/i/Tespit

  1. 351.
    +2
    Uzayda oksijen yok evet
    Ama etki tepki olmayışı konusunda yanılıyorsun. Yerçekimsiz ortamların ve az yerçekimli ortamların da kendine has fizik kuralları vardır. Fark şu ki bizler fikren bu farklara alışık değiliz, ve o kuralları işleterek düşünmekte güçlük çekiyoruz.
    Öncelikle uzayda yakıtı hertürlü yakabilirsin tek yanıcı gaz oksijen değil. Ve hatta uzay uçsuz bucaksız bir boşlukta değil. O "uzay boşluğu" ifadesi mecazidir.
    Ama hatırını kırmayalım yine senin varsayımınla yaklaşalım konuya. Tanktaki yakıtı ateşleyebilmek için roketin yanma havzasına gerektikçe oksijen püskürtülebilir hatta atık oksijen artığı bile gereken yanmayı tetiklemeye yetecektir. Böylelikle gereken itiş kuvvetini sağlayacak yanmayı sağlarsın. Ve zaten uzaya çıkan roketler çok nadiren itiş kuvvetine başvurur. Sürtünmesiz ortamda hız ve kinetik enerji kaybı olmaz. Yörüngeyi yada güzergahı değiştirmek için gerektiği zaman nadiren kullanılır. Pnömatik sistemler uzay araçlarını yönlendirmek için sıklıkla kullanılır. Tıpkı hidrolik basıncının günlük hayatımızdaki kullanımı gibi hava basıncının kullanımı yön değiştirmek için bazen hiç yakıt tüketmeksizin tek başına bile yeterli olabilir.

    Yani hertürlü rahatlıkla gider ve dönersin.
    ···
   tümünü göster