/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +1 -1
    Öncelikle kardeşlerim 8 yıllık nargile içicisi ve zamanında nargile kafe işleten birinin tecrübeleriyle konuyu ele alacam.

    görüyorsunuz ki etrafımızda nargile kafeler; elinde hortumla ne içtiği bilmeyen ve nasıl içeçeceğini bilmeyen ergenler le dolu. içip içip kusmaktan başka bişey bilmiyorlar. nargilenin zevkini almak değilde kızlara artistlik olsun diye içen öğrenciler ve diğer işsizler ile dolu kafeler. nargileyi anlayarak içen kişiler çok az zaten.
    öncelikle;
    --- nargile nedir?
    ---nargile çeşitleri nelerdir(aroma)?
    ---kişiye göre nargile nasıl seçilir?
    ---nargile yi içerken keyf almak için nasıl içilmeli ?
    bu soruları ele alacağız.

    ---nargile nedir---
    Nargile, doğu kültürünün bir öğesi olmakta ile birlikte doğuş yerinin Hindistan olduğu zannedilmektedir. Çok farklı kültürlerin farklı adlandırdıkları bu keyif aracı, Araplar tarafından "Narcile", iranlılar tarafından da "Kalyan" diye adlandırılır. Asıl nargilenin kökeni ise Farsça’da "Hindistan cevizi" anldıbına gelen "Nargil"den gelir. Hindistan’da ortaya çıkan nargilenin ilk örnekleri, Hindistan cevizinin içinin çıkarılıp kabuğuna bir kamış sokularak yapılmıştır. Zamanla Hindistan cevizi yerine kabak kullanılmaya başlanmış, kullananların sayısı arttıkça porselen ve bronz da nargile için elverişli malzemeler haline gelmiştir. Bunları cam, billur, çini hatta gümüş gövdeli nargileler izlemiştir. Hindistan’da doğan nargile, başta iranlılar olmak üzere Araplar, daha sonra da Osmanlılarla tanışmıştır.
    ---nargile çeşitleri nelerdir(aroma)---
    nargilenin ham maddesi, tütünüdür(aroma, tembek diyede adlandırılır). tütün çeşitleri hemen hemen sınırsızdır. isteğe göre karışımlar elde edilebilir. bilinen en iyi tütün dubai işi olan al fakher markadır. tabi dubai ürünü bulmak biraz zor ve pahallıdır. onun yerine arabistan işi al fakher da aynı tadı ve keyfi verecektir onuda kullanabilirsiniz.

    bana göre en iyi nargile çeşitleri: kesinlikle en sevdiğim çift elma olanıdır. zaten bu aromayı herkes içemez nargilenin tadını anlayacagınız bir tat ve agırlık. tam anlamıyla keyf maddesi. üzüm az nanede agır sevenlere tercih olabilir, hafif ama tatlı bişey arayanlara damla sakızı kavun karpuz üçlüsü, biraz daha agır isteyene elma üzüm az nane üçlüsü olabilir. ben nargile içmiyorum ama başlamak istiyorum diyenlere: elma az nane yi önerebilirim. bu karışımları artırabiliriz isteyen olursa daha fazla karışım yazabilirim.

    ---kişiye göre nargile nasıl seçilir---
    kardeşlerim nargile içmenin asıl en önemli maddesi...
    içtiğin karışımı belirlemek senin elinde. sadece içmek için içmiyoruz keyf almak için tadını çıkarmak için içmeliyiz. şimdi önmeli olan damak tadına göre bişeyler içmek bunun için deneme yanılma yoluyla kendimize bir aroma bulacaz. ilk başta hafif karışımlar dan başlamalıyız. yukarıdaki madde de dediğim gibi elma nane olabilir(ben öyle başladım bayagı hoş yani) fazla ağır etkisi olmayan bir karışım. nane ninde ferahlığı boğazı da hoş bir tat bırakıyor. tabi bu sadece bir örnek bu konuda sorusu olana fikir verebilirim. güzel bir karışım buluruz isteyene.

    ---nargileyi keyif almak için nasıl içilmeli---
    şimdi karışımımızı bulduk. nargileyi aldık içmeye başladık. nargilenin yanında içilecek şeyler de bu keyfe hizmet verir. sade kahve favorimdir. veya soguk sevenlere ıce tea şeftali (mangoda olabilir keyfe göre) kesinlikle yemekle birlikte içilmez. aç karna veya yedikten hemen sonrada içilmez. mide bulantısından başka bişey değildir tadını da almazsınız ne içtiğinizi anlamazsınız. onun için yemekten bir saat sonra falan içerseniz olur. tek başına da pek içilmiyor. nargilenin sohbetide içmesi kadar zevkli buda önemli bi detay.

    olayı en kısa, kolay ve anlaşılabilir şekilde yazmaya çalıştım. tabi sorularınız varsa cevaplayabilirim. yeni başlayanlara veya aroma değiştirmek isteyenlere öneri verebilirim. dumanınız bol hepinize afiyet olsun...

    beyler şukulayın da birçok kişi bilgilensin. bu dumanı doğru içsin. hepinize teşekkürler...
    ···
   tümünü göster