/i/Tespit

  1. 1.
    +25 -3
    Okumak ve kör olmak istemeyen panpalarıma sesli ve görselli anlatım :

    Teknoloji gelişti amk = )

    https://youtu.be/3Zb17RAF7Eg

    1- Hypnic Jerk

    Bir çoğumuz bunu yaşamıştır. Uyuduğumuz sırada yüksek bir yerden aşağı düşer gibi hissederiz ve tam aşağıya düşecekken uyanırız. Aslında bu sadece sizin yaşadığınız bir problem değil. Bir çok insan hayatı boyunca en az bir kez olsun bu durumu yaşar. Hatta bu durumun birde adı var; Hypnic Jerk. Peki bu durum neden kaynaklanır. Hypinc Jerk genelde uykuya dalma aşamasında gerçekleşir. Yorucu bir günün sonunda gelen uyku esnasında kaslarımızın ani kısa kasılmalar geçirmesi, boşluğa düşme hissine neden oluyor. Çünkü bu esnada vücut uykuya fizyolojik olarak hazırlanıyor ve yaşanan elektriksel ve hormonal değişimler bize bu hissi yaşatıyor.

    2- Sesler

    Bazı insanlar uykuya dalma sırasında beyinlerinin içerisinde güçlü sesler duymaktadır, örneğin silah patlaması gibi. insanlar bu aşamada uykularından ani bir refleksle sıçrar. Fakat bu herhangi bir acı hissi vermez ve tehlikeli değildir. Hatta bunun bir adı bile bulunmakta. Patlayan kafa sendromu. Genelde 50 yaş üstü kişilerde gerçekleşir.

    3- Diş Sıkma

    Çevrenizdeki insanların uyku sırasında ağzından diş gıcırtıları geldiğini duymuşsunuzdur. Ya da size bunu söyleyen birileri olmuş olabilir. Buna Bruksizm yani Diş Gıcırdatma denmekte. Uyku sırasında bir çok insan bunu yapıyor ama neden? Diş sıkma kişilerde iki sebepten görülebilmekte. Birincisi stres, diğeri ise kapanış bozukluğu. Fakat dişlerinizi sıkmanızın ve gıcırdatmanızın pek çok zararlı yanı mevcut. Bu problem diş eti hastalıklarına, diş kayıplarına bile yol açabilmekte.

    4- Hızlı Göz Hareketleri

    Uyku çeşitli evrelerden oluşmaktadır. Bu evrelerden biri REM halidir ve uykumuzun 4. evresidir. REM halinde vücut hareket edemez ve buna REM felci denir. REM evresinde genellikle rüya görülmektedir. Tam bu esnada gözleriniz göz kapakları altında hızlı hareketler sergiler. Buna Hızlı Göz Hareketleri denir. Yapılan araştırmalar, gözleri hızlı hareket eden bireylerin o esnada rüya gördüklerini ortaya çıkarmıştır. REM hali yaklaşık 20 dakika sürer. Bu evrede Nabız ve kan basıncınız değişkendir ve beyninize daha fazla kan gider.

    5- Rüyalar

    Aslında Rüyaların biyolojik içeriği, neden olduğu işleyişi tam olarak çözümlenebilmiş değil. Rüyalar, insanlığın başından itibaren ilgi çekici bir konu olmuştur ve araştırmaya açıktır. Bilimsel gerçeklere göre, insan gördüğü rüyaların %90'ını unutur. Genelde bir çok insan rüyalarında endişe duygusunu baskın olarak hissetmekte. Fakat bu rüya, hala gizemini korumakta ve net olarak açıklanabilir değildir.

    6- Hormonlar

    insan vücudu günün farklı saatlerinde farklı hormonlar salgılar. Bunlardan biriside uyku sırasında salgılanan büyüme hormonudur. Büyüme hormonu özellikle küçük yaştaki çocuklar için oldukça önemlidir. Büyüme hormonu beyindeki hipofiz bezinden salgılanır ve uyku sırasında salgılanma gerçekleşir. Küçükken annelerimizin bize erken yatmamızı söylemesinin temel sebeplerinden biride budur. Yapılan bazı araştırmalar büyüme hormonunun gece 10 ile 3 arasında salgılandığını söylemektedir. Bu nedenle çocukların erken uyuması, büyüme hormonunu yeterli salgılanmasını sağlar ve vücuttaki hücrelerin gelişiminde daha fazla olumludur.

    7- Uyur Gezer ve Uyur Konuşur

    Uyur gezerlik ya da uyurken konuşmak, bazı insanların yaşadığı ve bir çoğunun neden olduğunu bilmediği durumlardan biridir. Bazı insanlar uyku sırasında yaşadığı uyur gezerlik ile kendini başka bir odada bulabiliyor. Bazı zamanlarda yapılan faaliyetler bunlardan daha tehlikeli olabiliyor. Kişi kendini yemek yaparken, evden dışarıya çıkmış ya da araba sürerken bulabilir. Bu sebeple yatmadan uyur gezerlerin dışarı çıkmasını engellemek için bir çok insan evinin kapısını bile kilitlemekte . Uyurgezerliğin nedeni tam olarak bilinmemekte ve kesin kanıtlar yok. Fakat etrafınızda bu tür kişiler varsa onları uyandırmak için ani hareketlerden kaçınmalı ve adını tekrar tekrar söyleyerek uyandırmalısınız.
    ···
   tümünü göster