/i/İnanç

İnanç
  1. 1.
    +1 -1
    hakkinda kafami kurcalayan minik detaylar var. Bizler özgür iradeyle ödüllendirilmis, kendi secimlerini yapan ve bu secimler dogrultusunda hayatini sekillendiren canlilariz. Islami acidan da bakarsak yaratilis ile alakali bu konuyla paralellikte ayetler bulabilmemiz mümkündür. Anlayamadigim nokta ise su;

    Islamiyette yapilmasi haram kilinmis bir takim kavramlardan ve bu yasaklarin cignenmesi halinde bir takim yaptirimlari olabileceginden bahsediliyor. Bu yaptirimlarin " ateste yanacagiz " cocuksulugunda olmayacagini tahmin edebiliyoruz fakat bu herhangi bir sorgu olmayacagi anlamina gelmiyor. Iste tam bu noktada da özgür iradenin varligindan söz ediliyor ve secimlerimiz bizlere özgür kiliniyor. Bu yaptirimlarin potansiyeline inanan bir insan bu yaptirimlara sebebiyet verebilecek herhangi bir eylem icinde bulunur mu sizce? Ütopik bir cerceveden bakarsak bence hayir. Bu da özgür iradenin manipülasyonu anlamina geliyor.

    Sizin önünüze bir bardak su ve bir bardak sarap koysam ve hemen akabinde sarabi ictigin takdirde burnunu kirabilecegimi söylesem sarabi arzu etseniz bile onu icme riskine girer miydiniz?

    Özgür iradem sarabi tercih etse bile bilinmeyenin sebebiyet verdigi endise nedeniyle su icmeyi tercih ediyor. Yani düsünce mekanizmasi stabil bir durumdan endise ve korkunun yönlendirdigi bir isleyis haline geciyor. Bu da asil özgür iradenin devre disi kalmasi demek bence.

    Bu sadece merak ettigim, üstünde kafa yordugum bir konuydu.
    ···
   tümünü göster