/i/Tespit

  1. 1.
    +5 -1
    Beyler emek verdim bir şukuyu ekgib görmeyin

    Napolyon Bonapart

    Tarihin en ünlü ama bir o kadar da tartışmalı isimlerinden birisidir. Fransa Kralı Bonapart, 1804 – 1814 yıllarında tahtta kalan Napolyon Bonapart, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları’nda gösterdiği büyük komutanlık ile adını kısa süre de dünyaya duyurmuş ve Avrupa’yı himayesi altına almayı başarmıştır. Fransa ve Avrupa’da gerçekleştirdiği reformlarla bilinen Bonapart, 1814 yılında tahtan indirilmiş ve 5 Mayıs 1821 yılında hayatını kaybetmiştir.

    Selahaddin Eyyubi

    Mısır ve Suriye sultanı, Eyyubi devletinin kurucusu olan Selahaddin Eyyubi, Hıttin muharebesi’ndeki komutanlık marifeti ile bilinir. Taktik becerisi ile neredeyse hiç zaiyat vermeden savaşı kazanmıştır. Bu zaferle birlikte Kudüs hristiyanların elinden alınmıştır. Bu nedenle islam dünyasının en önemli isimlerinden birtanesidir. Bu zafer sonrası hristiyan güçlerin düzenlediği III. Haçlı Seferi’ni de bertaraf etmeyi başarmıştır. 1169-1193 yılları arasında hükümdarlık yapan Selahaddin Eyyubi, 4 Mart 1193 yılında vefat etmiştir.

    George washington

    Bugün dünyanın süper gücü olarak bilinen Amerika Birleşik Devletleri’nin kurucusudur. ingilizlerle Fransızları yenen ve hemen akabinde ingiltere’ye bağımsızlık savaşı başlatan George Washington, Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nın komutanıdır. Amerika kıtasında kızılderelilere yapılan soykırım hala George Washington’nın üzeride bir kara leke olarak kalsada üstün siyaset kabiliyeti ve reformları ile dünyanın saygı duyduğu komutan ve devlet adamıdır.

    Halid bin velid

    Dünyanın en büyük komutanları arasında gösterilen Halîd bin Velîd, savaşlardaki üstün zekası ve korkusuzluğu ile bilinir. islam devletinin genişlemesinde büyük rol oynamıştır. Bizans ve Sasanilere karşı kazanılan zaferlerin mimarı olan Halîd bin Velîd, gerçekleştirdiği fetihlerle islamiyet’in yayılmasında da büyük katkı sağlamıştır. 638 yılında komutanlık görevinden alınarak savaş sahnesinden çekilen Halîd bin Velîd, 642 yılında vefat etmiştir.

    Jül Sezar

    Büyük Roma imparatorluğu’nu inşa eden Jül Sezar, büyük devlet adamlığı ile bilinir. Birçok ayaklanma ile karşı karşıya kalan Jül Sezar, savaşcı dehasıyla hepsini bastırmıştır. Ayaklanmalar sonrası getirdiği kanunlarla diktatörlüğünü ilan enden Sezar, acımasızlğı ile de bilinir. MÖ 1544 tarihinde bir grup senatör, tarafından bıçaklanarak öldürülmüştür.

    Fatih Sultan Mehmed

    Daha 21 yaşında istanbul’u fethederek Bizansı tarih sahnesinden silen dünyanın gelmiş geçmiş en büyük komutanlarından birisidir. Bir devri sonlandıran Osmanlı Padişahı, fethettiği bir çok devlet nedeniyle Fatih ünvanını almıştır. Askeri dehasının yanında iyi bir devlet adamıdır. Fatih Sultan Mehmed, istanbul’un fethiyle birlikte ilerleyişini sürdürmüş ve italya’nın güneyine kadar girmiştir. Avrupa’yı bir anda telaşlandıran bu ilerleyiş, 3 Mayıs 1481 günü Fatih Sultan Mehmed’in vefatı ile sona ermiştir. Türkçe’nin yanında Yunanca, Arapça, Latince, Farsça ve ibraniceyi’yi çok iyi konuşan Fatih, entellektüel kişiliği ilede dünyayı kendisine hayran bırakmıştır.

    Attila

    Avrupa Hun imparatoru olan Atilla, Roma imparatorluğu’nu haraca bağlaması ile bilinir. Kendi döneminin en büyük kumandanlarından birisidir. Savaşlardaki taktik manevrası ve korkusuzluğu ile ün salmıştır. Atilla M.S. 453 yılında son eşi tarafından gerdek gecesi öldürülmüştür. Atilla’nın mezarı bilinmemektedir. Nedeni ise cenazeyi defnedenlerin öldürülmesidir.

    Mustafa Kemal Atatürk

    Osmanlı Devleti’nin yıkılmasıyla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur. Özellikle siyaset adamlığı ile bilinen Atatürk, Birinci Dünya Savaşı, Trabusgarp savaşlarında subay olarak gösterdiği başarılar dikkat çekmiştir. Türk Kurtuluş Savaşı’nda komutanlık yapmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile ilk Cumhurbaşkanı olmuştur. Gerçekleştirdiği devrimlerle bir ülkeyi baştan dizayn etmiştir. Displomasi ve siyasi zekası ile Türkiye Cumhuriyeti’nin yeniden yükselişini başlatan Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde hayata gözlerini yummuştur.

    Timur

    Bir ayağının kısa olması nedeniyle Timurlenk yani aksak Timur olarak bilinir. Tarihte bilinen en büyük asker ve siyaset adamı olarak bilinir. Bu büyük deha bir okadar da sert ve acımasızdır. Moğol imparatorluğunu yeniden canlandıran Timur, tüm dünyaya korku salan bir imparatordur. Yenilmez denen Osmanlı Devletini yenerek anadoluya hakim olmuştur. Altın Orda Devleti, iran ve Memluk Devletine savaş açan Timur tüm savaşları kazanmıştır. Savaşlarda kullandığı filler ile bilinir. Fillerin yanında top atışı talimleri yaptırarak, fillerin top sesine alışması ve savaş esnasında kaçmamasını başaran savaş üstadı Timur en büyük seferi olan Çin seferi sırasında vefat etmiştir.

    Cengiz Han

    Tarihte bilinen en büyük hükümdar ve komutandır. Sıfırdan kurulan beyliği dünya devleti yapmayı başaran Cengiz Han’ın, asıl adı Timuçin’dir. Gösterdiği başarılar nedeniyle Cengiz Han, ünvanını almıştır. Moğol impratorluğu bitişik olarak en büyük sınırlara sahip devletidir. Bu büyük hükümdar askeri ve siyasi zekası ile bu büyük coğrafyayı uzun yıllar bir arada tutmayı başarmıştır. Moğollar o kadar güçlü bir imparatorluğa dönüşmüştür ki Çin’i
    egemenliği altına almıştır. Savaş stratejileri ve o yıllarda şahit olunmamış ajanlık sistemi ile bilinir. Cengiz Han’dan sonra Cengiz Han’ın soyundan gelmeyen hiç kimse Han yada Hakan kabul edilmemiştir. Cengiz Han, yine bir sefer sırasında hastalanarak 1227 yılında vefat etmiştir.

    Hannibal Barca

    Askeri strateji konusunda çok bilgili dünyaca ünlü bir komutandır. Roma’nın en büyük düşmanı olarak 2. Pön savaşındaki başarısı ile tanınmıştır. Filleri içeren ordusuyla Alpler’den kuzey italya’ya girmiş ve Romalıları birkaç önemli savaşta yene
    Çok erken yaşta 20 yaşında Makedonya Kralı olmuşturş 12 yıl boyunca hiçbir yenilgi almadan büyük Krallıkları tarih sayfalarından silmiştir. Zekası, bilgisi ve yeteneği ile i.Ö. 333’te issus Savaşında Pers Kralı Darius’u yenmeyi başarmıştır. Bunu izleyen 10 yıl içerisinde Mısır, Hindistan ve Persleri yönetimine katarak bütün toprakları ele geçirdi. O zamana kadar bilinen bütün dünyanın büyük bir kısmını fethetmiştir. Tüm dünyayı Yunanlıların kültür ve dillerini öğreten bir yer haline getirmeyi planlıyordu.

    Büyük iskender

     yaşta 20 yaşında Makedonya Kralı olmuşturş 12 yıl boyunca hiçbir yenilgi almadan büyük Krallıkları tarih sayfalarından silmiştir. Zekası, bilgisi ve yeteneği ile i.Ö. 333’te issus Savaşında Pers Kralı Darius’u yenmeyi başarmıştır. Bunu izleyen 10 yıl içerisinde Mısır, Hindistan ve Persleri yönetimine katarak bütün toprakları ele geçirdi. O zamana kadar bilinen bütün dünyanın büyük bir kısmını fethetmiştir. Tüm dünyayı Yunanlıların kültür ve dillerini öğreten bir yer haline getirmeyi planlıyordu.

    Beyler eklemek istedikleriniz varsa eklerim buraya.
    ···
   tümünü göster