/i/İnanç

İnanç
  1. 26.
    +1
    Allah zamandan ve mekandan münezzehtir. Zamanı ve mekanı yaratan Allah için, zaman veya mekan demek mümkün değildir.

    Hadislerde geçen ifade “dehr”dir. Bütün kaynaklarda hadisin ilgili yeri, “Sizin dehre nisbet ettiğiniz olayların asıl fâili ve yaratıcısı Allah’tır; bu sebeple zamana sövmekle Allah’a hakaret etmiş olursunuz.” şeklinde açıklanmıştır.

    Kardeş verdiğin hadisleri anlayabilmek için , fıkıh dahil bir kaç ilimini öğrenmen lazım yani senin benim gibi sıradan düşünen insanlar mana yı anlayamazlar. Yani kısaca onlara göre malız. Sadece 5. hadisin acıkmalası bu. Gerisini var sen düşün.

    Okumak lazım.
    ···
    1. 1.
      -1
      tamam kardeşim bu yalan hadislere inanmaya devam et..
      ···
    2. 2.
      0
      Kardeş , sahih sayılan hadislerin her biri Arapçadır , Türkçe hadis zaten yoktur. Yani o hadisteki zaman (dehr) zaman kavramında değil .

      Kopyala yapıştır yaptım k.bakma ama suç bizim arapçayı tam manası ile çeviremeyen yazarlarda , diyanetin ta kendisinde . Aslında gördüklerimizin daha derini var ama işte bize ne dayarlarsa onu okuyup anlıyoruz.

      Dehr, bizim kullandığımız, "zaman" anlamında değildir. Çünkü zaman; şimdiye, geçmişe ve geleceğe denebilir. Dehr ise, "kesintisiz devanı eden uzun zamana (âlemin ömrüne)" denir. (Tecrid-i Sarîh Terceme ve Şerhi XI, 180)

      ikinci ayette işaret edilenler, öncelikle cahiliyye (islâm öncesi) devrindeki inkârcılar ve müşriklerdir. Cahiliyye devrinde, bütün hadiseler, özellikle musibetler, gece ve gündüzden ibaret olan dehre nisbet edilirdi. Bu inançtaki cahiliyye mensupları iki fırka olup, bunlardan bir fırka Allah'a inanmaz, diğeri ise her şeyi dehr'in yaptığına inanırdı. Bunlar her kötülüğü dehre nisbet ettiklerinden, Dehriyye adını almışlardır.

      Câsiye sûresi yirmi dördüncü ayetindeki "ancak bizi dehr öldürür" diyenler bu gruba dahil olanlardır. ikinci fırkayı teşkil eden cahiliyye mensupları ise dehri, hâlik (yaratıcı) tanırlardı. Fakat, kötülükleri ona nisbet etmekten tenzih ederler de dehre nisbet ederlerdi. Bir de kalkıp dehre söverlerdi. Dolayısıyla bu sövme Allah'a dönmüş oluyordu. (el-Hattâbî, Meâlimü's-Sünen, Humus, 1974, V, 423)

      Nitekim Hz. Peygamber (asm)'in bildirdiğine göre bir kudsî hadiste Cenâb-ı Allah şöyle buyurmuştur: "Âdem oğlu dehre söverek beni ezalandırır, halbuki ben dehr(in yaradanıy)ım. Her emir benim elimdedir. Geceyi gündüzü ben idare ederim." (Buhârî, Tefsiru Süre 45/1; Tevhid, 35; Edeb,101; Müslim, Elfâz,1,2, 5, 6; Ebû Dâvûd, Edeb,169)
      ···
      1. 1.
        0
        Tamam benim canım kardeşim içindeki iyiliği biliyorum cevabın için teşekkürler.Ama ben hayatımdaki en hassas noktamı dinimi bu saçma sapan hadislere göre belirleyemezdim.. Yaradan Rabbim de her defasında Kuran size yeter demesine rağmen KuraN'dan başka kaynak mı arıyıcam? Kesinliği belli belirsiz hadislere mi inanıcam?Bu kumardır.Ve ben deist olduğum zamanlar bu hadislere inanarak çıkmıştım. Gerçek dini Kuran'dan öğrenip tekrar müslüman oldum elhamdulillah
        ···
      2. 2.
        +1
        Maşallah güzel kardeşim , Zaten bende sana hadislere göre gidecezğiz demiyorum , müslümanın feneri Kur'an ı Kerim dir zaten. Fakat sahihliğinden emin olmadığımız hadisleri inkar yerine kur'an da bağlayıcı bir çözüm aramak gerekiyor .. Şimdi Eğriyi doğruyu ayıramıyoruz 1400 sene geçmiş üzerinden görmedik ya , inanmak zor oluyor ;

        “Hayır, hayır! Senin Rabbin hakkı için, onlar aralarında ihtilâf ettikleri meselelerde seni hakem kılıp, sonra da verdiğin hükümden ötürü içlerinde hiçbir sıkıntı duymaksızın sana tam bir teslimiyetle bağlanmadıkça, iman etmiş olmazlar.”(Nisa, 4/65),

        Bende bu ayetten dolayı , hadisleri inkar etmiyorum ama hadislerin bahsettiği gibi de davranmıyorum. Yani Yalan bunlar lan diyip küfüre gireceğime , etli sütlü beni bağlamaz aga önce kur'an diyip sıyırıyorum :D
        ···
      3. 3.
        0
        eyvallah kardeşim Allah hidayete erdirsin hepinmizi *
        ···
      4. diğerleri 1
    3. 3.
      0
      Kardeşim @1gerizekalı anlatsanda anlamaz...
      ···
      1. 1.
        0
        bak küfür etmek istemiyorum editlerimi oku liseli
        ···
    4. 4.
      0
      Kardeşim @1gerizekalı anlatsanda anlamaz...
      ···
    5. 5.
      0
      Kardeş bebe bu yaklaşım yanlış. Biz akılsız yetersiz gak guk değiliz, bu açıklamalar hadis merkezli sistemi yaşatmak için yapılmış zorlama açıklamalar. Birisi Allâh zamandır derse ben bunu okuduğum gibi anlarım. Nokta.
      ···
    6. diğerleri 3
   tümünü göster