/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +10
    Neden özgüvensizliğimiz var?

    Hayatta başarılı olmak için kendimize güven duymamız şart. Bu bizim aynı zamanda sosyalleşmemizin de anahtarı. Özgüven ekgibliğine neden olan 8 durum:

    1- Utangaçlık: Ne zaman birisi bize baksa, kendimizi hemen huzursuz hissederiz. Yoğun ilgi ve dikkat, insanın cesaretini kırabilir. Bu da bizde “Ya başarısız olursam” gibi korkular yaratır.

    2- Kendini beğenmek: Kendine güvenle, kendini beğenmek sürekli birbirine karıştırılır. Oysa ikisinin arasında büyük fark var. Güven, insanın her durumda kendisine inanabileceğini bilmesidir. Kendini beğenmede ise, aslında özgüvenimiz ekgib olsa da, çevremize özgüveni yüksek biri gibi gözükürüz.

    3- Başarısızlık korkusu: Her insan başarılı olmak ister. Fakat sürekli ’başaramayacağım’ gibi bir duygunun içine hapsolursak, gerçekten de hiçbir zaman başarılı olamayız.

    4- Alaya alınma korkusu: Hepimizin başına ara sıra gülünç durumlar gelebilir. Bu, herkesin bizi alaya alacağı anldıbına gelmez. Önemli olan, gülüp geçebilmektir.

    5- incitilme korkusu: içimizde çoğu zaman incitilme korkusu taşırız. Fakat bu düşünceyle, özgüven duygunuzu yitirirsiniz. insanların sizi kırmasından korkuyorsanız, bu sorununuzun üstesinden gelmelisiniz.

    6- Reddedilme korkusu: “Onunla konuşmaktan korkuyorum. Çünkü benimle arkadaş olmayabilir” tarzındaki düşünceler, bizim içe kapanık bir hal almamıza neden olur. Başarılı ilişkiler içine giremeyiz.

    7- Onaylanmama korkusu: Yaptığımız şeylerin toplum tarafından onaylanmaması gibi korkular yaşayabiliriz. Doğal olarak bu durum da özgüven ekgibliğine neden olur.

    8- istenmeyen sonuçlarla karşılaşma korkusu: Bu korku yüzünden birçoğumuz riskli işlere bir türlü giremeyiz. Böyle bir duygu, özgüven ekgibliği ve pgibolojik sorun yaratır.
    ···
   tümünü göster