/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +6
    21 TEMMUZ 1624
    Osmanlı tarihine ilişkin vakayinamelerde 17. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşanan olayların en önemlilerinden olan ‘’Boğaziçi’ne Don Kazaklarının Saldırıları’’ (Diğer adlarıyla Kossaklar Bu topluluk bugünkü Kazakistan'da yaşayan ve Türk milletine mensup Kazaklarla karıştırılmamalıdır. Tolstoy'un aynı adlı eserine de konu olan Kossaklar Rus ordularında özellikle sınır bölgelerin korunması gibi görevlerde kullanılmışlardır. Rusların Orta Asya ve Sibirya'yı ele geçirmelerinde bu Slav savaşçı topluluğunun payı çok büyüktür.) hakkında yazılanlar son derece önemlidir. Bu konunun günümüz Tarihçilerince pek dile getirilmemesi de dikkate değer bir husustur.

    21 Temmuz 1624 günü Kossaklar, Osmanlı tarihinde ilk kez istanbul önlerinde uzun kayıklarıyla görülmüşlerdir. Boğaziçi, her kayıkta yirmi kürekçi ve tam tekmil silahlı yirmi savaşçı bulunan elli uzun kayıkla o gün saldırıya uğramıştır. Saldırıda kullanılan kayıkların baş ve kıç bölümleri olmadığından, çevirmeksizin ileri ve geri hareket kabiliyeti bulunmaktadır. Bu kayıklar sayesinde Kossaklar tüm Boğaziçi’ne yayılarak, Avrupa yakası sahillerini tahrip ve yağma etmiş ve Büyükdere’yi, Yeniköy’ü ateşe vermişlerdir. Bu korkunç saldırıları bertaraf etmek için, istanbul’un fethinden beri muhafaza edilen meşhur kalın zincir, kanalın ağzını kapatmak için Boğaziçi kalelerine yerleştirilmiştir.
    Devlet bu saldırıları önlemek ve saldırganları yok etmek için on bin civarı tüfekli yeniçeriyi, saldırıya uğrayan bölgelere yollamıştır. Kossaklar yeniçeriler tarafından kuşatıldıklarını anlayınca, geri çekilmek için evvela gece olmasını beklemiş ve sonrasında karanlık çökünce ortaya çıkıp, sahilleri ateşe vererek gözden kaybolmuşlardır.

    Kaynak;

    1) Halil inalcık, Devlet-i 'Aliyye: Tagayyür ve Fesad, Osmanlı imparatorluğu Üzerine Araştırmalar II
    ···
   tümünü göster