1. 1.
    +24 -3
    ADIMLA VE DUVARA DiZEREK ADAM SEÇME

    Maçlarda oynayacak isimleri topun sahibinin belirlemesinin ardından başlayan adam seçme yarışı önce iki takımın kaptanının adım adım yürümesi daha sonralarda da duvara dizilmeyle başlardı. iki takım kaptanı, adım adım birbirine yaklaşır, son olarak ayağı üstte kalan adam seçmeye başlardı, iyi oyuncular birer birer seçildiği için güç dengeleri korunur, ilk adımda başlayan heyecan, maç sonuna kadar devam ederdi. Duvara dizilen isimler içinde ayağını iyi kullanan kişinin takımının güçlü olması hiç de kaçınılmaz değildi.

    KALEDEN KALEYE GOL OLMAZ

    Maçlar oynanmadan önce kurlarlar belirlenir ve bu kural maç sonuna kadar değişmezdi. Aut atışının çift vuruş olarak bilinmediği zamanlarda yaşı büyük kalecilerin sert vuruşlarını engellemek için kullanılan kural kaleden kaleye gol olmazdı.

    DUVARDAN GOL YOK

    Halı sahanın olmadığı zamanlarda futbol dar sokaklar ve mahalle aralarında oynandığı için bazı kurnaz isimler duvardan yardım alarak gol atma başarısı gösterirdi. Ancak ilerleyen zamanlarda bunun da önüne geçilecek bir kural kuruldu ve 'duvardan gol yok' dendi bu kurala.

    TOPU ATAN ALIR

    Mahalle maçlarında çok sert şutların önüne geçmek için uygulanan kural topu atan alırdı. Bu kural sayesinde hem topun oyunda kalma süresi arttı, hem de mahalledeki camlar kırılmaktan kurtuldu.

    3 KORNER 1 PENALTI

    Dar sokaklar ve mahalle araları olması sebebiyle en gereksiz yapılan şey korner kullanılmasıydı. Kullanılan kornerlerin maça faydası olmadığı gerekçesiyle 3 kornerin 1 penaltı olmasına karar verildi ve bu kural uzun süre devam etti.

    PENALTIDA KALECi DEĞiŞTiRiLMEZ

    Faulun az yapıldığı dönemde penaltı kullanmak kornerler dışında pek de mümkün sayılmazdı. Ancak takımın ağabeyleri penaltı olduğunda kaleye geçip golü önleme çabasına iki önlem alınmıştı. Birinci olarak maç maçında penaltıda kaleci değiştirilmez kuralını hatırlatmak içincisi ise kaleci değiştiğinde 2 penaltı kullanma.

    PiS BURUN YOK

    Maçlarda yaş sınırlaması olmadığı için her yaştan her çocuk futbol keyfini sürerken, birisinin sakatlanmaması ve zarar gelmemesi için pis burun da yasaklanırdı.

    GOL ATAN KALEYE

    Çocukluğun verdiği heyecanla kalede durmaktan sıkılmanın ve mücadelede yer almanın verdiği isteğe de gol atanın kaleye geçmesi kuralı yardımcı olurdu. Bu gol atan kişiye ödül mü yoksa ceza mı olduğuna anlam verilemeyen bir kuraldı.

    ADAMIN GOL DiYOR

    Maçlarda hakemin olmaması bazen krizlerin yaşanmasına neden olsa da bazı arkadaşların verdiği cevaplar ne kadar dürüst bir maç olduğunu simgeliyordu. Takımının gol yemesini kabullenip bunu itiraf eden kişi arkadaşları tarafından biraz azarlansa da gönülleri feth ediyordu. Şimdi profesyonel futbolcular böyle bir hareket sergilediği zaman büyük olaymış gibi lanse ediliyor.

    GOLÜ ATAN KAZANIR

    Bazı mahalle maçlarını noktalayan şey annelerin akşam ezanından sonra seslenmesiydi. Heyecanla devam eden maçta bir annenin seslenmesi maçın sonunun geldiği ve artık kazananın belli olması gerektiğini gösterirdi. Bu duruma da özel bir kural vardı o da golü atanın maçı kazanacağıydı. Bu durumda farklı mağlup olan takımın bile kazanma ümidi olmuş oluyordu.
    ···
   tümünü göster