/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +61 -5
    Guruplara göre durum tam olarak şöyle:



    1- IŞiD



    Halep'in kuzeyi üzerindeki emellerinden hala vazgeçmiş değillerdir, zira kuzey suriye olmadan dış ülkelerden eleman katılamaz. izledikleri taktik ise şu şekilde, pkk/esed ittifakı elbab'a ilerlerken fazla sıkıntı çıkarmıyorlar, köyler fazla çatışma olmadan pkk/esed ittifakının eline geçiyor. Amaçları TSK/ÖSO ve pkk/esed ittifakını El-Bab'da buluşturup birbirlerine düşmelerini sağlamak, daha sonra eğer taarruz imkanı doğarsa tekrar El-Bab ve diğer Kuzey Suriye beldelerine saldırmak. Son 3 gün içinde El-Bab'dan kilometrelerce uzaklıkta olan pkk'nın bir anda bu kadar yaklaşması planlarını uygulamaya koyduklarını gösteriyor.






    2- Esed Rejimi



    Şu ana kadar Fırat Kalkanı Operasyonu için ciddi bir tepki vermemiş olan Esed rejimi TSK/ÖSO'nun EL-Bab'a ulaşmasıyla aniden pkk ile ittifaka girişti ve El-Bab için ortak hareket ediyorlar. Peki Esed rejimi pkk'nın tıpkı Haseke ve Kamışlı'da yaptığı gibi kendilerini arkadan vuracağını biliyor mu? Evet. Fakat başka çaresi yok, zira artık ordusunun neredeyse yarısını 1-2 aylık eğitimden geçmiş tecrübesiz askerler oluşturuyor, onlar El-Bab'a ulaşana kadar TSK/ÖSO çoktan işini halledip Menbiç ve Afrin'e yönelirler. pkk teröristleri de iyi savaşçılar değil elbette, fakat onların desteği olmadan el-bab'a ulaşmaları imkansız. Şimdiye kadar ses çıkarmayıp bugünlerde El-Bab sevdasına düşmelerinin iki sebebi olabilir
    a) Muhalifler El-Bab'ı ele geçirirse Halep için bir üs elde etmiş olurlar. Hatta Muhalifler Halep'de yenilse bile tekrar tekrar yeniden Halep'e ilerleyebilirler.
    b) abd ve rusya anlaşmış olabilir. rusya Halep'in esed rejimine kalmasını, abd de pkk koridorunun tamamlanmasını istiyordu, eğer karşılıklı olarak bu konuda anlaşmışlar ise putin'in isteği üzerine esed günahı kadar sevmediği pkk ile ittifaka girişmiş olabilir.





    3- TSK/ÖSO :



    TSK'nın asıl amacı olası bir pkk koridorini engellemek, ÖSO'nun asıl amacı ise kontrol ettikleri toprakları genişletmek, Halep'i dıştan çevirmek. El Bab'ın TSK/ÖSO'nun eline geçmesi durumunda oraya yığınak yapıp başka hedeflere yönelecekleri içten bile değil. Fakat şu sıralar kendilerine rusya, abd ve iran tarafından ciddi baskılar yapılıyor, kısacası El-Bab'a ilerlemelerini hiç bir güç istemiyor.





    4- pkk



    Uzun lafın kısası amaçları koridoru tamamlamak ve devletlerini ilan etmek. abd'nin istediği tam olarak da bu. Koridor tam olarak istedikleri gibi sağlandıktan sonra esed'i arkadan vurup o topraklarda kürt devleti kurmanın hayali peşindeler.




    edit : Beyler bazılarınız El-Bab'ı ilk alanın kazanacağını düşünüyor, bu algı son derece yanlıştır. Zira bu saydığım bütün gruplar aynı kafayla devam ettikçe -ki muhtemelen edecekler- el-bab'ı kim alırsa alsın vazgeçmeyeceklerdir. Yani TSK/ÖSO tam şu saatlerde El-Bab' girip bu gece El-Bab'ı ele geçirse sonraki günlerde esed, ışid veya pkk'nın el-bab'a doğru ani bir taarruza geçip TSK/ÖSO'yu şehirden çıkarmaya çalışmayacağı anldıbına gelmez. Buraya dikkat edelim. Savaşı ilk ele geçiren değil, orada kalıcılığı sağlayan kazanır.
    ···
   tümünü göster