/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 26.
    +2
    yerli bir adım için her zaman yabancıdan faydalanıcaksın... peki biz neden şuan yabancılarla uğraşıyoruz da yerlileri için çalışmıyoruz... düzgün bir altyapı yok,1940'larda şimdinin ihaları ve hayalet tipi uçaklarını üretiyorduk. eğer saygı değer ismet inönü bey fabrikaları kapatıp uçakları gömmeseydi şuanda kendi uzun menzilli balistik füzelerimizi,F-35 savaş uçaklarımızı alıp dünya gücü olduğumuzu gösteriyoduk.. fakat Aselsanın değeri sadece son 15 yılda anlaşılıp daha önceleri değer vermeye çalışan Adnan menderes, Necmettin Erbakan gibi kişilerin ise sonunun getirilmesi amaçlandı.ve bu sayede yarısı yabancı yapım olup yerli diye tanıtılan silahlarla uğraşıyor olduk. fakat son 15 yılda olsa bile iyi gelişmeler kaydedilip en azından 2020ler için tam yerli olacak birçok projenin temeli atıldı.en azından Aselsana düzügn yatırımlar ve destekler verilip başarılı mühendislerin önemi arttırıldı. fakat günümüzde yerli iha, Tank,zırhlı araç üreten birçok kişiye sorduğumuzda 2000'den önceleri gerekli değer yoktu, önümüz açık değildi, herkes bizle dalga geçiyordu derler
    ···
    1. 1.
      +1 -1
      amerika türkiye'ye ilk defa 1950'li yıllarda marshall planı ile el attı. o zamana kadar sıfırdan uçak yapıp italya'ya satacak kadar gelişen bir ülkenin Cumhurbaşkanı neden durduk yere fabrika kapatıp uçak gömsün ki?
      bir de şuraya bak derim rahmetlinin icraatları nelermiş:
      (bkz: adnan menderes in gerçek yüzü)
      (#177668725)
      http://www.uludagsozluk.c...-haini-olduğu-gerçeği/
      ···
    2. 2.
      0
      al sana bazı şeyleri daha da mantıklı açıklayayım...
      1944 de Nuri Demirağ'ın uçak fabrikası, pilot okulunu (gök okulu) kapatan ve bugünkü Yeşilköy'deki arazisini istimlak ettiren ismet inönüdür.

      Demokratlar iktidara gelmeden önce 15 Mart 1950 5591 sayılı kanunla tüm sivil ve askeri teşebbüsler makina kimya kurumuna devredilmiştir. Bu hamleyle amacı uçak tasarlamak olan kurumlar amacı dışında farklı şeylere yönelmiştir. Aynı zamanda ismet inönü döneminde 1947 de kabul edilen Truman doktrini ve Marshall yardımları (1947-48, 1948-49, 1949-50 olmak üzere 3 parça halinde alınmıştır) çerçevesinde Türk savunma sanayisi ABD nin insafına bırakılmış ve hurdaya çıkmış silahlar Türkiye'ye hibe edilmiştir.

      Menderes iktidarı bu Marshall yardımlarının 3.postası alınırken başa geçmiş ve abd nin etkisi ismet inönü ile başlamış ve Menderes ile devam etmiş ve Atatürk'ün bizzat kurdurduğu uçak fabrikaları (askeri fabrikalar) 1968 de tekstil makinaları fabrikasına dönüşmüştür.

      Özellikle 60 darbesinden sonra ülkenin savunma sanayisi tamamen başkalarının insafına bırakılmıştır.
      ···
   tümünü göster