/i/Osmanlı

Devlet-i Âliyye-i Osmanniye.
(Osmanlı İmparatorluğu)
  1. 1.
    +13
    merhaba değerli yazarlar bu başlığın giblenmeyeceğini biliyorum ama insanlar bilmiyor ve konuşuyor bunu düzeltmek için birkaç yazı karalıcam hadi bismillah

    öncelikle tarih biliminin ilk maddelerine bakalım.

    1-objektif olmalı
    2-olayı sebep-sonuç çerçevesinde açıklama
    3-günümüz değer ve yargılarıyla yargılanmamalı
    4-olayın üzerinden zaman geçmeli vs.

    bu 6-7 tane eder ama önemli olan maddeleri alıyım dedim şimdi geçelim konumuza

    Fatih Sultan Mehmed Osmanlı padişahı ve Osmanlı'nın altınçağına zemin hazırlayan bir padişahtı ve orta asyadan beri süregelen kut anlayışının problemine çözüm bulmak istiyordu.

    Çünkü Türk devletlerinin ömürlerinin kısa olmasının bir sebebide taht hanedanın ortak malıdır anlayışıdır çünkü amca çocukları kardeşler kağan veya sultan öldüğünde kavgaya tutuşur ve buda hem devletin otoritesinin zayıflamasına hem de devletin kısa ömürlü olmasına yol açıyordu buna orta asyada çözüm olarak ikili teşkilat kullanılmıştır

    bu sistem kardeşlerin devleti ikiye bölerek yönetme sistemidir doğudaki kardeşin otoritesinin daha güçlü batı taraftakinin otoritesi kardeşine nazaran o daha düşük rütbededir.

    bu yöntem Türk devletlerinin parçalanmasına ve çabuk yıkılmasına neden oluyordu örn:Asya Hun Devleti doğu-batı şeklinde ayrılmış sonra doğu tarafıda kuzey-güney diye parçalanmıştır.

    Osmanlı Devletinde kut inancı devam eden bir gelenekti ve bunun ileride kötü sonuçlar doğuracağını gören padişahlardan biride II.Mehmed idi gelelim devletin parçalanmaması için neler yapılmış.

    I.Murat taht hanedanın ortak malıdır anlayışını sınırlandırarak taht padişah ve oğullarının malıdır anlayışı getirdi iyi bir çözümdü fakat tam bir çözüm değildi çünkü oğullar arası çatışmalarda binlerce asker ölüyordu.

    gelelim Osmanlı düşmanlarının anlayamadığı konuya II.Mehmed'in kardeş katli konusuna
    I.Murat'ın yöntemide çare getirmediğini gören Fatih Sultan Mehmed kardeşlerin taht kavgasını kaldırmak için kim tahta çıktıysa kardeşini bebekken bile olsa yer yetmedi amk
    ···
   tümünü göster