/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 126.
    -1
    Aralık ayında kolorduyu Allahuekber Dağlarına çıkaran başarısız bir komutan. iktidar aşığı. ittihat ve Terakki'nin 3 liderinden biri. Çanakkale cephesinde ve 31 Mart olaylarında Mustafa Kemal Paşa ile sorunlar yaşamıştır.
    Kısaca gereksiz bir hayranlık.
    ···
    1. 1.
      +2
      Enver Paşa değildir orduyu Allahuekber Dağları'na çıkaran Hafız Hakkı Paşa'dır. Hafız Hakkı'ya emredilen görev orduyu dağın etrafından dolaştırarak Sarıkamış'a ulaştırmaktır ama Hafız Hakkı bu plana uymaz.
      ···
    2. 2.
      0
      Enver Paşa, Talat Paşa ve Cemal Paşa Osmanlı ordusuna siyasetin girmesini sağlayan paşalardır. ittihat ve Terakki'nin iktidarda olduğu yıllar ve Sultan II. Abdülhamit'i zorla tahttan indirmesinin ardından ülkenin kötü gidişi engellenememiştir. Bu paşaların askeri başarıları yoktur. Enver Paşa hayalperest bir paşadır. Unutmayın savaşların kaderini belirleyen kumandanlar, zaferi kazanan ise paşalar olarak geçer. Gereksiz bir hayranlık duyuyorsunuz.
      ···
    3. 3.
      0
      Bir taraf Enver'in, diğer taraf Mustafa Kemal'in kıskandığını söylüyor. Fakat dik kafalı ve eleştiren zabitin sevilmemesi genel bir durumdur. Enver Paşa'nın Gelibolu müdafaası sonrası, Harp Mecmuası'na Mustafa Kemal'in fotoğrafının konulmasını istemediği doğrudur.

      ... Ama şunu da unutmamak lazım: Enver Paşa, Mustafa Kemal'in şahsında, savaşmaktan yana olmayan kimseleri istemiyor. Yani 'Savaşa girmeyelim, bekleyelim, bize saldırırlarsa saldırırız, talim gören ordumuzla onlara karşı koyacak gücümüz var... ' görüşünde olanlara karşı, 'Savaşa girelim çünkü girmezsek ingiltere ve Rusya bizi parçalayacak!' fikrini savunuyor.(1)

      (1) ilber Ortaylı ve ismail Küçükkaya, Cumhuriyet'in ilk Yüzyılı(1923-2023), Timaş Yayınları, istanbul 2012, s.39
      ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster