/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 51.
    +2 -6
    Valla öyle bi yazmışın ki daha önce dünyanın süper gücüydük sandım.
    Daha ne bekliyon amk? Ver hayır oyunu geç. Yalan yanlış bi ton şey yazmışın bi de (sanki akp öncesi sanayi devrimi yapmışız da şimdi tam tersi yerli üretim %5 falan vs vs diyosun)
    Sen harbi MALSIN.
    MALSIN çünkü açtığın başlıkla yazdıkların uyumsuz.
    Bu bi siyasi parti seçimi değil, anayasa değişikliği seçimi.
    içinde yaşadığın parlamenter sistemin ülkemiz üzerindeki etkilerini (1946 - 2017) güzelce bi araştır ondan sonra gel burda adamakıllı tartışalım
    ···
    1. 1.
      +3
      madem bu sistemi bu rejimi beğenmiyordun neden tayyibin söylemesini bekledin veya madem bu sistemle kalkınmak zor o zaman akp bu ülkeyi kalkındırdı demiceksin ayrıca almanya fransa belçika gibi devletler bugün senin askeri hariç hiçbir dalda yarışamıcağın ülkeler ve hepsinde parlamenter sistem mevcut demekki sorun sistemde değil amerika evet başkanlık sistemiyle yönetilyo ama aç oku bakalım amerikadaki başkanın yetkileriyle tayyibin istediği yetkileri amerikada hakimi bile halk seçer eğitim öğretim müfredatına öğretmen kendisi karar verir ve son olarak demişsinki bu bir siyasi parti seçimi değil evet çok doğru söylemişsin peki sen önüne sunulan yeni anayasa ve evet kazanırsa başkanın eline alacağı yetkileri tek tek okudun mu?
      ···
    2. 2.
      0
      Hepsini tek tek okudum merak etme.
      Ayrıca akp bu ülkeyi kalkındırdı da demedim.
      iktidarın yaptığı her şey doğrudur diye bi kaide de yok.
      Bu sistemin değişimini gerekli kılan şey iktidarın denetimini yapacak "aktif" muhalefetin olmayışıdır. Almanya'ya bak mesela (Fransa demiyorum çünkü orda parlamenter değil "yarı başkanlık" sistemi mevcut). Adamlar 2. Dünya Savaşı'ndan ağır yenilgiyle çıktılar. O zaman bizim ekonomimiz bile onlardan daha iyi haldeyken ne oldu da almanlar bu seviyeye geldi ve biz yerimizde saydık?
      Çünkü yöneticisinden halkına kadar herkes o ülkenin çıkarları için çalıştı. Peki biz de neler mi oldu?
      Yöneticiler koltuk sevdasından birbirinin ayağını kaydırmaya çalıştı hep. Darbeler, darbe girişimleri, ortalama 18 ay ömürleri olan hükümetler vs vs. Bunlar ekonomiye ağır darbeler getirdi, kalkınma hamleleri askıda kaldı. Şimdiki durum da bu şekilde.
      Şimdi sen kalkmış bu parlamenter sistemin bana dört dörtlük olduğunu mu söylüyosun?
      Kişisel sebeplerini bi kenara bırak. T.C. nin çıkarları herşeyden üstündür.
      Ayrıca abd başkanlığından bahsetmişsin.
      Sen abd değilsin, sen T.C. sin. Abd ile senin içinde bulunduğun coğrafya bir değil. Sen ortadoğu ve balkanlar denen o lanet coğrafyanın tam merkezisin ama onlar dünyanın öbür ucunda ve sınır düşmanı denen bi dertleri yok. O yüzden sistemi birebir kopyala yapıştır yapamazsın. Yaparsan da sorunlar çıkar -ki bize bu parlamenter sistemi dayatan (bak getiren demiyorum) abd nin ta kendisidir. Çünkü 2. Dünya Savaşı'ndan sonra süper güç olmak için ve Sovyetler Birliği'nin yayılmacı politikasından korktuğu için bunu yaptı. Bizim stratejik bölgede olduğumuzun farkındaydı ve bizi çıkarları için kullandı, hala da kullanıyor. Ve bize dayattığı parlamenter sistem HiÇBiR ZAMAN halk oyuna sunulmadı. Yani senin anlıcağın halkın tamamı mevcut olan sistemden memnundur diyemezsin.
      ···
   tümünü göster