/i/Siyaset

Saygı Çerçevesinde Özgür Siyaset Platformu
  1. 1.
    +17 -6
    Teorik olarak "serbest rekabet" güzel bir şeydir. Ne varki; kapitalistler, uygulamanın, teoriye uygun olmadığını gördüler. Rekabetin, kârı azalttığını; birleşmenin, artırdığını gördüler.
    Amaçları kâr etmek olduğuna göre, rekabet gereksizdi; birleşmek, onlar için çok daha iyiydi.
    Böylece birleştile de: Petrolde, şekerde,viski üretiminde, demir çelikte, kömürde ve daha bir sürü sanayi dalında.

    Biraz örnek verelim; general motors, chrysler ve ford, birlikte, abd'de yapılan her 10 otomobilden 9'unu üretip serbest piyasayı kapatıp, istedikleri şekilde, fiyatta satış yapabildiler ve kârı en yüksek miktarda tuttular.
    Günümüz üzerinden türkiyede ise philip morris şu sigaraları (Marlboro, Longbeach, L&M, Philip Morris, Bond Street, Chesterfield, Parliament, Lark, A-Mild, Morven Gold, Muratti, DJI Sam Soe, Multifilter ve Virginia Slims) üretip kârı istediği şekilde belirleyip satıyor ne de olsa rakibi yok değil mi?

    Bu kadar geniş egemenliğe sahip bulunan tekelci kapitalistlerin, fiyatları diledikleri gibi saptamak durumunda olduklarını tahmin etmek güç değildir; durum böyledir de.

    Fiyatları, en fazla kârı elde edecek noktada saptıyorlar. Bunu, ya kendi aralarında anlaşarak yapıyorlar veya en güçlü şirket, fiyatı ilan ediyor; diğerleride "kaptanı izle" oyununa katılıyorlar, ve rakipleri de sahneye almıyorlar.

    === (bkz: inci sözlük aktif kızıl ordusunu kuruyorum)



    (bkz: kızıl ordu kimdir)===
    ···
   tümünü göster