1. 3851.
    +28 -1
    bütün -de eklerini, -ki eklerini ayıran yarı cahillerle dolu bir sözlük.

    bakın yarı cahil diyorum çünkü en tehlikeli insan tipi bunlardır; bir tak bildiğini zannedip aslında hiçbir şey bilmeyen tipler. mesela inci yazarları yüksek oranda zırcahil oluyor ama buradakiler en azından hiçbir şey bilmediği için ne kadar bağlaç varsa hepsini birleşik yazıyor, bu bile en azından kendi içerisinde bir tutarlılık içeriyor.

    ama bu ekşide biliyorsunuz yazım ve imla kurallarına dikkat eden bir kitle var. bir yazar -ki eklerinin, -de eklerinin yazımıyla ilgili bir hata yaptığında, hele de başlık açıp da böyle bir hata yaparsa resmen lince maruz kalıyor. "bağlaç olan de da'yı ayırmayan insan", "de da bağlacını ayrı olarak te ta yazan zihniyet" gibi bu insanlarla taşak geçen başlıklar açılıyor.

    bizim ekşici yarı cahil de bu baskı ortamı altında ne kadar -ki bağlacı, -de bağlacı varsa bunların hepsinin ayrı yazılması gerektiğine kanaat getiriyor. halbuki bilmiyor ki bütün -de'ler -ki'ler ayrı yazılmaz. sağdan soldan duymuş ayrı yazılması gerektiğini ama bu nedir ne değildir diye açıp da bir araştırma zahmetine de girişmemiş, sığır gibi entryler giriyor.

    mesela şöyle cümleler yazıyorlar:

    "bu olayın meydana gelmesin de baş sorumlu okul müdürüdür."
    "başımda ki ağrının sebebini merak ediyorum"

    bunun gibi cümleler içeren yazıları okumadan direk geçiyorum artık, çünkü okuduğumda resmen dikkatim dağılıyor, yazıda anlatılmak istenen şeye konsantre olamıyorum.

    cidden bir girip okusanız bir tane iki tane de değil onlarcası var böyle.

    amkdumun çok bir tak bilidiğini zannedip de aslında bir tak bilmeyen yarı cahil ekşici gavatları sizi. örnek buldukça yazıyı editleyip alt kısma ekleme yapmayı düşünüyorum.

    örnekler:

    https://eksisozluk.com/entry/67618347

    https://eksisozluk.com/entry/67832196

    https://eksisozluk.com/entry/64681647

    https://eksisozluk.com/entry/64660336
    ···
   tümünü göster