/i/Tespit

  1. 1.
    +378 -19
    Panpalar bu yazıyı dikkatlice okuyun bilgileneceksiniz ve yurtdışındakilerin oy kullanması hakkında kararı siz vereceksiniz.
    Şimdi iki kişiyi ele alalım. Biri Almanyada yaşayan Mehmet olsun. Diğeride Türkiyede yaşayan Osman olsun. Bu iki kişide bulundukları ülkede postacılık yapıyor ve bulundukları ülkenin para birimine göre asgari ücret alıyor. Mehmet ile başlayalım;

    Mehmet Almanyada postacılık yapıyor ve ayda asgari ücret yani 1500 euro kazanıyor. Mehmetin günlüğü 50 euroya geliyor. Mehmet bigün yine işten çıkıyor ve 50 eurosunu cebine koyuyor. Acıktığını hissediyor mehmet ve kasaba gidip kilosu 6 euro olan etten 3 kilo alıyor. Sonra mehmet sigarasının olmadığını anlıyor ve 20 euro ödeyip 4 paket malboro alıyor. Mehmetin cebinde 12 euro kalıyor. Mehmet arabasının benzinin az olduğunu öğrenip sona kalan parayla 11 litre benzin alıyor. Yani mehmet günlük yaptığı iş karşılığı;

    3 Kilo Et
    4 Paket Malboro
    11 Litre Benzin
    alıyor ve eve gidiyor..

    Şimdi Osmana bakalım. Osmanda gün boyunca mehmetin yaptığı aynı şeyleri yapıyor ve ayda 1200 tl alıyor. Yani günlük 40 tl alıyor. Osman birgün yine anası gibilmiş bir şekilde işten çıkıyor ve 40 tlsini alarak birşeyler almak istiyor. Osman o gün et yemek istiyor ve kasaba gidip kilosu 35 tl olan etten 1 kilo alıyor. Osman sigarasının olmadığını öğrenince kalan 5 tl ile ancak kaçak prestige alıyor ve eve gidiyor. Osman, mehmet ile aynı işi yapıyor ve karşılığında o gün eve;
    1 Kilo Et
    1 Paket kaçak Prestige zütürüyor.

    Osman işten eve yürüyerek gidiyor ve yol boyunca bu ayın elektrik, su faturalarını nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor.
    Ama diğer kahramanımız Mehmet aldığı et ile karnını bi güzel doyurup, arabayla bi tur atıp malborosunu yakıyor ve "Bu almanya bizi çok kıskanıyor, türkiyede hayat çok güzel, 3.havaalanını istemiyorlar, keşke türkiyeye dönebilsem" deyip gelecek ay hangi bmw yi alacağını düşünüyor.

    işte panpalarım bu fiyatlar doğru fiyatlardır. Bizzat avrupada gidip gördüm. Şimdi size soruyorum, bu gurbetçilerin oy kullanması ne kadar doğru? Unutmayın onların kullandığı her oy onları çok az ilgilendiriyor, en çok bizim hayatlarımızı ilgilendiriyor. Yorum sizin panpalarım.

    Edit: Bazı mallar burda postacı asgari ücretmi alıyor demiş. Panpalar ben onu sadece bir örnek olarak verdim. Orda belirtmek istediğim gün boyunca aynı şeyleri yapıp farklı yaşam kalitesine sahip olduklarıdır. Yoksa eğer türkiyede postacı be kadar para alıyorsa onun en az 1.5 katı kadar almanyada bir postacı alıyordur.
    ···
   tümünü göster