/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +4
    Maskenin hikayesi yaklaşık 400 yıl öncesine dayanıyor. 5 Kasım 1605'de ingiltere Parlamentosu'nu patlayıcı yerleştirerek havaya uçurmaya çalışan Guy Fawkes, girişimi başarısız olunca yakalandı. Guy Fawkes ve Katolik yandaşları, Protestan Kral I. James'i öldürüp yerine Katolik bir kral geçirmeyi hedefliyordu. Fawkes halkın önünde idam edildi. Saldırı girişiminin başarısız olması ingiltere'de her yıl 5 Kasım'da Bonfire Night adındaki gecede kutlanıyor. 20. Yüzyıldaki bu kutlamalarda Guy Fawkes kuklaları da yakılıyordu. V for Vendetta ve ünlü maske figürünün dünya çapında popülerliğini artırması 2005 yılında 'V for Vendetta' kitabından esinlenerek çekilen ve aynı adı taşıyan Hollywood yapımı film sayesinde oldu.
    Maskeler dünyanın dört yanında muhalif göstericilerin simgesi haline geldi. Özellikle son yıllardaki işgal Et (Occupy) hareketlerinde maskelere yoğun ilgi vardı. Arap Baharı olarak adlandırılan süreçte bazı Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki gösterilerde de kullanıldı. Hacker grubu Anonymous'un simgesi bu maske.
    Ve Türkiye... Maskeler Türkiye'deki eylemlerde daha önce de kullanılmıştı ama Gezi Parkı eylemlerinde kullanımı yaygınlaştı. Maskeler son olarak Brezilya'daki eylemlerde de yoğun olarak kullanıldı. Maskeler artık dünya çapındaki protesto hareketlerinin ortak simgelerinden birine dönüşmüş durumda.
    ···
   tümünü göster