1. 1.
    +2
    Satranç oyununu icadeden kişi Kral’ın öyle beğenisini kazanmıştır ki “dile benden ne dilersin” gibisinden bir ödül vermek istemiştir.

    Mucit ise alçak gönüllü, birkaç defa sağlığınız filan dediyse de Kral’ın israrları üzerine isteğini söylemiştir: 64 kareli satranç tahtasının ilk karesine 1 buğday tanesi konulacak, sonra sırayla her kareye bir öncekinin 2 katı kadar buğday konulacaktır. Yani 1, 2, 4, 8…

    Kral, sana ne istersen verebilirim ; altınlar, elmaslar.. fakat sen üç beş avuç buğdaydan başka bir şey istemiyorsun der. Çiftçinin ısrarları üzerine isteğini kabul eder. Ve çiftçiye verilecek buğdayın miktarını hesaplamak üzere adamlarıyla beraber çiftçiyi depoya gönderir.

    Birkaç saat sonra tahıl depolarından sorumlu yetkili Kral'ın huzuruna varıp tüm depoların boşaldığını ama hala gereken sayının çok uzaklarında olduğunu söyleyince iş anlaşılır ve bir hesap yaparlar. 1nci kareye 1 buğday, 2nciye 2, 3ncüye 4, 4ncüye 8, 5nciye 16, yani (n)nci kareye 2 üzeri 63. Yani 9,223,372,037,000,000,000 ya da daha kabacası 9un yanında 18 adet sıfır.
    Kral bunun üzerine adamın zekasına hayran kalır ve onu veziri yapar..
    ···
   tümünü göster