/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +2
    NOT: Yazının ilk 5 Bölümü için:

    (bkz: ) http://www.incisozluk.com.tr/e/183876648/

    1930 - 1960 Tasarlanan ilk 'Otuz'luk Dilim:

    Dünya'da iki güç bulunmaktaydı.
    Bu güçlerden 'Sovyet Rusya': Sert, Korkutucu, Kötü vb...
    Diğer güçlerden "Birleşik Amerika': Koruyucu, Özgürlükler Şehri, Yeni Dünya vb...

    Bu güçlerin rekabetiyle geçen ilk otuzlukda dünya iki bölgeydi ve politikalar bunlara göre belirlenirdi.

    (Mesela Türkiye önce Rusya ile yakın ilişkilerdeydi, ancak Rusya'nın bu boğazlar hevesinin kabarması, Nazi Almanyası'na karşı Türkiyeyi koruma taahhüdünü vermemesi vb. politika değişiklikleri nedeniyle Birleşik Amerika'ya doğru Türkiyeyi yakınlaştırdı... Hele de 1945 II.Dünya Savaşı sonrasında iyice güçlenen Rusya, gözünü diktiği Türkiye'nin Birleşik Amerika'ya sadece yakınlaşması da yetmedi. işte "Küçük Amerika" sözlerinin doğumu bu yıllara dayanır. Artık Amerikan mallarının Türkiye'de pazar bulmasının devlet desteğiyle de ivme kazanması böyle gerçekleşti.)

    Demir Perde ve Amerika Bloku, dünyayı ikinci 30'luk dilimde de oyalayacaktı ancak ilk 30'luk dilimin planı hiçbir aksaklığa uğramadan işledi.

    Bu yıllar arasında dünya: Büyük bir düşmana, o düşmanı yenen iki büyük devlete, dünyanın son kez birbirine girdiği ve sonrasında kutuplaştığı bir ortama, teknolojik atılımlara ve kapitalizmin büyük bir bolluk nimeti olduğu algılarına sahne oldu. Oyuncular rollerini güzelce oynadılar... Film gibi değil mi? Hemde "Hollywood" işi gibi...

    ilk 30'luk Dilimin Adı: "Son Savaş Çağı"

    (bölüm altının sonu)
    ···
   tümünü göster