/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +47 -9
    Evet beyler, saat 12'yi geçti ve yarın okulu olan liseliler muhtemelen uyudu. Rahat rahat konuşabiliriz.

    bundan önce bir başlığım vardı, (bkz: el bab operasyonu güncel analiz). Başlıkta belirttiğim açıklamayı yaptıktan sonra bu analizim hakkında tekrar konuşmaya çalışacağım.

    ilk olarak, El Bab stratejik konum olarak neyi kastediyor?
    IŞiD Tel Abyad'ı kaybettikten sonra eleman devşirmek için cerablus ve çobanbey civarlarını kullanmaya başladı, ki başka yol yoktu. Dolayısıyla yeni gelen militanlar ilk olarak El Bab'a veya Menbic'e uğruyorlardı. Bunun dışında Halep'e yakın olduğu için Suriye'deki bütün grupların elinde bulundurmak isteyeceği bir beldedir.

    El Bab sadece stratejik bir öneme mi sahip?
    Hayır, El Bab'ı asıl önemli yapan şey, El Bab örgütün istibharat merkeziydi. Çoğu önemli karar burada alınıyordu. Hatta yaklaşık 4-5 ay önce örgütün sözcüsü Ebu muhafazid el Adnani burada hava saldırısı ile öldürülmüştü, Fırat Kalkanı harekatının ilk başladığı zamanlardı ve muhtemelen önemli kararlar alınacaktı. El Bab'a yaklaşılması dolayısıyla örgütsel dökümanların hemen hemen hepsi belki de kentten taşınmıştır, fakat el bab alındığı taktirde IŞiD çok sayıda uyuyan hücre bırakabilir. Bunlar da zamanı geldiğinde TSK ve ÖSO kuvvetlerine sıkıntı çıkarabilir.

    Cerablus sadece birkaç saat sürdü fakat El Bab haftalardır alınamadı. Neden hala alınamadı?
    Bunun birkaç nedeni var. El Bab çok uzun süredir IŞiD'in elinde ve buraya çok iyi bir şekilde yerleşmiş durumda. Ayrıca Fırat Kalkanı harekatı başladığından beri emin olun boş durmamışlardır. Şehrin her sokağında, her köşesinde mayınlar, tuzaklar var. Her evde IŞiD militanları barınıyor olabilir. Dolayısıyla tek dalışta almak mümkün değildir burayı.
    Diğer bir sebebe gelince, IŞiD yaklaşık 1 ay önce rejimden Palmira şehrini ele geçirdi, üstüne daha da ilerleyerek humus kırsalında bir çok köyü ele geçirdi. Bu saldırılarında çok büyük vurgunlar yaptı. Zırhlı Araçlar, Tanklar, Son model Rus tanksavarları, roketatarlar, RPG'ler, binlerce ak47 ve daha sayamayacağım türlü türlü hafif ve ağır silah ele geçirdiler. Bunların da önemli bir kısmını El Bab'a sevkettiler. Bu da demek oluyor ki El Bab 4 bir yandan kuşatılsa bile örgüt burada mühimmat sıkıntısı çekmez.
    Ve diğer nedene geçecek olursak, PKK ve Esed hala ilerleme peşinde ve TSK/ÖSO bunlarla da uğraşmak zorunda kalıyor.

    Şimdi gelelim (bkz: el bab operasyonu güncel analiz) başlıklı analizimize,

    IŞiD'in bahsettiğim muhtemel planı tutmadı, bunu TSK da akıl etti ki PKK/Esed kuvvetlerinin Afrin ve Menbic'den gelen ilerlemesini şu haritada görüleceği üzere karşıladı.
    http://www.imgim.com/hrttt.jpg
    (Siyahlar IŞiD, sarılar PKK, Kırmızılar Esed, Koyu yeşiller TSK/ÖSO)
    Bu duruma rağmen IŞiD toprak bırakmaya kalkarsa büyük oranda gerilemiş olur, El Bab'ı kaybettikten sonra geri alma hayali yalan olur.
    Muhalifler için El Bab önemli demiştik, geçtiğimiz günlerde Halep düştü ve El Bab bu yüzden daha da değerlendi muhalifler için. Fakat gerek halk arasında gerek muhalif militanlar arasında "halep'in düşmesinin sebebi halep'deki cephelerini terkedip fırat kalkanına katılanlardır" gibi söylentiler dolaşıyor, yani orada savaşanları sorumlu tutuyorlar. Bu da bilinmesi gerekenlerden.
    Esed TSK/ÖSO'nun karşılaması sebebiyle Türkiye ile karşı karşıya gelmekten çekindiği ve daha çok milise ihtiyacı olduğu için El Bab emelinden vazgeçti gibi. Ama boş durdukları söylenemez. PKK ittifağı devam ediyor.
    PKK ise emellerinde diretmeye devam ediyor ve hala koridor peşinde. Bu yüzden hala sıkıntı çıkarmaya devam ediyor.
    ···
   tümünü göster