/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +41 -7


    YPG nedir?



    Basitçe ele alıp tanım yapacak olursak, kısaca PKK'nın Suriye koludur ve bazıları aksini iddia etse de eli kanlı terör örgütüdür.



    Nasıl kuruldu?



    Tarihsel veriler girip kafanızı karıştırmayacağım, Esed rejimi döneminde Kürtlere hak tanınmadığı için bu hakları geri alabilmek adına PYD diye bir parti gizliden gizliye varlığını sürdürüyordu. Suriye iç savaşı çıkınca terör örgütü kurmakta üstlerine olmayan bu güruh onlarca 3 harfli terör örgütünün arasına 1 tanesini daha ekleyerek YPG'yi kurdu.



    Kimlerden oluşuyor?



    ilk başlarda PKK'lı çapulculardan oluşuyorlardı Haliyle eğitimsizlerdi ve hiç bir halttan çaktıkları yoktu. Suriye'deki diğer gruplara karşı aciziyetleri ortaya çıkınca Türkiye ve Irak'dan YPG'ye giden has PKK'lılar arttı, şu an sayıları en az 50.000 ile ifade ediliyor. Kobani savaşı kendileri için büyük bir dönüm noktası olmuştur, zira bu olayla gündem oldular ve kendilerine son teknoloji silahlar, sınırsız mühimmat ve militan desteği yağdı. Neyse konuya dönelim, kimlerden oluşuyor demiştik. Bahsettiğim PKK'lı teröristler dışında önemli bir bölümünü Suriyeli Arap ve Türkmen hırsız eşkiya takımları oluşturuyor.
    Bu hırsız ve eşkiya gruplarını kısaca tanıtmak gerekirse, iç savaş çıkınca kendilerine pay almak için bir araya geldiler, hatta ilk başlarda ÖSO'nun önemli bir bölümünü oluşturuyorlardı. Ele geçirdikleri yerlerde fabrikaları ve iş yerlerini yağmalayan hırsız çapulcu tipler işte. Tabii ki de diğer grupların hoşuna gitmiyordu bu, haliyle yaptıkları talan işini rahatlıkla yapamamaya başladılar. YPG terör örgütü ise kendileri için bir fecr oldu, şu an YPG ile birlikte ellerinde son model amerikan silahlarıyla istedikleri gibi çapulculuk yapıyorlar.



    Nasıl büyüdüler?



    Üstte bahsettiğim gibi, Kobani savaşından sonra üstlerine yardım yağdı, kendilerine her türlü silah verildi, ABD Türkiye'ye vermediği tanksavarı bile YPG'ye verdi. Hatta hava savunma sistemi bile verdi (artık IŞiD'e karşı ne alakaysa).
    Şu an ABD özel kuvvetleri tarafından eğitiliyorlar, savaş stratejisi konusunda ABD'li komutanlar yardım ediyor, hatta bizzat ABD özel kuvvetleri bunlarla birlikte operasyona çıkıyorlar. CIA her türlü istibharatı sağlıyor. Ellerinde en sağlam silahlar, tanklar, tank savarlar var. Hatta kamuflaj ve botları bile ABD tarafından veriliyor. Ve tabii ki, propaganda yapmaları için bolca GoPro kamera veriyorlar.



    Türkiye üzerindeki etkileri nelerdir?



    Türkiye'de Cizre, Silopi, Lice ve Silvan gibi şehirlerde sokak çatışmalarında IŞiD'e karşı şehir savaşlarında tecrübelenmiş YPG militanları savaştı. Silah ve mühimmatların çoğunluğu YPG tarafından sağlandı. Ayrıca birkaç canlı bomba saldırısı YPG terör örgütü tarafından gerçekleştirilmiştir.



    Amaçları ne?



    Amaç olarak kendileri "Meşru suriye rejimine bağlı kantonlardan oluşan federal demokratik bir yapı kurmak" dese de elbette ki amaçları ABD kuklası ve komünist bir devlet kurmak. ikisi nasıl bir arada oluyor demeyin, herifler hem komünist hem ABD kuklası.



    Ne değildir?



    Bazı komünistlerin söylediği gibi; barışçıl, halkçı, hümanist ve emperyalizm karşıtı DEĞiLDiR.
    ···
   tümünü göster