1. 1.
    +1
    Kıyâmetin küçük alâmetlerinden bazıları şunlardır:

    1. muhafazid -sallallahu aleyhi ve sellem-'in peygamber olarak gönderilmesi.

    2. muhafazid -sallallahu aleyhi ve sellem-'in vefât etmesi.

    3. Beytu'l-Makdis'in (Kudüs'ün) fethedilmesi.

    4. Tâun (vebâ) hastalığının yaygınlaşması.

    5. Malın çoğalıp artması ve zekâtın verilmemesi.

    6. Fitnelerin ortaya çıkması. islâm'ın ilk yıllarında ortaya çıkan fitnelerden bazıları şunlardır:Osman b. Affan'ın -Allah ondan râzı olsun- öldürülmesi, Cemel ve Sıffîn savaşları, Hâricîlerin ortaya çıkması, Harra savaşı ve Kur'an'ın mahluk olduğunu söyleme fitnesidir.

    7. Peygamberlik iddiâsında bulunanların ortaya çıkması. Peygamberlik iddiâsında bulunanlardan bazıları şunlardır: Yalancı Müseyleme ve el-Esvedu'l-Ansî'dir.

    8. Hicaz bölgesinde ateşin ortaya çıkması. Nitekim bu ateş, hicrî yedinci yüzyılın ortalarında 654 yılında ortaya çıktı. Ortaya çıktığında, gerçekten çok büyük bir ateş idi. Bu ateşin ortaya çıktığı asırda yaşayan âlimler ile onlardan sonra gelen âlimler, bu ateşi anlatmaya devam etmişlerdir.

    Nitekim imam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir:

    "Bizim zamanımızda hicrî 654 yılında Medine'de bir ateş ortaya çıktı. Bu ateş, gerçekten çok büyük bir ateş idi ve Medine'nin doğu tarafında Harra denilen yerin arka taraflarında ortaya çıktı.Bu ateşin çıktığına dâir bilgi, Şam ve diğer islâm beldelerinin her tarafında yayıldı. Bunu da bana, Medine halkından ateşi gören kimseler haber verdi."

    9. Emânete riâyetin ortadan kalkması. Emânete riâyetsizliğin şekillerinden birisi de, insanların işlerini, onları yürütecek ve idâre edecek güce sahip olmayan, ehliyetsiz (ehil olmayan) kimselere tevdi edilmesidir (verilmesidir).

    10. ilmin insanlar arasından alınması ve cehâletin ortaya çıkması. ilmin insanlar arasından alınması, âlimlerin ölmesiyle olur. Nitekim Buhârî ve Müslim'de gelen hadiste Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- böyle buyurmuştur.

    11. Zinânın yaygınlaşması.

    12. Fâizin yaygınlaşması.

    13. Çalgılı âletlerin yaygınlaşması.

    14. içkinin çokça içilmesi.

    15. Koyun çobanlarının binaları yükseltmekte birbirleriyle yarışmaları.

    16. Câriyenin efendisini doğurması. Nitekim Buhârî ve Müslim'de gelen hadiste Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- böyle buyurmuştur.Bu hadisin anlamı hakkında ilim ehli farklı görüş belirtmişlerdir. Fakat ibn-i Hacer -Allah ona rahmet etsin- şu görüşü seçip tercih etmiştir:

    "Evlâtlar arasında anne-babaya itaatsizlik çoğalacak, efendi câriyesini nasıl hakir görmüş ve ona sövmüş ise, çocuk da annesine o şekilde davranacaktır."

    17. Öldürme olaylarının çoğalması.

    18. Depremlerin çoğalması.

    19. insanların yerin dibine geçirilmesi, sûretlerinin değiştirilmesi ve yukarıdan başlarına taş yağdırılması gibi olayların ortaya çıkması.:

    20. Giyinmiş oldukları halde çıplak sayılan kadınların ortaya çıkması.

    21. Mü'minin rüyâsının doğru/gerçek çıkması.

    22. Yalancı şâhitliğin çoğalması ve hak/gerçek şâhitliğin gizlenmesi.

    23. Kadınların erkeklerden daha çok olması.

    24. Arap yarımadasına yeşil otlakların ve ırmakların geri dönmesi.

    25. Fırat nehrinde, altından bir dağın ortaya çıkması.

    26. Yırtıcı vahşî hayvanların ve cansızların insanlarla konuşması.

    27. Rumların (Bizanslıların) çoğalıp müslümanlarla savaşmaları.

    28. istanbul'un fethedilmesi.

    Kıyâmetin büyük alâmetlerine gelince, Huzeyfe b. Esîd'in, Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'den rivâyet ettiği hadiste bunları belirtmiştir ki bu alâmetler on tanedir:

    Deccâl'ın ortaya çıkması, Meryem oğlu isâ'nın yeryüzüne inmesi, Ye'cüc ve Me'cüc kavminin ortaya çıkması, doğuda, batıda ve Arap yarımasında olmak üzere üç yerde yerin dibine geçirilme olayının vuku bulması, büyük bir dumanın çıkması, güneşin batıdan doğması, Dâbbetu'l-Arz'ın ortaya çıkması ve (Yemen'de) insanları önüne katıp onları mahşer yerine sürecek büyük bir ateşin ortaya çıkması.

    Bu alâmetlerin ortaya çıkması, birbiri ardınca olacaktır. Bu alâmetlerin ilki ortaya çıktığı zaman, ardından başka bir alâmet ortaya çıkacaktır.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster