/i/İnanç

İnanç
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +5
    Not: Burada hiçbir dine hakaret yoktur. Hatta dinlerden bile bahsetmedim, şimdiden belirteyim.

    Entrymde teistlerin ateistlere karşı nefret dolu davranışlarının bilimsel açıklamasından bahsedeceğim. Her ne kadar bu beynin neden olduğu bir olay olsa da bunu kontrol etmek sizin elinizde. Ateistlerin size bir zararı yok. Herkes gibi ateistlerin de hem iyisi hem de kötüsü var. insanlığa faydası olmayan hatta zararı olan bir teist olabileceği gibi insanlık için hayatını feda eden bir ateist de olabilir. Dahası inanç fark etmeksizin insanlar iyi ve kötü olarak ikiye ayrılır. Bu kişi ateist o halde kötüdür diyemezseniz. Hatta ateistler bu iyilikleri yaparken bir karşılık beklemedikleri için (ölünce yok olmaktan bahsediyoruz huri muri yok) açıkçası bu iyilikleri çok daha samimidir. Sadece tanrınızı reddediyor diye böyle düşmanca tavırlar almayın. Ben agnostik deistlikle agnostik nötrallik arasında gelip giden biriyim bu arada.

    Bu DarkMatter2525'in bir videosuydu, burada çevirerek detaylı bir şekilde anlatmak istedim. ingilizce bilenler için video daha güzel, doğrudan grafiklerle anlatıyor. Mutlaka videoyu izleyin.

    Video linki:
    (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=-j8ZMMuu7MU)

    Şimdi sizin birine evlenme teklif ettiğinizi düşünün. Ve karşınızdaki kişi bu teklifinizi reddediyor.

    Yani karşınızdaki kişi sizi reddediyor.

    Reddedilmek sizde bunlara yol açar:
    --> Umutsuz hissetmek
    --> Kızgınlık
    --> Şaşkınlığa uğramak
    --> Antisosyal davranışlar (saldırganlık, bağırmak, şiddet, vs.)

    Bu hisler beyinde Dopamin ve Kortizol adı verilen iki maddeyle sağlanır ki, size "aşk acısı" çektiren de bu iki maddedir.

    insan, inancının tanrısı ile derin bir duygusal bağlantıya sahiptir. Beyinde olayları anlamlandıran parçalar, inanç ile birleştiğinde o kişi, tanrısının bir parçası, tanrısı da o kişinin bir parçası olmuştur.

    Şimdi bunun ateistler ile bağlantısına geçelim. Ateistlerin tanımı için klagib olarak ne deniliyor:

    "Ateistler tanrıyı reddeden insanlardır."

    "Reddeden" kısmına dikkat çekiyorum. Az önce yukarıda reddedilmenin beyinde yarattığı etkiden bahsetmiştim.

    Teist biri ateist biri ile iletişim kurduğunda, beyin tüm dikkatini yukarıdaki cümlenin "reddeden" kısmına toplar. Kişi seçmese de beyni o kelimeyi seçer. inanan bir kişi için kendisinin tanrısının bir parçası, tanrısının da kendisinin bir parçası olduğundan bahsetmiştim. Sonuç olarak teist kişinin beyni ateist kişinin kendisini, altını çiziyorum kendisini reddettiğini düşünür. Ve sonuç olarak üstte görülen etkiler gerçekleşir:

    Dopamin ve Kortizol salgılanır.

    --> Umutsuz hissedilir:
    a) Zavallı hiçbir dine inanmıyor.
    b) Tüm hayatı boşa gidecek...

    --> Kızgınlık görülür:
    a) Cehennemde yanacaksın.
    b) Tanrı seni asla affetmeyecek...
    c) Sen din düşmanı bir pisliksin!

    --> Şaşkınlığa uğranılır:
    a) Tanrının varlığına bu kadar delil varken nasıl onu reddediyorsun?
    b) Bu kadar insanın inandığı dini nasıl reddedersin?

    --> Antisosyal davranışlar görülür:
    a) Ben ateist biri ile konuşmam defol buradan.
    b) Ateistlerle işim olmaz çekil git.
    c) Sen ateistsin beni etkilemeni istemiyorum, lütfen konuşmayalım.
    d) Ateistler çok kötü insanlar, uzak dur benden!
    e) Haber başlığı: Amerika'nın Florida eyaletinde M. D. isimli kişi ateist olduğu gerekçesiyle henüz kimliği belirlenemeyen biri tarafından öldürüldü.

    Kısacası ateist birinin bu söylevi beyin tarafından "Bu kişi seni reddediyor" olarak yorumlanır. Sonuç olarak teist kişi ateist kişiden nefret eder. Düşmanca tavırlar alır.

    Edit:

    Bir diğer kanıt da bu entry'nin kendisi. Eğer başlık "teistler ateistlerden neden nefret eder" yerine "ateistler teistlerden neden nefret eder" olsaydı ve başlığa ateistlere hakaret eden bir içerik girseydim başlık trende girerdi muhtemelen.

    Fakat başlık "teistler ateistlerden neden nefret eder" olduğu için görüldüğü üzere kimse tarafından umursanılmıyor. insanlar o kişi ateist tabii ki nefret ederim yapısında olduğu için başlığa bile girmiyor büyük ihtimal.
    ···
   tümünü göster