3 -2
    Küçükken bir büyüğümüzün mezar ziyaretine gitmiştik. insanlar üzgün, ben olaydan bihaber. Sadece etrafı izliyordum, ellerimi açıp, bildiğim bir kaç duayı okumaya çalışıyordum. Neyse dualar edildi, amin denildi. Sonra birileri gidip, ilerideki çeşmeden biraz su getirdi ve suyu mezara döktüler. O kafayla şaşırmıştım. Ama o ortamda kimselere de soramamıştım. Ölen birisinin mezarına neden su dökülüyordu ki?

    Yıllar geçti bu olayın üzerinden, o gün kimseye soramadığım o soru, zaman içerisinde zihminden silinip gitti. Geçenlerde televizyon izlerken böyle bir görüntü gördüm ve yine şimşekler çaktı kafamda. Hemen araştırmaya başladım. Ve artık neden mezara su döküldüğünü biliyorum. Başlangıçta iki neden var; ancak ikisinin de sonucu aynı yere varmakta. Kısaca anlatmaya çalışayım.

    Birinci neden;

    Mezara su dökmek, Türklerin Şamanizm döneminden kalma bir inanışmış. O dönemlerde ölülerin bazı dönemlerde su içtiğine inanılırmış. Bu yüzden mezara dönem dönem bir tas su bırakılır ya da mezarın başına içi su dolu kulplu bir bardak asılırmış. Hatta bunu bir tören ile yaparlarmış. Türkler müslüman olduktan sonra bu inanış kısmen aynı şekilde devam etmiş. Önceleri bardak veya tasla su bırakılmaya devam edilmiş. Daha sonra bardak ve tas gibi fani aletleri mezara bırakmak ortadan kalkarak, mezara kulplu bardaktan su dökmeye dönüşmüş. Halen su, mezarın baş tarafından başlayarak ayak tarafına doğru dökülür. Tersi ise adetten değildir.

    ikinci neden;

    Peygamberimiz Hz.muhafazid’in, iki kabrin başında iken söylediği ve yaptıklarının da etkisi çok büyüktür. Hadislerde bu olay şu şekilde geçmektedir;

    “Şüphesiz ki o ikisi azap çekiyorlar. Çektikleri azap da büyük bir şey değildir (kolay olan, fakat ondan korunmaları nefislerine zor gelen bir şey idi.) Peygamberimiz; sonra yaş bir dal isteyerek onu ikiye ayırdı. Bir parçasını birinin üzerine dikti, diğerini de öbürünün üzerine dikti ve: ‘Bu iki dal, yaş kaldıkça o ikisinden azabın hafifletmesini ümit ederim’ buyurdu.” [Buhârî, hadis no: 1387)

    işte bu iki nedenin sonucu olarak,

    Kabir üzerindeki yeşilliklerin orada yatan kimsenin azabını dindirdiği ve o bitkilerin ibadetlerinin onun defterine yazıldığı rivayet ediliyor. Bu nedenle su dökülerek bitkilerin çabucak yeşillenmesi ve yeşilliklerin ömrünün uzun olması sağlanıyor. Toprakla örtülen kabrin sulanarak iyice oturması ve toprağın rüzgârla gitmesi engelleniyor ve yine dökülen su sayesinde toprak sıkılaşarak kabrin çökmesinin ve vahşi hayvanların cenazeye zarar vermesinin de önüne geçilmiş olunuyor.

    Hatta tüm bunların yanı sıra halen mezar taşlarına genel olarak kuşların su içebilmesi için suluk yapılır. Bunun için de çeşitli söylentiler var ancak en akla yatanı;

    insanların kuşları (kanatlarından dolayı) genel olarak meleklere benzetmesi ve öldükten sonra onların dualarını alabilmesi için yapıldığı söylenilmektedir.

    Mezar ziyaretlerinizde dualarınızla birlikte, suyu dökmeyi ve sulukları doldurmayı unutmamanız dileklerimle. Umarım bir faydası dokunur, saygılarımla…
    ···
   tümünü göster