/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +4 -2
    1220'de Cengiz Han'ın oğulları Çağatay Han ve Ögeday Han komutanlığında büyük bir Moğol ordusu Harezmşah Devletinin başkenti Gürgenç'i kuşatmaya aldı ve şehri ele geçirdikten sonra yıkıp yakıp yerle bir etti.

    Bunla beraber başkentteki hükümdar Celâleddin Harezmşah kaleden kaçıp, babasının daha evvel kendisine emirliğini verdiği; Gurlular'dan ele geçirdiği ve hemen hemen modern Afganistan'a birebir benzerliği olan bölgeye gitti. Bu bölgede merkezi yer olarak Gazne'yi seçerek orada yeni bir ordu kurmaya başladı. Celaleddin yeni ordusu ile Gazne'de kendisini Cengiz Han'ın ordularına karşı koymaya kararlıydı.

    Ertesi yıl 1221' de Kâbil'in kuzeyinde Pervan adlı bir mevkide Cengiz Han'ın yakın bir idarecisi ve asker komutanı olan Şiki Kutugu Noyan idaresi altında olan 30.000 kişilik 1 Moğol ordusu Celaleddin'in yeni ordusu ile karşı karşıya geldi. Tam 1 gün süren Pervan Muharebesi'nde yeni Harezmșah ordusu galip geldi. Fakat Harezmșah ordusu çok bitkin düşmüştü ve devamlı savaşacak güçte değildi. Bu nedenle Celaleddin Moğol ordusunu kovalamayıp geri çekildi. Pervan Muharebesi Moğol ordularının ilk büyük mağlubiyeti olarak tarihin tozlu sayfalarına geçmiş oldu. Pervan'daki Harezmșahların galibiyeti Moğolların yenilmez bir güç oldukları efsanesine son verdi.
    ···
   tümünü göster